Negentig kilometer trappen voor Villa Joep!

Verschenen in Bodylife nummer 5 2018

VES ElliptiGO Tour 2018

Alleen maar blije en voldane gezichten tijdens de ElliptiGO Tour van de VES op vrijdag 29 juni. Een tour die het sluitstuk vormde van Spin & Sport for Life 2018. Ook nu werd er weer veel geld opgehaald voor de Stichting Villa Joep, waarmee onderzoek naar neuroblastoom wordt gefinancierd. Van alle donaties aan Villa Joep is maar liefst veertig procent afkomstig uit deze evenementen. Er is door de Exclusieve Sportcentra inmiddels zo’n 3 miljoen euro opgehaald om onderzoek mogelijk te maken.


Door: Loet van Bergen, foto’s Wim van den Hof

Het was alweer de 4e editie van de ElliptiGO Tour voor Villa Joep. Voor de tour hadden zich tien teams aangemeld met in totaal zeventig enthousiaste deelnemers die deze dag een afstand van 90 kilometer gingen overbruggen. De route startte in Berkel en Rodenrijs bij Fitness Lounge met als eindbestemming het nieuwe Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. Waar de ontmoetings- en vergaderruimte van Villa Joep feestelijk wordt geopend.

Prachtige route
Na een korte instructie van ElliptiGO expert Henny van Vliet, vertrok de eerste helft van de groep op 35 Elliptigo’s. De tour ging vervolgens via de Rotterdamse wijken Schiebroek en Hillegersberg naar de Rotte tot aan het eetcafé Oud Verlaat. Hier konden de deelnemers even op adem komen onder het genot van een lekkere kop koffie of water. Dan is het de beurt aan de andere helft van de groep, die startklaar op de eerste wissellocatie stonden. De route, uitgezet door Joep Mensen van de VES en Henny van Vliet voerde langs rivieren, over bruggen, prachtige natuurgebieden en pittoreske plaatsjes. Het was een mooi gezicht onderweg; de stoet met Elliptigo-rijders in hun opvallende gele hesjes dat veel bekijks trok.

Rond het middaguur arriveerde de groep bij de Reeuwijkse Plassen. Daar kregen de deelnemers een lunch aangeboden met heerlijke broodjes die door ijverige vrijwilligers werden gesmeerd. Om het energiepijl weer helemaal aan te vullen voor de andere gedeelte van de tour richting Oudewater en via Linschoten en Woerden, waar nog gewisseld kon worden, naar kasteel Haarzuilens. De route ging verder via Maarssen en Oud-Zuilen naar het eindpunt het Prinses Maxima Centrum.



Onderzoekscentrum
Bij aankomst bij het Prinses Maxima onderzoekscentrum werden de deelnemers aan de ElliptiGO tour door een erehaag welkom geheten door de nieuwe Villa Joep ambassadeurs Ruben Nicolai en Evelyn Struik, onderzoekers, vrijwilligers, lotgenoten en de sportieve sponsors van Villa Joep VES-clubs.

Allereerst vertelden de nieuwe Villa Joep ambassadeurs waarom ze ambassadeur zijn geworden. Ruben Nicolai: "Ik ben net aan de slag voor Villa Joep en de tomeloze inzet van de vrijwilligers sprak me gelijk aan. Kinderen horen niet ziek te zijn. Zij moeten spelen, plezier maken en langzaam het leven leren. Niet op zo’n jonge leeftijd al met zo’n heftige ziekte worden geconfronteerd. Als er ook maar enige kans is om de kinderen te redden, dan moeten wij daar met zijn allen achter gaan staan. Wat ik verder heel mooi vind is dat veel ouders van patiëntjes Villa Joep ondersteunen. Evelyn Struik: “Ik ben via een vriend gevraagd om ambassadeur te worden. Na een gesprek met Leontine en de verhalen van de zieke kinderen, was ik diep geraakt. De manier waarop de ouders van Joep de stichting hebben weten neer te zetten en zo’n enorme groei hebben weten te realiseren is niet alleen heel bijzonder maar ook inspirerend."

Naast Ruben en Evelyn heeft ook cabaretier Richard Groenendijk een ambassadeursrol aanvaard. Zij zullen Villa Joep op alle fronten ondersteunen om het verhaal verder verspreiden. Daarna werden alle vrijwilligers in het zonnetje gezet met als cadeau een Villa Joep Olifantje. Ook de onderzoekers kregen extra aandacht met een speciale ode, een gedicht geschreven door Marian van Til dat prachtig werd verwoord door Evelyn Struik. Deze ode komt op een groot bord te hangen in het onderzoekscentrum. Na alle lovende toespraken werd door alle aanwezigen het glas geheven op een gezonde toekomst voor Villa Joep.

Als afsluiting werd er nog lang geborreld met heerlijke hapjes op basis van tomaten gemaakt door Herman de Blijker samen met sponsor Axia Vegetable Seeds. Tijdens de borrel kregen de deelnemers een unieke rondleiding in het onderzoekscentrum. Ze werden op de hoogte gesteld van het baanbrekend werk wat tot nu toe is gerealiseerd. De onderzoekers weten inmiddels welk gen de veroorzaker is van neuroblastoom kanker en ze zijn al een eind op weg om het juiste medicijn te vinden voor kinderen met deze ziekte. Maar er zijn nog veel stappen te zetten, de strijd is zeker niet gestreden.



Verloop
De organisatie kon terugkijken op een fantastische dag. Ook de deelnemers hadden genoten. Sommigen kwamen met een big smile binnen. Heerlijk was het eerste commentaar. Het was een prachtige route en uiteraard speelde het mooie weer een belangrijke rol. Er waren deelnemers bij die al voor de vierde keer meededen, maar ook deelnemers voor de eerste keer, waarvan sommigen het best zwaar hadden mede door de soms flinke tegenwind. Een aantal deelnemers verdween onder weg in de bezemwagen. Volgend jaar zijn we er weer allemaal bij; werd er tot slot in koor geroepen.”

villajoep.nl en exclusievesportcentra.nl

 
Edities