Colmn: respect voor je lichaam, daar draait het om!

Verschenen in Bodylife nummer 9 2018
Mensen vragen regelmatig waarom ik aan sport en fitness doe. Vanuit een plichtsbesef en de heersende gezondheidsmoraal zeg ik dan altijd braaf: “Ik wil graag goed voor mijn lichaam zorgen, er fit uitzien en gezond 120 jaar oud worden.” Maar eigenlijk veel meer dan een gewenst antwoord, is deze lege huls nooit geweest.

Hier kwam ik achter toen ik voor BodyLIFE een paar dagen naar Taiwan mocht, verderop in dit nummer leest u daar meer over. Om de lege sporthuls ook daar te vullen, had ik heel sportief mijn hardloopschoenen en sportkleren meegenomen. Want even een rondje lopen door Taipei of lekker uitsloven in de gym van het hotel is toch altijd lekker! Zo word ik wel fit en gezond 120 jaar oud. Toch?

Tijdens de trip spraken we verschillende producenten van fitness- en sportproducten. Wat me daarbij opviel is dat de Taiwanezen het steeds hadden over: respect voor je lichaam hebben. Met hun oplossingen, lees goede en betaalbare sportproducten, sport je beter en zorg je goed voor je lichaam en nog belangrijker voor je geest. Als ik dat uit de mond van een marketingmedewerker hoor, neem ik het niet altijd even serieus. Ik zie het dan vooral als een mooi marketingverhaal.

Maar al snel merkte ik dat het meer is dan marketinggeklets, sterker nog het verruimen van de geest door middel van sport en spel is waar de sportindustrie daar op draait. Het past ook binnen de cultuur van respect, Yin en Yang en geestelijk in evenwicht zijn. Dit ervaarde ik zelf toen ik ’s avonds een rondje ging hardlopen door Taipei. De stad zelf is veel te druk en gevaarlijk om goed te kunnen lopen, dus zijn er verspreid door de stad verschillende atletiekbanen aangelegd waar je gratis mag sporten.

En dit wordt volop gedaan. Op de vierhonderdmeterbaan waren meer dan 300 sporters aan de slag, van alle leeftijden en op alle niveaus. Op het middenterrein werd door een grote groep oudere mensen volop aan Tai Chi gedaan en op veel plekken in de stad wordt door groepen jongeren spontaan gedanst. Het lijkt wel of alles wat hierachter zit, draait op het verruimen van de geest.

Als je dit doorvertaalt naar onze westerse wereld, zie ik dat als lekker in je vel zitten en gezond leven. Zo terugkijkend op de sportbeleving die ik in Taiwan heb ervaren, zie ik mijn eigen motivatie om te sporten ook zo! Je doet het vooral om je beter te voelen, zowel lichamelijk als geestelijk.
Oja, nog een

Door: Niek Arts

 
Edities