Column

10-03-2015 21:41

Mevrouw de Graaf

"Kun u weer even kijken hoeveel lessen ik nog heb openstaan?" Eens in de zoveel tijd kwam mevrouw de Graaf met deze vraag.

Deze keurige dame van een jaar of 70 die duidelijk niet uit het Noorden afkomstig was, had iets bijzonders over zich. Altijd keurig gekleed, zelfs als ze in haar sportoutfit rondliep, en altijd sprak ze perfect abn alsof ze, zoals haar naam deed vermoeden, echt van adel was. Als ze mij om een kopje koffie vroeg deed ze dat zo lief dat ik niet gespeeld klantvriendelijk hoefde te zijn. Dit in tegenstelling tot een hoop andere klanten die het blijkbaar niet nodig vinden om iets te vragen met meer dan één woord, laat staan die te laten eindigen met een vraagteken. "KOFFIE!"

"U heeft er nog 6 openstaan mevrouw de Graaf." Mevrouw de Graaf had een abonnement voor één keer per week sporten. Kon ze een keer niet sporten, dan hield ze die lessen tegoed en kon ze die inhalen. Ze hield graag bij hoe de stand van zaken was, niet omdat ze zo graag het onderste uit de kan wilde, maar juist omdat ze niet over haar limiet wilde gaan. Ook weer zo'n prachtige goudeerlijke eigenschap van haar waar ik nog steeds met bewondering aan terugdenk.

En daar ging ze dan. Elke week kwam mevrouw de Graaf haar vaste rondje sporten in de fitnessruimte. Elke 4 weken werd ze zoals gebruikelijk geëvalueerd. Gewicht, bloeddruk, coachgesprekje... Een nieuw schema hoefde ze nooit. "Ach jongen, op mijn leeftijd vind ik dat niet meer nodig. Ik draai elke week hetzelfde programma af. Kwartiertje fietsen, kwartiertje loopband en kwartiertje roeien. Daarna mijn buikspieroefeningen en dan vind ik het weer mooi geweest hoor!"

Mevrouw de Graaf is 8 jaar lang een trouwe klant geweest van het fitnesscentrum waar ik werk, tot op die ene dag in 2013. Ze was, zo vernamen wij van haar familie, op een ongelukkige wijze van de trap gevallen. Een paar dagen later is ze in het ziekenhuis overleden. Ze had dusdanig letsel opgelopen dat het haar fataal was geworden.

Veel fitnesscentra vinden ouderen een belangrijke doelgroep. Ten eerste omdat het trouwe klanten zijn, ten tweede er zijn er heel veel van en ten derde ze hebben geld. Commerciëel interessant natuurlijk, maar sta ook hier eens bij stil: Volgens een onderzoek van Consument en Veiligheid in 2011 worden er jaarlijks 45.000 55-plussers op de Eerste Hulp behandeld vanwege letsels opgelopen in en om het huis. 6700 van die gevallen heeft te maken met een val van een vaste trap. Van de 45.000 ongelukkigen sterven er 600 ouderen.

Veel fitnesscentra hebben speciale trainingsprogramma's en lessen voor ouderen. Seniorfit, 50-fit, crossfit en meer van dat soort toepasselijke namen.  Ik pleit ervoor dat ouderen leren bewegen (aangepast natuurlijk) zoals ze vroeger ook als kind bewogen. Rennen, springen, klauteren, huppelen. Laat ze hun spieren zo gebruiken dat ze sneller leren reageren op een val of glijpartij en die kunnen opvangen. Functioneel trainen dus.

Ik denk nog wel eens aan mevrouw de Graaf. Ze staat nog steeds in ons administratiesysteem. Gestopt natuurlijk met een speciale opmerking. Ze had nog 6 lessen openstaan. Dat heb ik zo gelaten, als herinnering.

 
Informatie over de auteur

Calixto Brouwn | | email
Uw naam
Uw email
Uw bericht