GLI wat moeten we ermee?

Verschenen in Bodylife nummer 9 2018


“Dit is de start van een nieuwe preventiebeweging” en “Eindelijk gaat de zorg betalen voor preventie”. Uitspaken die ik om me heen hoor sinds bekend is dat de Gecombineerde Leefstijl Interventies (GLI’s) voor mensen met obesitas vergoed gaan worden vanuit de basisverzekering. Een mooie ontwikkeling, waarin ik wel eerst even een nuancering wil aanbrengen.


Het blijft namelijk curatieve zorg. Men moet al obesitas hebben, wil men in aanmerking komen voor de GLI. We kunnen pas echt over een preventieve beweging praten als ook mensen met een BMI van 25+ in aanmerking komen voor de GLI. Pas dan zijn we echt met preventie van obesitas bezig, want de obesitaspatiënten van de toekomst zitten nu in die groep.

Door deze mensen in te laten stromen, voorkomen we dat ze ‘doorgroeien’ naar obesitas. Maar laat me niet te pessimistisch zijn: het is een positieve stap dat in deze curatieve programma’s leefstijlbegeleiding en bewustwording opgenomen is als behandelmethode.

Even in het kort, wat is de GLI?  
De GLI is een gecombineerde leefstijlinterventie. Dit houdt in dat de deelnemers op gebied van leefstijl een interventie ondergaan. De term ‘gecombineerde’ slaat op de combinatie van leefstijl aspecten en op het multidisciplinaire team. De essentiële leefstijlaspecten in de GLI zijn beweging, voeding en begeleiding van gedragsverandering. De kennis op gebied van voeding en beweging wordt overgebracht door middel van themabijeenkomsten. Waarna een (hbo) leefstijlcoach de deelnemers begeleidt en coacht op het gebied van gedragsverandering en duurzaam effect.

Qua multidisciplinair team is het van belang dat een huisarts betrokken is, een buurtsportcoach of beweegmakelaar, een voedingsdeskundige en een beweegdeskundige. De huisarts is degene die doorverwijst naar de hboleefstijlcoach, die doet de intake en de eenop-een coaching. Verder kunnen de leefstijlcoach zelf, of voedingsdeskundige en beweegdeskundige, ingezet worden voor de themabijeenkomsten.

De GLI duurt twee jaar, waarin er in het eerste half jaar de meest intensieve begeleiding geboden wordt. Maar ook in jaar twee zal er een-op-een coaching plaatsvinden en volgen deelnemers themabijeenkomsten. De bekostiging vanuit de zorgverzekeraar is 400 euro op jaarbasis en is alleen bedoeld voor de leefstijlcoaching en de themabijeenkomsten. Sport mag hier niet van bekostigd worden.

Hoe hier als fitnessondernemer op in te haken?
Allereerst is het belangrijk om je bedrijfsformule helder te hebben. Met de GLI krijg je mensen met obesitas binnen, is dat een doelgroep voor je? Als je al ooit gekozen hebt om preventiecentrum te worden, is de kans groot dat je je richt op de veertigplusser. En dan niet alleen op gezonde mensen, maar ook op mensen met een beperking of aandoening. Als je al een afslankprogramma aanbiedt, zou de begeleiding van mensen met obesitas in dat verlengde een logische keuze zijn.

Netwerk
Heb je de keuze om in te haken op de GLIbeweging al gemaakt, dan heb je wellicht ook al stappen ondernomen om de connectie met de lokale zorgsector te realiseren. Om een GLI in je regio aan te bieden, is het cruciaal dat er straks een zorgnetwerk is die je weet te vinden en die zelf een plek hebben binnen je multidisciplinair team. Om een GLI aan te kunnen bieden, moet er namelijk een multidisciplinair team opgesteld worden. Zo’n team bestaat uit de huisarts, buurtsportcoach, voedingsdeskundige, beweegdeskundige en een hbo leefstijlcoach. Een goede stap in de richting van een GLI voor je regio opzetten zou zijn om deze mensen al eens uit te nodigen om de mogelijkheden van een lokale GLI te bespreken.

Wie welke rol?
De rol van de huisarts en praktijkondersteuner is duidelijk, die verwijzen door. De rol van de hbo leefstijlcoach is eveneens helder, die doet de intake en voert de coachgesprekken. Wie beweegbegeleiding doet, voedingsadvies geeft en de themabijeenkomsten verzorgt, is afhankelijk van de expertise van je multidisciplinaire team. Misschien heb je een diëtiste of een mbo leefstijlcoach in huis, of een voedingsdeskundige, die de themabijeenkomsten op gebied van voeding zou kunnen doen. De beweegdeskundige (fitnesstrainer of personal trainer, met 4+ expertise beweegdeskundige Overgewicht en Obesitas) kan de themabijeenkomsten over bewegen wellicht geven.

Momenteel (november 2018) zijn er drie GLI’s erkend, COOL, SLIMMER en Beweegkuur. Om een GLI aan te kunnen bieden, moet je als multidisciplinair team een training hebben gevolgd van een van de interventie eigenaren. Je moet dus een keuze maken welke van deze GLI’s je wilt aan bieden. Daarbij is het niet onbelangrijk om eerst te onderzoeken welke voorkeur de dominante zorgverzekeraar in de regio heeft. Niet alle zorgverzekeraars hebben alle drie de GLI’s in hun pakket.



Zorggroep
Sommige zorgverzekeraars doen in 2019 uitsluitend zaken met zorggroepen als het de GLI betreft. Het kan dus zijn dat je de samenwerking met een zorggroep in de regio aan moet gaan om überhaupt de GLI aan te kunnen bieden. Wij hebben in Weert een hbo leefstijlcoaches aan tafel gevraagd, een praktijk ondersteuner, een beweegmakelaar en een buurtsportcoach en een fysiotherapeut met post hbo leefstijlcoach accreditatie. Samen hebben we de Beweegkuur-training gevolgd en zitten we nu in gesprek met een zorggroep.

GLI voor reguliere klanten die iets af willen vallen Nu kan ik me voorstellen dat je denkt, die moeite ga ik er allemaal niet voor nemen. Het voordeel is wel dat je een expertisecentrum wordt op gebied van overgewicht- en obesitasbegeleiding, het nadeel is veel tijd stoppen in samenwerking en projectmanagement.

Stel dat je dat niet ziet zitten, maar je wil wel de wetenschappelijk gevalideerde manier van werken binnen een GLI toepassen om je huidige deelnemers met overgewicht beter te begeleiden. Dan is het opzetten van een commerciële GLI zeker aan te bevelen. Dat betekent in de meeste gevallen je eigen afslankprogramma tegen het licht houden en vergelijken met de aanpak binnen de GLI. Enkele vragen die je dan moet beantwoorden zijn:

• Duurt het totale programma twee jaar
• Bevat het programma themabijeenkomsten over voeding, beweging en motivatie?
• Is er expertise in huis op gebied van coaching (dit kan een op mbo geschoolde coach zijn).

Zelf aan de slag
Dit programma zou eenzelfde structuur kunnen hebben als de geïndiceerde GLI. Intake, een-op-een coaching in combinatie met themabijeenkomsten, misschien zelfs gezamenlijke sportmomenten en voedingsbegeleiding via een app, zoals al bij X-Fittt gebeurt.

Dit zou in een lidmaatschap structuur gegoten kunnen worden, waarbij de deelnemer bijvoorbeeld 40 euro per maand extra betaald. Men kan hiervoor bijvoorbeeld zes thema bijeenkomsten volgen per jaar, zit vier tot acht keer met een leefstijlcoach voor half uur tot één uur en men heeft maandelijkse meetmomenten.

Er is in ieder geval werk aan de winkel, er valt veel te leren van de nu eindelijk eerste gevalideerde aanpak voor gezonde overgewicht bestrijding. Wij zijn aan zet om dit binnen onze branche goed in te richten en ik ben er zeker van dat we dan ook als partner in de ketenzorg gekozen gaan worden.

Door: John van Heel
 
Edities