ACSM: dit zijn dé Sporttrends in 2019

Verschenen in Bodylife nummer 9 2018


Elk najaar doet het Amerikaans Instituut voor Sportgeneeskunde een aantal 'voorspellingen' over de trends die het volgende jaar de wereld van fitness en sport zullen domineren. Wearables staan na twee jaar opnieuw op nummer één! Maar hoe heeft de lijst zich de afgelopen vijf jaren eigenlijk ontwikkeld?


We bekijken eerst de trends voor 2019. Daarna blikken we terug op een aantal eerdere voorspellingen van de ACSM (American College of Sports Medicine).
Wij zijn in ieder geval al benieuwd, u ook?

Trends 2019
Het ACSM deed een wereldwijd onderzoek bij meer dan 2.000 sport- en gezondheidsexperts. Hieruit komen wearables - smartwatches, fitnesstrackers en andere draagbare technologie - naar voren als dé absolute fitnesstrend voor 2019. Groepstrainingen staan net als vorig jaar op de tweede plaats. De top 5 ziet er voor komend jaar als volgt uit:

1. Draagbare technologie
Het gaat hier om het gebruik van fitnesstrackers, smartwatches, hartslagmeters en toestellen voor GPS-tracking. Allemaal apparaten die je hartslag, je calorieverbruik en de tijd die je al zittend doorbrengt registreren. Als steeds meer sporters wearables gaan dragen, geeft dat unieke kansen voor de fitnesssector. De data die het oplevert zorgen ervoor dat jij als fitnessondernemer of personal trainer veel beter een persoonlijke band met je leden kunt opbouwen.

2. Groepstraining
Een training in een groep, betekent met meer dan vijf personen trainen. Er is hierbij een trainer die de leden oefeningen laat doen, begeleidt en motiveert. Dit kan gaan om loopclubs, bootcamps of fitnesslessen die op dans en functioneel trainen gebaseerd zijn. Investeren in groepsfitness blijft dus zeker interessant. Leden blijven steeds naar nieuwe vormen van groepslessen zoeken. Wat ook erg in opkomst is, is het doen van small group fitness. Ook hier liggen zeker kansen.

3. High-Intensity Interval Training (HIIT)
HIIT bestaat uit een aantal korte, intensieve inspanningen die je uitvoert boven 90% van je maximale hartslag. Deze worden afgewisseld met korte periodes van rust en herstel. Bijzonder pittig... En daarom goed toe te passen inde sportschool. Er is een maatschappelijke trend gaande waarbij mensen minder lang maar wel vaker per week willen trainen. We zijn immers allemaal druk, druk, druk, maar willen wel steeds vaker aan ons lichaam werken.

4. Sportprogramma's voor ouderen
De sport- en fitnesswereld heeft nu ook de 'babyboomers' ontdekt als doelgroep. Oudere mensen beschikken doorgaans over een groter budget dan jongeren. Bovendien zijn velen onder hen bezig met gezond leven en meer bewegen. Ze hebben vaak een activity tracker en kunnen doorgaans vlotjes overweg met technologie. Fitnesscentra spelen hier handig op in met een uitgebreid aanbod voor deze leeftijdscategorie. Het aanbieden van speciale lessen voor deze doelgroep gebeurt dan ook steeds vaker. En bijkomend voordeel: zij sporten vaak op tijden dat het rustiger is in de sportschool.

5. Bodyweight Training
Deze training is gericht op kracht en de verbetering van de lichaamscoördinatie. Dit gebeurt door middel van specifieke driedimensionale bewegingsvormen. Het belangrijkste trainingsinstrument is hierbij het eigen lichaam, zoals de naam zelf al aangeeft. Verder wordt er bijna geen materiaal gebruikt, waardoor het een goedkope en zeer efficiënte manier van bewegen is.
Zeker eens het proberen waard!

De afgelopen 5 jaar
Als je naar de lijstjes van de afgelopen vijf jaar kijkt, zie je dat vaak dezelfde trends opnieuw hoog scoren. Overall is te zeggen dat sport en fitness onverminderd populair blijven en dat de technologische ontwikkelingen toch steeds bovenin meedraaien. Een logisch gevolg van de ontwikkelingen in de maatschappij: steeds individualistischer, het omarmen van digitale innovaties en zoeken naar gelijkgestemde in groepstraining. De rol van de (personal) trainer wordt hierin steeds belangrijker. Je ziet dat de trend naar goed onderbouwde trainingen en adviezen steeds weer terugkomt.

Dit zijn interessante learnings voor de fitnessindustrie. Je kunt als ondernemer natuurlijk niet op iedere trend inhaken, daarom is het ook belangrijk om vanuit een eigen visie te werken. Maar het is zeker slim en interessant om te kijken wat er de afgelopen jaren aan trends zijn voorspeld en welke er ook echt hun intreden hebben gedaan. Speciaal daarom hebben we de top twintig trends van de ACSM van de afgelopen vijf jaar voor u bij elkaar gezet. Trekt u zelf maar de conclusie; welke trend is wel uitgekomen en welke niet. En hoe u deze informatie kunt gebruiken voor uw eigen bedrijf!

Door: Niek Arts


 
Edities