Fitfair 2018: de fitnesssector in optimaforma

Verschenen in Bodylife nummer 8 2018



Na een mooie eerste editie vorig jaar in de Jaarbeurs Utrecht, is Fitfair terug. De tweede editie is op 24 en 25 november, en is wederom in de Jaarbeurs. Het belooft weer een mooie en interessante beurs te worden volop kennisdeling, netwerken, écht meedoen en elkaar inspireren. Het unieke aan de beurs en haar opzet is dat het zowel de fitnessprofessional als de ‘fitness liker’ aanspreekt
.

Door: Niek Arts, Fotografie Fitfair


Deze beproefde combinatie zorgt voor een unieke sfeer op de beursvloer. Maar wat is er dan voor de fitnessprofessional te vinden op de beurs? En waarom is de kruisbestuiving met de andere doelgroep zo interessant? We vragen het initiatiefnemer en drijvende kracht achter Fitfair, Norman Soares. Verder blikken we met hem vooruit op wat de beurs dit jaar allemaal te bieden heeft!

Ontstaan Fitfair
Fitfair heeft vorig jaar de verwachtingen van de bezoekers overtroffen en wil dat dit jaar weer doen. Daar zorgen Norman en zijn team wel voor. Norman: “Dat de beurs vorig jaar zo’n succes was, kwam mede door het vernieuwende concept van een tweedaags educatief netwerk- en lifestylevent voor sporters, sportprofessionals en ondernemers. Door educatie, inspiratie en participatie onderscheiden we ons als Fitfair van meer traditionele sportevenementen en fitness- en wellnessbeurzen. Juist het bij elkaar brengen van deze verschillende doelgroepen is uniek. Ik merk dat veel mensen in de fitness- en wellnessbranche zoeken naar meer kennis en verdieping. Ze staan echt open voor nieuwe inspiratie die ze motiveert.”


Het concept van Fitfair is afgeleid van de Dancefair/Musicfair. Een event voor de muziekbranche dat Norman met zijn team al vanaf 2012 organiseert. Norman: “Dat event sloeg meteen aan en trekt ieder jaar dik 8000 bezoekers. Influencers als Armin van Buuren, Hardwell, Waylon en Typhoon geven daar acte de présence als inspirator. Iets wat aanspreekt en wat er in de fitness nog niet is. En dat verbaasde mij, want juist in die sector maakt kennisdeling en elkaar verder inspireren het verschil. De ervaringen die we hebben opgedaan met de Dancefair/Musicfair gebruiken we nu ook voor de fitness- en welnesssector.”

Voor de fitnessprofessional
Juist voor de professional heeft Fitfair dit jaar veel te bieden. Norman: “Onder professionals verstaan wij sportschoolhouders, sportschoolmanagers, personal trainers en lifestyle coaches. Het aanbod aan masterclasses is dit jaar om van te smullen. Want speciaal voor de professionals hebben we de ‘Fitfair pro area’ in het leven geroepen. Dit zijn zes aan elkaar gekoppelde zalen, waarin we ons helemaal toeleggen op de professionals.”



In masterclasses van bekende fitnessspelers zoals HDD, Matrix en Hidden Profits worden actuele topics en trends beetgepakt. De masterclasses zijn er écht voor en door de markt. Topics die bijvoorbeeld dit jaar aan bod komen zijn:

Matrix ruimte
• Hoe bouw je een sterk merk?
• Van topsport naar ondernemen
• Boutique concepten – Trend of Hype?
• Leren van andere branches
• Inspelen op doelgroepen

Hidden Profits ruimte
• De geheimen van online fitness marketing
• Lidmaatschap verhogen ja/nee
• Creëer meer omzet per lid
• Facebook en Instagram marketing secrets

Lijfstijl Coaches ruimte
• Creatief leads werven
• Maak tijdens de opstartfase het verschil
• Van 60% naar 85% facturable uren
• Praktische gedrags coachingtools
• Big Data: De impact op de fitnessbranche
• Q&A met club- en studio experts
• Hoe houd je jouw leden gemotiveerd?
• Technologie vs. jouw business

Fitfair 2018
Norman: “Op een oppervlakte van 10.000 vierkante meter biedt Fitfair een hoogwaardig netwerkplatform, een innovatieve beursvloer en veertien high-end conferentiezalen. De bezoeker kan hier vrij doorheen navigeren. Inschrijven voor een programmaonderdeel is niet nodig, behalve in de ‘Gym Owner’ area. Deze stoelen zijn gereserveerd voor sportschoolhouders.”

Zo is er voor iedere subdoelgroep meer dan genoeg te ontdekken. Want naast dat de beurs de gehele sector aanspreekt, is er een onderverdeling aangebracht om iedereen het optimale rendement uit de kennissessies te laten halen. Norman: “Wij maken globaal het volgende onderscheid: de professional, waar wij (personal) trainers, topsporters en instructeurs onder verstaan. De ondernemer uit de branche zoals sportschoolhouders evenals de fanatieke sporter die sporten als lifestyle beschouwt.”

Programma uitgelicht
Het programma van dit jaar bestaat uit meer dan 200 masterclasses. Norman: “Het programma is verdeeld over verschillende area’s met elk een eigen thema geschikt voor de eigen doelgroep. In de Gym Owners zalen, powered by Matrix, HDD Groep en BodyLIFE, beantwoordt Fitfair ondernemersvraagstukken over de laatste trends op het gebied van digitalisering, marketing, social media en retentie.”

“Verder zijn er interactieve ‘gesprekken’ met sportschoolhouders die hun visie delen omtrent ondernemerschap. Lijfstijl Coaches, onder aanvoering van Rob Trousselot zal, personal trainers adviseren hoe zij hun business optimaal kunnen runnen en Perform Better en Get Together Conference presenteren verschillende trainingsinhoudelijke topics voor (personal) trainers. We hebben een live workout area voor 800 personen gehost door Train The Trainers met onder meer presenters als Bianca Karel, Danny Rust en Maaike Parrel. Ook CrossFitters en CrossFit coaches kunnen hun hart ophalen in de NJOYA work-out area waar bijvoorbeeld Erwin van Beek van Reebok Crossfit 020 acte de présence geven.”



“Verder verzorgt AALO diverse masterclasses voor instructeurs en personal trainers. Tavi Castro’s Body Engineers presenteert een masterclass op het gebied van bodybuilding lifestyle en natuurlijk is er een uitgebreid programma voor sporters van elk niveau op het gebied van trainingsschema’s, mindset en voeding. Dit is pas het tipje van de sluier, houd fitfairjaarbeurs.nl in de gaten voor het hele programma.”


Bezoeken
Een dagticket kost 25 euro en geeft toegang tot alle materclasses en work-outs van Fitfair. En wil je de speciale Get Together Conference bijwonen, dan betaal je 79 euro per kaartje. Wat tevens toegang geeft tot het gehele programma van Fitfair in het weekend. Voor meer informatie en kaartverkoop ga je naar fitfairjaarbeurs.nl

 
Edities