Het internet of things: de toekomst van fitness?

Verschenen in Bodylife nummer 6 2018

De verbinding van het internet met fysieke hardware technologie wordt ook wel het Internet of Things (IoT) genoemd. Deze ontwikkeling begint steeds meer zichtbaar te worden in het dagelijks leven. Neem Samsung's nieuwe ‘slimme’ koelkast. De zogenaamde ‘Family Hub’-serie is geïntegreerd met Samsung's voice assistant Bixby en houdt de verschillende koelvakken automatisch in de gaten met een camera, die je op afstand via je smartphone helpt met je boodschappenlijstje. De koelkast kan stemcommando's herkennen en geeft je ‘s ochtends de weersvoorspelling en inzicht in je afspraken die dag.


De 'Family Hub' is een perfect voorbeeld van hoe het IoT verschillende aspecten van je lifestyle integreert voor een betere gebruikservaring. Maar naast consumenten zet deze trend zich ook door in het bedrijfsleven. Er zijn recente schattingen dat grotere ondernemingen wereldwijd in 2019 al ruim 23.3 miljard geïntegreerde apparaten met een totale waarde van $225 miljard in gebruik zullen hebben. Om concurrerend en 'future-proof' te blijven, zullen andere ondernemingen dus moeten meegaan in deze ontwikkeling.

Waarom is het IoT interessant voor fitnessondernemers?
Binnen de fitnessindustrie kan het IoT worden toegepast om de klantervaring te verbeteren en om bedrijfsprocessen efficiënter te maken, wat uiteindelijk leidt tot betere retentie en omzetverhoging. Hoe ziet dit er in de praktijk uit?

Automatische toegangscontrole is een mooi voorbeeld van een IoT-toepassing binnen fitness die al redelijk breed wordt ingezet. Omdat moderne pakketten niet meer lokaal draaien, maar via internet, kunnen klanten bijvoorbeeld een les boeken met hun mobieltje, waarna zij automatisch op ‘aanwezig’ worden gezet, bij het passeren van de tourniquet. Dit is natuurlijk al een prachtig voorbeeld van wat IoT kan toevoegen voor je fitnessbusiness, maar er zijn nog tal 
van andere toepassingen mogelijk, die een ware revolutie kunnen ontketenen

De verbinding van het internet met fysieke hardware technologie wordt ook wel het Internet of Things (IoT) genoemd. Deze ontwikkeling begint steeds meer zichtbaar te worden in het dagelijks leven. Neem Samsung's nieuwe ‘slimme’ koelkast. De zogenaamde ‘Family Hub’-serie is geïntegreerd met Samsung's voice assistant Bixby en houdt de verschillende koelvakken automatisch in de gaten met een camera, die je op afstand via je smartphone helpt met je boodschappenlijstje. De koelkast kan stemcommando's herkennen en geeft je ‘s ochtends de weersvoorspelling en inzicht in je afspraken die dag. 42 l body LIFE 6I2018 van andere toepassingen mogelijk, die een ware revolutie kunnen ontketenen.

Connected Training
Een ander mooi voorbeeld van IoT binnen fitness is de toenemende connectiviteit van fitnessapparatuur. Veel moderne cardio-apparatuur kan al workoutdata doorsturen naar de mobiele app van de club, maar dankzij nieuwe ontwikkelingen op sensorgebied zal het binnenkort ook mogelijk worden om 'offline' krachtapparatuur te koppelen, zodat leden automatisch hun herhalingen en gewicht kunnen loggen in hun clubapp. Hiermee wordt de krachttrainingservaring vrijwel frictieloos: men hoeft immers niks meer handmatig bij te houden, dit komt automatisch in het trainingsdagboek van het lid.

Gamified Fitness
‘Gamification’ in combinatie met de toepassing van het IoT kan de ‘fun-factor’ van fitness een flinke boost te geven. Door fitnessapparaten te koppelen met tools zoals VR-headsets en wearables kun je een unieke ledenervaring creëren die het gebrek aan motivatie voor gewichtheffen of hardlopen kan doorbreken.



Een voorbeeld: Floyd Mayweather Jr is niet alleen succesvol in de ring, maar telt inmiddels ook in de fitnessindustrie mee met zijn eigen sportschoolketen, waar technologie centraal staat. Met behulp van een VR-headset en motion-tracking controllers kunnen leden in een virtuele omgeving trainingssessies volgen en zelfs virtueel tegen Mayweather boksen. Deze sessies zijn vervolgens gekoppeld aan Mayweather's Virtual Fitness League, een abonnementsservice waarmee leden hun voortgang en resultaten kunnen meten ten opzichte van andere leden over de hele wereld. Dit biedt Mayweather's sportscholen een unieke upsell-mogelijkheid. Het is een mooi voorbeeld van hoe hardware en software in de toekomst beter kunnen samenwerken om de dienstverlening en klantervaring te versterken.

Centraal beheer van bedrijfsprocessen
Misschien wel het grootste voordeel van IoTtoepassingen is dat alle data via een online hub centraal inzichtelijk kan worden gemaakt en op afstand kan worden bediend. Welke apparatuur wordt het meest gebruikt, wat zijn de drukst bezochte delen in je club, is het momenteel druk in je club, etc, etc. Met deze technologie zou je zelfs op afstand je club kunnen openen, het alarm kunnen uitschakelen, je lichten en sauna aanzetten, en meer. Een derde voorbeeld van het IoT is de scanbare QR-code. Door deze simpelweg naast de apparaten en in je trainingsruimtes te plakken, kun je op een laagdrempelige wijze fitnessadvies bieden via een mobiele app zonder je personeel verder te belasten. Een bijkomend voordeel is dat dit het appgebruik versterkt, wat in mijn ervaring een positieve bijdrage levert aan klantloyaliteit.

Conclusie
Uiteindelijk biedt het IoT veel kansen voor fitnessondernemers om hun dienstverlening te verbeteren, overheadkosten te drukken, en omzet te verhogen. Een technologieplatform dat de brug bouwt tussen hardware en je online software in combinatie met je ledenapp is hierbij het fundament, waarop je weer kunt voortbouwen met nieuwe innovaties en meer efficiëntie en retentie


Hugo Braam is technologieevangelist in de fitnessbranche en medeoprichter van virtuagym.com, leverancier van innovatieve software voor fitnesscentra en personal trainers. hugo@virtuagym.com
Edities