5 jaar geleden

Wij zijn de ‘beweegdokters’ maar waar ligt onze focus?

John van Heel
Directeur
5 jaar geleden
De fitnessbranche bestaat inmiddels al ruim 35-40 jaar. Alhoewel, natuurlijk deden de Romeinen al aan spiertraining, maar in de jaren '80 begon de fitnessbranche in Nederland en België pas echt vorm te krijgen. Ons primaire product is, naast het verzorgen van groepslessen op muziek, mensen begeleiden in fitnesstraining. Af en toe lijkt het er echter op dat ons primaire product het verkopen van lidmaatschappen is en dat we daardoor de ontwikkeling van ons echte primaire product uit het oog verliezen.

Ik verzorg veel trainingen en opleidingen voor fitnesstrainers en personal trainers. In elke training en opleiding die ik verzorg voor deze groepen stel ik de vraag, wat is de beweegrichtlijn voor mensen die af willen vallen en welke beweegvorm is dan het belangrijkste voor deze mensen? Wij fitnessprofessionals zijn zo gefocussed op onze eigen passie, dat we die dan ook aanwijzen als belangrijkste. Fitnesstrainers en personal trainers zeggen ‘spiertraining, de spiernorm’ en groepsles instructeurs zeggen ‘conditietraining, de Fitnorm’. Minder dan 10% van de gevraagde fitnessprofessionals noemt recreatief bewegen als belangrijkste activiteit.

Toch is het dagelijks, meerdere keren per dag, je lijf in beweging brengen (en je vetstofwisseling), de doorslaggevende factor voor het resultaat van bewegen. Onderzoek wijst zelfs uit dat de nadelen van een hele dag zitten niet gecompenseerd kunnen worden met een uur sporten in de avond. Langdurig zitten zorgt voor verhoging van het vet en van suiker in ons bloed, met alle gevolgen van dien.

Let op, conditietraining en spiertraining hebben ook hun specifieke effect en zijn ook cruciale onderdelen van een beweegprogramma om gezond af te vallen, maar de belangrijkste blijft recreatief bewegen, langdurig zitten onderbreken en meerdere keren per dag de vetstofwisseling activeren.

Gezien dat wij de beweegprofessionals en ‘beweegdokters’ van de maatschappij zijn, is het toch eigenlijk cruciaal, dat we als branche op het gebied van advies om gezond af te vallen, maar ook op gebied van bewegen met reuma, met diabetes, voor een sterke rug, enz. op een lijn zitten. Ik wil dus een pleidooi houden om onze focus meer te gaan richten op ons primaire product en de ontwikkeling daar van. Ons totaal product is gewoonweg gezondheidsmedicijn, als we het ook zo inzetten.

Wij hebben, voor de fitnessprofessionals die de visie van 'Bewegen als medicijn ondersteunen', een leuk pakket samikengesteld, waarmee je de nieuwe beweegrichtlijn uit kan dragen. Tevens bieden we een gratis trainersnetwerk om professionals te blijven inspireren om optimaal effectief mensen te adviseren en begeleiden. Wil je dat pakket ontvangen en inschrijven voor het trainersnetwerk, mail dan gerust naar j.vanheel@ efaa.nl.

Focus op Bewegen als medicijn.

John van Heel EFAA/Nieuwe Gezondheid j.vanheel@efaa.nl

 
Auteur

John van Heel

Bedrijf

EFAA Opleidingen

Laatste artikelen van dit bedrijf