Dutch Safety Group: materialen, trainingen en evenementenservice op medisch gebied

Verschenen in Bodylife nummer 7 2018


Iemand die zich ernstig verwondt of onwel wordt, dat risico ligt altijd om de hoek en is relatief groot bij sportcentra. Als team sta je er liever niet teveel bij stil, maar als het gebeurt, moet je wel kalm blijven en direct de juiste handelingen verrichten. Dat gaat een stap verder dan BHV-niveau. Dutch Safety Group leidt mensen uitgebreider op, levert materialen en biedt medische service op evenementen.


Tekst: Aart van der Haagen Fotografie: Aart van der Haagen, DSG

Sporten betekent lichamelijke doelen bereiken en dus het uiterste uit jezelf halen. Voor veel mensen vormt het een vast ritueel, waarbij ze zich niet individueel laten begeleiden en mogelijk hun eigen grenzen overschrijden of in een enkel geval zelfs een verwonding oplopen. Ook bij personal coaching valt het risico nooit helemaal uit te sluiten, aangezien je niet weet wat je eventueel onder de leden hebt. Een hartinfarct kan zich zomaar uit het niets aandienen, om meteen maar even iets ernstigs te noemen. “Bedenk daarbij dat mensen in alle leeftijden tegenwoordig volop sporten, bovendien vinden in diverse sportcentra revalidatietrajecten plaats,” geeft Marcella Klooster, accountmanager van Dutch Safety Group aan. “We weten uit ervaring dat de risico’s in deze sector hoger liggen dan gemiddeld. Veel inspanningen leveren vergroot nu eenmaal de kans op hartfalen, maar mensen kunnen ook een flauwte oplopen, een halter op hun voet laten vallen of een spier verrekken.”

Eerste zes minuten
In de meeste gevallen volstaat het om als BHV’er te hulp te schieten. “Even ervan uitgaande dat die volgens wettelijk voorschrift daadwerkelijk aanwezig is. De training daarvoor kent echter zijn beperkingen en gaat op bepaalde vlakken niet de diepte in. Je leert in de basis reanimeren, maar niet zo uitgebreid. Daar ligt echt een aandachtspunt, want in een levensbedreigende situatie gelden de eerste zes minuten als cruciaal. Is iemand bewusteloos, maar zie je nog ademhaling en voel je polsslag, dan kies je voor de stabiele zijligging. In het andere geval begin je direct met reanimeren. Tijdens de cursus BLS - basic life support, inclusief AED - krijg je het levensreddend handelen onder de knie. Waar tijdens een BHV-training een groep van bijvoorbeeld vijftien man in een dagprogramma alle elementen op het gebied van EHBO en brand doorneemt en oefent, gaan we bij BLS veel individueler aan de slag. Bij reanimeren hebben wij zelfs de mogelijkheid om via computersimulaties te laten zien hoeveel druk je uitoefent.”



Ontruimingsoefeningen
Trainingen zoals BLS/AED vallen bij Dutch Safety Group onder de afdeling BTB Fire & Medical Support, die ook andere dienstverlening omvat en alle mogelijke veiligheidsproducten verkoopt. “EHBO-materialen, brandblussers, noodverlichting, coolpacks, sporttape,” somt Klooster enkele zaken op. “Vanuit 21 jaar allesomvattende ervaring op het gebied van persoonlijke veiligheid beschikken we over de juiste kennis om klanten daarbij te adviseren, toegespitst op de branche en de onderneming. Daarnaast bieden we ondersteuning op het vlak van ontruimingsoefeningen, die elk bedrijf één keer per jaar moet uitvoeren. Indien gewenst helpen we bij het opstellen en volgen van de procedure, waarbij we onder andere kijken naar hoe het bedrijf er fysiek uitziet - aantal ruimten, verdiepingen, vluchtwegen, et cetera - en hoeveel mensen er rondlopen. Bij de oefeningen zetten we eventueel zelfs extra observators en Lotus-slachtoffers in. Na afloop kunnen we ook de verslaglegging voor onze rekening nemen.”

Vertrouwen
BTB Fire & Medical Support verzorgt open trainingen op de eigen vestiging in Uden, maar ook op locatie. “In-company, dus,” zegt Klooster. “Op basis van een risico-inventarisatie en -evaluatie kunnen we heel bedrijfsspecifiek te werk gaan, relevante scenario’s uitwerken en die in de trainingen laten terugkeren. Voor sportscholen hoeven we ons over het algemeen niet met verdrinking bezig te houden… Reanimatie vormt juist weer wel een issue, gezien het grotere risico op hartproblemen. Een ontruimingsoefening komt sowieso het beste tot zijn recht op locatie, doordat je de exacte omstandigheden binnen een bedrijf kunt benutten.”

Vanzelfsprekend certificeert BTB Fire & Medical Support de medewerkers, wanneer zij een training met goed resultaat hebben gevolgd. “Wanneer je dat uitdraagt richting je klanten, de mensen die bij je komen bewegen, geeft dat vertrouwen. Over levensbedreigende situaties willen mensen het liefst zo min mogelijk nadenken, maar als zo’n moment aan de orde is, moet er vooral geen paniek toeslaan en komt het aan op de juiste acties in de juiste volgorde. Dat zal in hoge mate een goede afloop bepalen.”



Andere disciplines
Voor de volledigheid laat Marcella Klooster kort de andere disciplines van Dutch Safety Group de revue passeren, die in sommige gevallen hun waarde kunnen bewijzen in de fitnessbranche. “Onze Emergency Medical School verzorgt opleidingen in de acute geneeskunde voor medische professionals, bijvoorbeeld een fysiotherapeut in een sportschool. Denk hierbij aan advanced en immediate life support, generic instructor course en E-fast echo en nog veel meer gespecialiseerde trajecten, maar ook aan ABCDE-cursussen voor fysiotherapeuten, huisartsen, et cetera. EMS Care staat voor een uitzend- en detacheringsbureau op het gebied van niet-levensbedreigend ambulancevervoer. Ten slotte kennen we nog Event Medical Service, dat op meer dan 1500 evenementen per jaar alle medische zorg biedt: voornamelijk spoedeisende hulp. Dat gebeurt in totaal met zo’n 900 mensen, van EHBO’ers tot artsen.” Kortom, een veelomvattende organisatie, waarvan de verschillende afdelingen elkaar ondersteunen en kennis uitwisselen.

Meer informatie: btbfireandmedical.nl en dutchsafetygroup.nl

 
Edities