Mac Sportsclub Maastricht houdt talentenjacht: 'Mac's got talent'

Verschenen in Bodylife nummer 8 2018


We kregen op de redactie van BodyLIFE een persbericht op het bureau dat direct onze aandacht trok. Mac Sportsclub in Maastricht houdt een talentenjacht om nieuwe instructeurs te vinden. ‘Mac’s got talent’ was geboren. Een unieke en originele manier die twee kanten op werkt: je krijgt er goede aandacht mee die aanslaat bij de leden en je vindt nieuw personeel.

Door: Niek Arts, Fotografie Mac Sportsclub


Reden genoeg om Mac Sportsclub Maastricht te bombarderen tot ‘Club van de maand’ en eens te gaan kijken wat de talentenjacht de club precies heeft gebracht. Hiervoor trokken we naar Maastricht en hadden een afspraak met eigenaresse en initiatiefnemer van de talentenjacht Constance Coenegracht-de Haan. Hoe is zij eigenlijk op het idee gekomen?

Mac Sportsclub Maastricht
Mac ligt midden in het centrum van Maastricht. Het bedrijf van Constance bestaat uit twee losse delen. De sportschool is het kloppende hart, waar fitness en elkaar ontmoeten centraal staan. Zodra je er de deur opendoet komt de sportenergie je tegemoet. Een paar deuren verder, in een ander pand, heeft Constance een yoga-centrum ingericht. Constance: “Daar heerst juist een hele andere sfeer. De insteek is er yoga en mindfulness. En daar is de locatie helemaal op ingericht. Een paar jaar geleden hebben we beide onderdelen bewust los van elkaar getrokken. Als je voor ontspanning en mindfulness komt, dan past dat niet bij de energie die de sportschool uitstraalt. Een aparte locatie bood uitkomst. Dit komt het gevoel en de sfeer van beide locaties ten goede. Je kunt nu goede keuzes maken.”



Centrale punt
Kenmerkend voor de sportschool is de grote bar die middenin de sportschool staat. Dit is het centrale punt van de sportschool. Constance: “Dit hebben we bewust gedaan. Het roept een bepaalde sfeer en wij-gevoel op die ik belangrijk vind in de club. En die reacties krijgen we ook terug van de leden. Ongeveer 70 procent van hen is onder de dertig. En zij blijven vaak nog even hangen voor een ‘sociaal momentje’. Daarvoor is de grote bar een mooie locatie. Ik steek graag tijd in op het vergroten van het wij-gevoel. De band met de leden vind ik erg belangrijk. Zo hebben we een aantal vaste leden gevraagd voor de fotoshoot voor de website. Verder organiseren we regelmatig side-events waarbij bijvoorbeeld een foodblogger of andere spreker een interessante avond verzorgt.”

De talentenjacht
Een andere manier om de leden te binden aan de club, is het organiseren van een talentenjacht. Constance: “Dat heb ik vijf jaar geleden ook al gedaan en nu weer. Ik zie veel fanatieke leden bij ons sporten, die ik best wel als groepsinstructeur aan me wil binden. We bieden veel verschillende lessen aan en nieuwe aanwas is altijd fijn. Het werven onder eigen leden heeft dan mijn voorkeur. Ze kennen de club al, ik weet hoe fit ze zijn en weet of ze openstaan voor een (bij)baan als instructeur. We hebben best veel fanatieke leden die het misschien wel leuk vinden om ook les te geven. Daarom hebben we dit jaar weer ‘Mac’s got talent’ georganiseerd. De talentenjacht stond open voor heel Maastricht en omgeving.”

Op zaterdag 13 oktober was het zover, acht deelnemers deden mee aan de talentenjacht. En niet zonder reden: de winnaar werd naast de eer een mooie prijs in het vooruitzicht gesteld. Constance: “De winnaar maakt zijn of haar ambitie waar en wordt daadwerkelijk groepslesinstructeur. Niet alleen faciliteren we het volledige opleidingstraject, ook krijgt de winnaar de garantie om bij ons als instructeur te gaan werken. Tijdens de talentenjacht beoordeelt de deskundige ‘Mac-jury’ hoe sportief, fit en sociaal de kandidaten zijn. Vanzelfsprekend is het een vereiste erg te houden van groepslessen, zoals Les Mills Bodypump, Les Mills Grit, Strong by Zumba en Jumping Fitness. Deelname aan ‘Mac’s got talent’ was mogelijk voor iedereen tussen de 20 en 35 jaar.”




Wat heeft het opgeleverd?
Van de acht deelnemers beginnen er uiteindelijk twee aan het traject om instructeur te worden. Er zijn dus twee winnaars! Constance: “Ja, dat klopt. Ik was ook vooral op zoek naar nieuw talent. Het is niet zo dat ik nu direct nieuwe instructeurs nodig heb, maar uit ervaring weet ik dat er waarschijnlijk op de relatief korte termijn een aantal instructeurs zullen stoppen. Daarom is het goed nu alvast twee nieuwe mensen op te leiden en ervaring op te laten doen. Ik weet zeker dat zij straks verschillende trainingen bij ons gaan verzorgen. Ondernemen is toch ook een beetje vooruitkijken! En dat doen wij onder meer met de talentenjacht.”

Benieuwd hoe het verder gaat met de twee nieuwe instructeurs? Volg dan de blog op macmaastricht.nl. Daar vind je ook meer informatie over het initiatief van Constance.

 
Edities