Een primeur in de fitnessbranche in de strijd tegen plasticvervuiling: Body Bike OceanIX

Verschenen in Bodylife nummer 2 2019


Per jaar komt meer dan 8 miljoen ton plasticafval in zee terecht. Dit kost elk jaar miljoenen dieren het leven: vissen, vogels, schildpadden, zeehonden, walvissen en dolfijnen. Het plastic dat in de zeeën terechtkomt, verteert niet.


Het valt alleen uit elkaar in steeds kleinere stukjes, die ook nog eens steeds giftiger worden. Door al die kleine deeltjes plastic in het water, veranderen de oceanen in een plastic soep.


In de kinderschoenen
Het recyclen van oceaanplastic staat nog in de kinderschoenen. Een groot deel van het plastic is onder invloed van zonlicht en zout op moleculair niveau veranderd en te vervuild om iets mee aan te vangen. Wetenschappers zijn daarom bezig met installaties om van het gemengde plastic olie te maken. De garens in de G-Starkleding en de meeste andere producten met oceaanplastic, zijn gemaakt van plastics die op stranden of dicht bij kusten zijn verzameld. De Amerikaanse fabrikant Interface maakt tapijttegels met garens gemaakt van visnetten die in Filipijnse riffen zijn gevonden. Adidas maakt zolen van uit zee geviste spooknetten en StarSock sportsokken.

OceanIX
Als reactie op de wereldwijde plasticvervuiling in de oceanen, heeft BODY BIKE een wereldprimeur voor de fitnessbranche: een indoor cycling bike die is gemaakt van gerecycled plastic van commerciële visnetten, de OceanIX genaamd. De OceanIX, is een BODY BIKE® SMART+ en wordt geleverd met alle functionaliteiten van het SMART+ model. Dit is inclusief de ANT+ en BLE-integratie, waarmee prestatiegegevens kunnen worden verstuurd naar een app op het apparaat (smartphone) van de gebruiker waarmee gegevens kunnen worden gedeeld met een persoonlijk account in Strava. Je kunt zelfs je smartphone of tablet opladen met de power (stroom) die tijdens het fietsen wordt gegenereerd.



Uffe Olesen is CEO van het Deense bedrijf BODY BIKE International en daarnaast een fervent reiziger. Tijdens een van zijn reizen door Azië werd hij onaangenaam getroffen door de enorme vervuiling als gevolg van plastic. Geïnspireerd door het voorbeeld van Adidas, die een nieuwe schoen introduceerde, gemaakt van gerecycled materiaal, ging hij zelf op zoek naar organisaties en bedrijven die hem zouden kunnen helpen.

Het doel: uit gerecycled plastic een product maken in de lijn van BODY BIKE. “Het was lastig navigeren in het oerwoud van organisaties dat zich hier op richt”, vertelt Uffe. “Er zijn zoveel organisaties die zich met het schoonhouden van de oceanen bezighouden, het was lastig zoeken. Ik zocht vooral in Azië, omdat ik daar geconfronteerd was met de enorme hoeveelheden plastic op de stranden. Het probleem is daar veel groter dan hier in Europa. Ik was geïnteresseerd in gerecycled materiaal afkomstig van de stranden.” Het bleek een probleem, omdat het materiaal een mix van verschillende soorten plastic is.

Visnetten
Uffe stond op het punt van opgeven toen hij per ongeluk in contact kwam met de firma Plastix, slechts 200 kilometer bij hem vandaan. “Ik had over de hele wereld gezocht en de oplossing bleek vlakbij te zijn.” Deze firma biedt vissers in Scandinavië, Alaska en Schotland geld voor afgedankte visnetten. Deze netten werden voorheen overboord gegooid, met alle gevolgen van dien voor de flora en fauna onder water. Het kwam ook voor dat de netten werden verbrand. De netten bestaan uit verschillende kwaliteiten nylon, drijfmateriaal en touw, dat soms zelfs metaal bevat. Plastix sorteert deze materialen uit, ook in verschillende kwaliteiten nylon. Hier worden ‘plastic rozijnen’ van gemaakt, een nieuwe grondstof voor nieuwe producten. BODY BIKE International maakt van dit gerecycled materiaal de OceanIX, een blauwe indoor cycle.




Eerste stap
“Blauw is de kleur van de oceaan en deze indoor cycle is ook alleen verkrijgbaar in deze kleur, blue ocean”, vertelt Uffe. Tijdens de FIBO presenteert BODY BIKE International de OceanIX. “Onze VIP-gasten krijgen van ons een armband, geproduceerd door een Nederlands bedrijf, eveneens gemaakt van gerecyclede visnetten.”

Uffe is ervan overtuigd dat de fitnessbranche een bijdrage kan leveren aan het verbeteren van het milieu. “Samen kunnen we het tij keren. De OceanIX is niet duurder dan andere indoor cycles. Ook andere producenten en gebruikers kunnen in deze cirkel stappen en dat is essentieel. Dit is voor ons ook een eerste stap en hopelijk kunnen we die vervolgen.”

OceanIX op FIBO OceanIX zal officieel worden gelanceerd op de FIBO (4 t/m 7 april, 2019) in Keulen, Duitsland. Voor vragen of meer informatie, kun je contact opnemen met HDD GROUP via info@hddgroup.com of bel naar +31 (0)416 33 43 15.

 
Edities