Exercitium: Personal Training op de Radmilo Soda-manier

Verschenen in Bodylife nummer 2 2019


Fitnessprofessionals van Nederland: waarom zijn jullie actief in onze sector? Het antwoord wat Radmilo Soda hoopt te horen is: om mensen gezonder te laten leven en veiliger te laten sporten. Vertrouwen en een persoonlijke benadering zijn hiervoor van doorslaggevend belang. Dit leer je in zijn vijfdaagse cursus Exercitium.


Radmilo Soda is bekend als voormalig topbokser, trainer in het tv-programma Obese en schrijver van de leefstijlboeken Echt Radmilo en MOMS. Verder heeft hij in hartje Amsterdam zijn eigen PT-studio Soda Bodyfit. Met sport verlegt hij zijn grenzen om elke keer verder te gaan en beter te worden. Zijn doel met zijn trainingsopleiding Exercitium: zoveel mogelijk personal trainers opleiden tot toptrainers!

25 jaar ervaring verwerkt
De ontwikkelingsreis door Nederland Fitnessland staat centraal in de visie die Radmilo de afgelopen 25 jaar heeft ontwikkeld. Tijdens zijn actieve bokscarrière raakte hij geïnteresseerd in de leer achter de trainingsmethodes. Radmilo: “Mijn bokstrainer vond het belangrijk dat ik ook wist waarom ik bepaalde oefeningen en trainingen deed. Hij nam mij daarin actief mee. Vanaf dat moment ben ik blijven leren en mezelf ontwikkelen. Ik volg nog steeds cursussen om mijn kennis over trainingsleer, anatomie, voedingskunde en mindfulness te vergroten. Dit gecombineerd met 25 jaar persoonlijke sportervaring zorgt voor een eigen visie op personal training.”

De doorbraak van Radmilo kwam toen hij meewerkte aan het afvalprogramma Obese. Toen had hij al zijn eigen PT-studio Soda Bodyfit geopend. “We werken vanuit een multidisciplinaire aanpak waarin aandacht voor de klant en controle op de kwaliteit centraal staat. Ieder lichaam is anders, dus ieder lichaam vraagt om een andere aanpak. Daarom is het belangrijk om goed naar het lichaam te luisteren. Hiervoor is vaak meer kennis en kunde nodig dan dat je leert in de basis PT-opleidingen!”



Een écht goede PT’er worden?
Toen Radmilo in 2010 zijn PT-studio Soda Bodyfit opende, was hij de eerste studio in Amsterdam waar dit trainingsconcept werd uitgebracht. Waarna er veel meer PT-studio’s volgden. PT heeft de afgelopen tien jaar een grote vlucht genomen. Waardoor de vraag naar goed geschoolde trainers enorm is toegenomen.

Radmilo: “Uit eigen ervaring merkte ik dat het niveau van PT’ers nogal uiteenloopt. Het is een vrij beroep, dus iedereen kan zo aan de slag. Een goede personal trainer heeft een grote verantwoordelijkheid. Je helpt mensen hun doel bereiken. Maar wanneer je als trainer niet over de juiste kennis en kwaliteiten beschikt, kun je zelfs schade aanrichten. Om het niveau in Nederland omhoog te brengen hebben we onze eigen opleidingscursus ontwikkeld om PT te geven op de bewezen en wetenschappelijk onderbouwde Radmilo Soda-manier.” Exercitium uitgelegd In vijf cursusdagen in Amsterdam krijgen de cursisten les van Radmilo en zijn team van topdocenten. Naast Radmilo bestaat het docententeam uit bewegingswetenschappers Nina te Lintel Hekkert en Gerard van der Poel. Van der Poel levert vanuit zijn wetenschappelijke achtergrond ook een belangrijke bijdrage aan de cursusopbouw en de filosofie van Radmilo. Alle drie de docenten geven les tijdens de cursus.


Radmilo: “Met onze cursus ontwikkel je je als mens en professional. Weten dat iets op een bepaalde manier gedaan wordt, betekent nog niet dat je ook weet waarom iets zo gaat. Precies op dit laatste punt richten we ons in de cursus. We gaan dieper in op bepaalde onderwerpen met betrekking tot de werking van het menselijk lichaam in combinatie met training. Door meerdere disciplines te combineren ondersteun je klanten op verschillende vlakken bij het behalen van doelstellingen. Door het aanreiken van de juiste kennis, en te leren hoe je deze kennis in de praktijk toepast, til je je PT-skills naar een hoger niveau."



De opbouw van de training
Exercitium bestaat uit een aantal modules die op elkaar aansluiten. De eerste module gaat in op trainingsleer. In de overige modules komen onderwerpen als voeding, revalidatie en de bedrijfsvoering aan bod. Elke module bestaat uit doordacht en onderbouwd cursusmateriaal. De theorie wordt aangevuld met interactieve praktijklessen, waarin een deel van de theorie wordt besproken en direct toegepast. Voor de cursus is bepaalde basiskennis nodig. Je kunt je alleen inschrijven als je al een opleiding op het gebied van training en fysiologie hebt gevolgd. Denk hierbij aan Fit!vak B, NASM en Chivo. Kijk op exercitium.sodabodyfit.nl welke vooropleidingen toereikend zijn


Ga voor meer informatie over Exercitium en Radmilo Soda naar exercitium.sodabodyfit.nl. Hier schrijf je je direct in voor de vrijblijvende open dagen en de eerstvolgende cursus die in september start.
 
Edities