Column subsidies sportscholen, wat is er mogelijk?

Verschenen in Bodylife nummer 8 2018


Regelmatig hoor ik om me heen: “Het is niet eerlijk! Het lokale zwembad en de voetbalclub krijgen wel subsidie van de gemeente en wij als fitnesscentrum niet.” Persoonlijk vind ik dit best een vreemde situatie. Een situatie die haar herkomst vindt in de gesubsidieerde verenigingscultuur die Nederland heeft. Een achtergrond die wij als sector niet hebben. Maar dit geeft ook mooie voordelen: we zijn slagvaardiger en nemen verantwoordelijk voor onze eigen toekomst. Het handje ophouden bij ‘vadertje staat’ doen wij een stuk minder.

Toch zijn er wel mogelijkheden om (financiële) ondersteuning te krijgen van de gemeente, overheid of andere maatschappelijke fondsen. Zeker als het gaat om tijdelijke projecten die aanhaken op gezonder leven, mensen meer laten bewegen en preventie. Hiervoor zijn er verschillende subsidies en fondsen. Het is alleen zaak om de juiste subsidie voor jouw project, interventie of product te vinden…

Hier is nu iets op gevonden. Het initiatief ‘Alles over sport’ heeft een speciale ‘sportsubsidie database’ opgericht. In deze database staat alle informatie over subsidieregelingen en fondsen. Hier zoek je gericht naar bepaalde onderwerpen om te zien welke subsidies beschikbaar zijn. En nog makkelijker, de contactgegevens van de verstrekkende instantie staan er vaak al bij.

Bij de sportsubsidie database formuleren ze hun initiatief en de voordelen voor fitnesscentra als volgt: “Een subsidie stelt je in staat om bijvoorbeeld activiteiten op te starten voor doelgroepen die de weg naar het fitnesscentrum niet zomaar weten te vinden. Sluit daarbij aan bij het gemeentelijk beleid.”

“Bij welke doelgroep wil de gemeente de beweegparticipatie vergroten en kan jouw fitnesscentrum daar aan bijdragen? Realiseer je wel dat een subsidie een tijdelijke financiering is, dat het aanvragen en verantwoorden van de subsidie behoorlijk wat tijd kan vergen en dat je een subsidie alleen kan aanvragen voor een maatschappelijk initiatief. Verbeterde fitnessapparatuur valt daar dus niet onder.”

Als je dit zo leest, kunnen sportsubsidies onze sector een mooie extra impuls geven. Het is sowieso interessant om eens de database in te duiken. Je vindt hem via: zoeken.vindsubsidies.nl/. Andere fondsen waar je ook subsidies kunt vinden zijn:
Johan Cruyff Foundation
Dirk Kuyt Foundation
Edwin van der Sar Foundation


Succes met de zoektocht, en mocht je succesvol een sportsubsidie gevonden hebben dan horen wij dat bij BodyLIFE graag. Stuur dan je succesverhaal naar niek@bodylifebenelux.nl. Dan delen wij jouw succesverhaal met de rest van de sector. Zo helpen we elkaar weer verder, toch?

Met sportieve groet,

Niek Arts
Hoofdredacteur BodyLIFE


niek@bodylifebenelux.nl


 
Edities