Fitness, het ultieme anti jojo-concept!

Verschenen in Bodylife nummer 7 2018


Je kent ze waarschijnlijk genoeg, mensen die op zoek zijn naar die ene gouden oplossing voor hun overgewichtprobleem. Ze zijn meestal al lang op zoek, heel lang. In de meeste gevallen hebben ze ook al meer dan twintig verschillende pogingen achter de rug, van poedertjes, maaltijdvervangers, pleisters, pilletjes tot sherry kuur, broodkuur en zo verder.


Men vraag zich af: “Waarom lukt het me nou niet”. Tot de volgende zogenaamde oplossing van 19,95 zich aandient. Op die vraag krijgt men nooit een eerlijk antwoord, althans niet van de leveranciers. Waarom het niet lukt is gewoonweg omdat het niet kan lukken, bij hen niet en bij niemand niet. Overgewicht aanpakken is niet iets van even wat kilo’s verliezen. Als je alleen daarheen kijkt, dan is dat met al die zogenaamde oplossingen wel te bereiken. Dan kan je zelfs met een pindakaaskuur resultaat bereiken. Vervang al je eten overdag door een lepel pindakaas en drink er 3 liter water bij per dag, en je gaat kilo’s afvallen. De vraag is welke kilo’s?

Met de meeste ‘quick fix afslank middeltjes’ val je wel kilo’s af, maar te weinig vet. Wat je wel afvalt zijn spieren. Omdat er te weinig energie wordt opgenomen gaat het lichaam op spaarstand, vet wordt dus vastgehouden, en er wordt gezocht naar een andere energiebron, en die hebben we, spieren. Die spiereiwitten vormen een ideale reserve energiebron, echter met een aantal cruciale nadelen. Allereerst verliezen we met het verbruik van spieren als energiebron gewoonweg spiermassa. Als je dan weet dat tussen de zestig en zeventig procent van ons basaal metabolisme door onze spieren verbruikt wordt, dan kan je gemakkelijk uitrekenen dat je gedurende 24 uur steeds minder energie aan het verbruiken bent.

Door de spiermassa in te zetten als energiebron verbruiken we als het ware onze energiemotor, onze vet verbrander. Gaan we dan weer normaal eten na verloop van tijd, dan hebben we nog meer energie overschot dan voor de dieet kuur. Het verlies van die spiermassa brengt echter nog andere nadelen met zich mee. Onze bloedsuikerregulatie verslechtert en onze kracht en weerstand verlaagt, het risico op botbreuken en diabetes verhoogt, overgewicht komt er sneller bij dan voorheen en het verlies van spiermassa heeft zelfs invloed op het sneller ontstaan van een aantal vormen van kanker.

Wat we dus zeker niet willen verliezen tijdens een afslankperiode is onze spiermassa. Sterker nog, we willen dat onze spiermassa toe gaat nemen, want hoe hoger ons basaal metabolisme, des te minder kans op energieoverschot en des te minder kans op terugval, het jojo-effect. Spiertraining tijdens een afslankprogramma is hét anti joja-concept pur sang. Een afslank programma zonder spiertraining is eigenlijk gedoemd om te falen, ten minste, als iemand wil gaan voor duurzaam resultaat. Ook als men afslanken wil combineren met het verbeteren van de lichamelijke gezondheid, is twee á drie keer per week spiertraining een must. De trainingen moeten wel dermate intensief zijn, dat de spieren die getraind worden, verzuren tijdens elke set. Pas dan biedt de training ook toename van spiermassa en metabolisme.

Verspreid het woord, Fitness, het ultieme anti jojo-concept! Bezoek ook een van onze Fitness met passie workshops, deze gaan specifiek over het tegengaan van de overgewicht epidemie. Kijk hiervoor op efaa.nl.

Bron/inspiratie: Raymond van Schie



John van Heel EFAA - j.vanheel@efaa.nl
 
Edities