Een eigen sportschool, wat komt daar eigenlijk allemaal bij kijken?

Verschenen in Bodylife nummer 6 2018


We gaan iets nieuws doen bij BodyLIFE. Samen met Formupgrade van Thomas Verheij gaan we in beeld brengen wat er allemaal komt kijken bij het beginnen en succesvol lanceren van een nieuwe sportschool. Wat zijn potentiële valkuilen, learnings en hoe denken experts uit de markt daarover?


Het doel van deze serie verhalen is om de lezers van BodyLIFE te laten zien en ervaren wat er zo allemaal komt kijken bij het opstarten van een nieuwe sportschool. Denk bijvoorbeeld aan de bouwvergunningen, financiering, accountantscontrole, marketing, positionering, inrichting en het succesvol openen van de deuren! Hiervoor volgen we de nieuwbouw van Formupgrade in Arnhem. De eerste paal gaat op 1 oktober de grond in en als alles goed gaat, gaan de deuren begin mei 2019 open.

Waarom Formupgrade?
Thomas Verheij is als ondernemer pur sang bezig met een interessant nieuwbouwproject. Een project waarbij hij en de betrokken partijen voor de nodige uitdagingen hebben gestaan en nog komen te staan. Interessant om te volgen, zeker ook omdat Thomas en andere betrokken partijen hebben aangegeven graag hun kennis en bevindingen te willen delen. En dat met doel om andere fitnessondernemers te inspireren en verder te helpen.

Daarnaast is het concept dat Formupgrade nu realiseert echt van deze tijd. Ze bieden er naast groepslessen en vrije fitness ook consuls voor fysiotherapie, leefstijlcoaching en voeding aan. Dit vraagt om meer ruimte en behandelkamers. Verder is de wijk waar Formupgrade start interessant. De Arnhemse wijk Malburgen is een Vogelaarwijk met een lage sportparticipatie en verschillende maatschappelijke uitdagingen.

Even een paar cijfers: in de nieuwbouw is plek voor acht behandelkamers (fysiotherapie), zijn ruime kleedkamers, drie groepszalen voor groepslessen, een extra groepszaal voor vrouwenfitness en er komt een fitnessruimte van 600 vierkante meter . De totale oppervlakte van de nieuwbouw bedraagt 2.000 vierkante meter.

Specialisten lichten toe
Vanuit de case van Formupgrade benaderen we steeds nieuwe uitdagingen waar fitnessondernemers bij het starten van een nieuwe sportschool, locatie of product tegenaan lopen. Om hier wat extra achtergrondinformatie bij te geven combineren we de case van Formupgrade met de kennis van een betrokken specialist over deze specifieke uitdaging. Een voorbeeld: gaat het over het aanvragen van vergunningen. Dan behandelen we hoe ze dit bij Formupgrade hebben aangepakt. Verder laten we een specialist van de vergunningenafdeling van de gemeente Arnhem vertellen hoe je een vergunningentraject het beste kan aanvliegen en wat goede tips daarbij zijn.

Een ander voorbeeld: voor de financiering is er voor deze nieuwbouw gebruikgemaakt van een zogenoemde gestapelde financiering. Er zijn meerdere partijen die een gedeelte van de bouw financieren. Vragen als: hoe pak je dit aan, waarop moet je letten en welke ‘creatieve’ mogelijkheden zijn er? Laten we de revue passeren. Ter verdieping laten we dan de accountant van Formupgrade hierop een toelichting geven.

Wat heb ik er als ondernemer aan?
Naast dat het inspirerend is om te lezen hoe een collega-ondernemer zijn droom verwezenlijkt, is het artikel vooral ter informatie en inspiratie bedoelt. Veel vraagstukken en uitdagingen die voorbij komen, spelen ook bij andere ondernemers, of ten minste een gedeelte ervan. Met deze serie verhalen gaan we ondernemers informeren en laten zien wat er allemaal mogelijk is!

Tot de volgende BodyLIFE.
Edities