Nieuws

27-07-2018 12:23

Nederlanders sporten meer en fitness groeit

Bij het AD hebben ze in deze ‘komkommertijd’ een leuk onderzoek gedaan naar sportend Nederland. En wat blijkt: we sporten steeds meer als Nederlanders, maar traditionele sportbonden lopen leeg. We gaan liever ongebonden sporten, waar en wanneer het ons uitkomt. In de praktijk betekent dit dat vooral sporten als hardlopen, wandelen en fitness het goed doen!

Nederlanders gaan dus echt wel meer sporten, maar laten clubs links liggen. Dit blijft uit nieuwe cijfers over lidmaatschappen van sportbonden die het AD heeft opgevraagd bij sportkoepel NOC-NSF. Met 22.000 lidmaatschappen minder ging de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) het hardst achteruit. De voetbalbond KNVB had in 2017 14.000 opzeggingen en de tennisbond KNLTB moet het met 12.000 lidmaatschappen minder doen.

Maatjes

Mensen wijken uit naar hardlopen, wandelen en fitnessen, dat flexibeler is in te plannen. Sportbonden en NOC-NSF gaan samen om tafel om hier lessen uit te trekken. Manager sportparticipatie Richard Kaper bij NOC-NSF: ,,Sportbonden en -clubs kunnen hier nog een slag in maken door ook flexibeler sportaanbod te gaan aanbieden.''

De vergrijzing van de bevolking draagt ook bij aan een afname van het aantal leden. In krimpgebieden blijft vaak te weinig jeugd over om een eigen sportclub in stand te houden. ,,Die acht kinderen die nog wel zouden willen voetballen, hebben dan niet genoeg maatjes meer’’, aldus de voorman van het Mulier Instituut. Door fusies van sportverenigingen moeten sporters verder reizen, wat lidmaatschap minder aantrekkelijk maakt.

Meer achtergrondinformatie bij het AD