4 jaar geleden

Fitnessbegeleiding, wat is je structuur?

John van Heel
Directeur
4 jaar geleden
Hoewel de beweegrichtlijnen in de meeste landen zijn vastgesteld en personal training al redelijk ingeburgerd is, missen we nog steeds een uniforme structuur van begeleiding in de fitnesszalen van Europa. Iedereen laat er zo z’n eigen ideeën op los. Aan de ene kant ook logisch, want we bieden immers niet allemaal dezelfde mate van service en prijs. Daarom is het logisch dat de fitnessbegeleiding bij de low- en midbudget sportcentra minder biedt dan de premium- en preventiecentra. Toch zou het een goede stap zijn om meer uniformiteit te brengen in de fitnessbegeleiding. Dan geef je meer aandacht aan de optimalisatie van de kwaliteit. Verder kun je kwaliteitsbeloften aan partijen afgeven, zoals aan de zorgsector en bedrijven.

NL Actief ontwikkelde een aantal jaren geleden het ‘Start veilig bewegen-protocol’. Ik ben benieuwd hoeveel sportcentra dit protocol gebruiken. Hierin is in ieder geval een PAR-Q (Physical Activity Readiness Questionnaire), een doelen- en motievenanalyse, een beweeg- en beweeg voorkeuranalyse, een fysieke test protocol en een beweegplan volgens de beweegrichtlijn van de Gezondheidsraad opgenomen. De vraag is, waarborgt dit voldoende dat mensen effectief geïntroduceerd worden in hun fitnesstraining, met in acht neming van hun persoonlijke doel? En als het ‘Start veilig bewegen-protocol’ wordt toegepast, wat is dan de structuur in de opbouw van het programma? Hoe wordt rekening gehouden met de doelstellingen, wensen en behoeften en welke vormen van bewustwording worden toegepast, om de persoon te begeleiden naar het voeren van eigen regie?

In Weert experimenteren we met deze vraagstelling, door 4 fasen toe te passen bij de fitnessbegeleiding:
  1. Introductie
  2. Optimalisatie
  3. Resultaat
  4. Behoud
Elke fase-afspraak kent een specifieke en in een procedure vastgelegde inhoud. Momenteel werken we aan het bespreken van de vijf gouden regels voor spiertraining in de eerste afspraak en doelgerichte vijf gouden regels in de afspraken daarna. Tevens gebruiken we het NASM Optimum Performance Training model (OPT-model)  om de opbouw van de inhoud van de trainingen te structureren.

In ieder geval nog veel werk te verrichten. Heb jij een bepaalde succesvolle fitnessbegeleiding bij introductie van nieuwe leden, mail die gerust eens naar j.vanheel@efaa.nl. Wil je de vier fasen procedures eens inzien, mail me gerust, dan stuur ik ze toe.

Op weg naar beter!


John van Heel
EFAA/Nieuwe Gezondheid -  j.vanheel@efaa.nl
 
Auteur

John van Heel

Bedrijf

EFAA Opleidingen

Laatste artikelen van dit bedrijf