Column

25-06-2018 17:40

Wij zijn zelf het medicijn!

Wist jij dat 30% van het aantal gevallen van dementie wereldwijd veroorzaakt wordt door een ongezonde leefstijl? Door gezond te leven en aandoeningen waarmee je te maken hebt goed in de gaten te houden, kun je zelf de kans op dementie verkleinen. Hoe eerder je hiermee begint, hoe beter het is voor je hersengezondheid!

Dit schrijft Alzheimer Centrum Limburg, die in 2018 een campagne uitrollen met de slogan ‘’We zijn zelf het medicijn’’. Alzheimer Centrum Limburg geeft ook duidelijk aan wat de risicofactoren zijn voor dementie: roken, overmatig alcoholgebruik, depressie, obesitas, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, een te hoog cholesterol, een gestoorde functie van de nieren en suikerziekte. Als meest belangrijke beschermende factoren worden in de campagne genoemd: voldoende beweging, gezonde voeding en mentaal actief zijn en blijven.

Steeds vaker en meer wordt leefstijl, en dan met name bewegen, centraal gezet in de preventie van aandoeningen. De Gezondheidsraad heeft in de nieuwe Beweegrichtlijn 2017 een lijst aan wetenschappelijk gevalideerde effecten van bewegen en spiertraining opgenomen. Waardoor we kunnen stellen dat we tussen de 30% en 60% van de meeste chronische aandoeningen kunnen beperken, mits we de richtlijn adequaat toepassen.

Onderdeel van deze campagne is de leuke gratis MijnBreincoach-app. Deze app geeft je inzicht in de eigen hersengezondheid. Ook helpt de app de deelnemer bij het nemen van kleine en haalbare stappen naar een gezondere leefstijl, en daarmee naar gezondere hersenen.

Wij ondersteunen de visie van deze campagne en hebben ons als Nieuwe Gezondheid aangemeld bij het ‘vriendenprogramma’ van de campagne. Hiermee onderstrepen wij het belang van preventie van dementie en een gezonde leefstijl. Fitnessprofessionals en sportcentra die deze visie ook onderstrepen kunnen zich ook aanmelden voor de campagne. Er zitten geen kosten aan verbonden en je krijgt gratis materialen ter beschikking om in de club op te hangen.

De campagneleiding heeft op onze aanvraag, ook een poster gemaakt voor de fitness. Wil je die poster ontvangen, mail gerust naar j.vanheel@efaa.nl

Verdere informatie
Campagnewebsite: www.wezijnzelfhetmedicijn.nl
MijnBreincoach webportaal: www.mijnbreincoach.eu
MijnBreincoach app: zoek op ‘’Breincoach’’ in uw Appstore (iOS) of Google Play Store (Android)
Social media: Twitter (‘’MijnBreincoach’’) en Facebook (‘’we zijn zelf het medicijn’’)John van Heel, EFAA - j.vanheel@efaa.nl
Informatie over de auteur

John van Heel | Directeur | 04995-533229 | email
Uw naam
Uw email
Uw bericht
 
EFAA | bekijk uitgebreid bedrijfsprofiel
Houtstraat 14
6001 SJ
Weert
Nederland