4 jaar geleden

Preventie beweging binnen de fitnessbranche!

John van Heel
Directeur
4 jaar geleden

Passen we allemaal de beweegrichtlijn van de Gezondheidsraad toe, dan verminderen we het risico op een flinke reeks van aandoeningen met meer dan 50 procent. De uitdaging is, bijna niemand kent de richtlijnen en bijna niemand is op de hoogte van het ‘waarom’. Dat komt doordat de richtlijnen vrij nieuw zijn, pas in november 2017 gepubliceerd, en doordat nog weinig professionals ermee werken.

Omdat de overheid geen geld investeert in multimediale campagnes om deze richtlijnen bekend te maken, ligt er een opdracht voor professionals om dit op te pakken. We hebben het dan over huisartsen, praktijk ondersteuners, fysiotherapeuten, gewichtsconsulenten, diëtisten, leefstijlcoaches, bedrijfsartsen, pedagogisch medewerkers, maar ook instructeurs, fitness trainers en personal trainers. Of misschien nog duidelijker, eerst fitnesstrainers en personal trainers. Deze hebben structureel contact met de deelnemers en hebben al een taak in het adviseren van een beweegprogramma. Dat de preventie beweging van start gaat binnen de fitnessbranche is een logische stap. Fitness professionals zijn beweegprofessionals. De stap van beweeg professional naar preventiecoach op het gebied van bewegen is maar een kleine stap. Voor andere professionals is de toepassing van het ‘beweegrecept’ iets lastiger. Fitness professionals zijn dus aan zet!

Waarom nu?
Overgewicht, diabetes en inactiviteit zijn als epidemie en zelfs pandemie betiteld door de Europese commissie en de WHO. De GGD cijfers laten zien dat dit niet alleen bij volwassenen en ouderen gebeurt, maar ook bij onze jeugd. De voorspelling van het RIVM is dat overgewicht de komende 20 jaar weer 10 procent toe gaat nemen, naar 62 procent, dat was in 1950 10 procent van de bevolking. Als er niks gebeurt, dan groeit dit door naar 85 procent in 1960/70. Dat is niet iets wat wij onze jeugd achter willen laten. Tevens is het gewoonweg belangrijk om het nu aan te pakken, omdat de preventieve weg de enige verantwoorde weg is. Volgens het RIVM groeien de zorgkosten binnen 20 jaar door van 90 miljard nu naar 175 miljard. Op een bepaald moment zorgt dit voor een zorg en financiële crisis. Misschien nog wel belangrijker is, dat het kan! Het is gewoon mogelijk om het tij te keren, iemand moet er alleen mee starten en dat ligt in de handen van fitness professionals.

Van fitness naar preventie – iedereen een preventief beweegplan
Bekijken we fitness vanuit het primaire preventie oogpunt, dan bieden we al een behoorlijk compleet preventieprogramma. Twee van de vier adviezen van de Gezondheidsraad nemen we al op in ons advies, hoewel er nog veel professionals zijn die nog geen advies verstrekken. Dat is wellicht stap 1 binnen de branche, analyseer bij ieder nieuw lid het totale beweeggedrag. Met behulp van de Schijf van 3 analyse is dat binnen twee minuten gedaan. Deze analyse brengt in kaart hoeveel het nieuwe lid beweegt en sport, zeven dagen per week. Vanuit dit inzicht, gecombineerd met de wensen en doelen van de deelnemer, kan een preventief beweegplan worden opgesteld. Hierin staan niet alleen de adviezen op het gebied van de activiteiten die we al bieden, waaronder uithoudingsvermogen training en spiertraining, hierin staan ook adviezen opgenomen over de derde en vierde pijler, recreatief bewegen en langdurig zitten verminderen en voor senioren komt er nog een vijfde bij, balanstraining.

Preventie manifest en gratis bewustwordingsdossier
Laat ons er meteen werk van maken, vraag meteen het preventie manifest aan, en je ontvangt er als professional meteen een inlogcode bij naar het preventie Bewegen als medicijn dossier. Hierin vind je achtergrond informatie over de nationale en internationale beweegrichtlijnen maar ook een bewustwordingsdossier boordevol posters en factsheets over verschillende beweegthema’s.

Bewegen als medicijn, hoe doe je dat?
De eerste uitdaging is dat alle fitness professionals het preventief beweegadvies toepassen, zodat in ieder geval drie miljoen mensen een persoonlijk preventieadvies op gebied van gezond bewegen ontvangen. Dat vergt wel kennis van de professional over de belangrijkste inzichten op gebied van preventief bewegen, het is immers niet alleen belangrijk mensen advies te geven, maar ook belangrijk mensen uit te leggen waarom de verschillende vormen van bewegen belangrijk zijn. Als professional kan je zelf op onderzoek uitgaan om de kennis, maar je kan ook de verzamelbundel over Bewegen als medicijn, hoe doe je dat? aanschaffen. In het afgelopen jaar heb ik me namelijk helemaal gestort op het schrijven van dat boek. Niet alleen bevat het boek de richtlijnen, ook bevat het de gevaren van langdurig zitten en de verschillende beweegrituelen inclusief het wat, waarom en hoe hiervan. Ook heb ik een hoofdstuk toegevoegd over bewegen als medicijn, hoe doe je dat… als je reuma hebt, hart- en vaatziekten, overgewicht, diabetes, kanker, en ook hoe je dat doet als ouder, senior en, als professional.

Pre-order en win
Het boek Bewegen als medicijn, hoe doe je dat? verschijnt begin november 2019. Je kan echter nu al een pre-order plaatsen (mail naar info@hoedoejedat.nu), waarbij je het gelijknamige 6 weken programma ontvangt, als extra het e-boekje: de vijf gouden regels van bewegen om af te vallen en je maakt kans op een van de 10 gratis Bewegen als medicijn practitioner programma's, een van de 5 gratis deelnames aan het Bewegen als medicijn Master Practitioner programma's of een van de 2 gratis Bewegen als medicijn Preventiecoach programma's.

Bewegen is een super medicijn, laat ons er samen voor zorgen dat Nederland er kennis mee gaat maken en gebruik van gaat maken

Leefstijl als medicijnNationale Preventie Beweging
Gerelateerde artikelen
Auteur

John van Heel

Bedrijf

EFAA Opleidingen

Laatste artikelen van dit bedrijf