4 jaar geleden

CrossFit kampioene Leonie Henrich: ‘CrossFit is een verslaving geworden'

4 jaar geleden

Het zijn opnieuw drukke en spannende weken voor Leonie Henrich (25). Ze heeft tot 15 november de tijd om zich te plaatsen voor 2020 CrossFit Games in Madison (Wisconsin) in de Verenigde Staten. In augustus werd Henrich, als eerste Nederlandse CrossFitter 45ste op het prestigieuze WK waarbij 200 duizend deelnemers aan de voorrondes begonnen. Wij spraken met Henrich over haar CrossFit-virus.

Met de Nederlandse vlag in haar rechterhand betrad Henrich op 1 augustus de Alliant Energy Center. Na maanden hard trainen en toewijding in en buiten de CrossFit Box liep ze trots het stadion binnen namens Nederland. Haar droom kwam uit: als eerste vrouwelijke Elite Nederlandse CrossFitter deelnemen aan de CrossFit Games, het WK. “Het was zo’n geweldige ervaring. Een jaar eerder was ik er ook bij, toen nog in teamverband. Ik had toen al zoiets van: hier moet ik volgend jaar zelf staan. 2019 moest mijn individuele jaar worden, alles op alles zetten om de beste versie van mijzelf neer te zetten op de kwalificatie. En dat heb ik ook gedaan. Ik nam me voor dat 2019 mijn jaar moest worden om te kijken hoe ver ik kon komen met CrossFit.”

“Bij de Games weet je dat het niveau van sommige topatleten enorm hoog is. Maar vooraf had ik eigenlijk geen idee wat ik van de andere (nationaal kampioenen) deelneemsters kon verwachten. Ik wist wel dat de meiden uit Amerika, Australië en IJsland sterk zijn, maar je komt ook tegenstanders uit landen als Botswana tegen. Ik had geen beeld van hoe CrossFit in Botswana wordt beoefend. Je kunt uit de rankings na de kwalificatie (CrossFit Open) wel iets wijzer worden, maar uiteindelijk kom je op de Games voor verrassingen te staan. Je moet work-outs doen, die pas kort voor de starttijd bekend worden gemaakt. Dan krijg je ook te maken met zwemmen, mountainbiken of klimmen in een touw zonder je benen. Op de games was er een cutt-off systeem waarin we startten met 134 dames. Na workout 1 ging de top 75 door, na workout 2 50 dames en na workout 3 nog 40. Ik heb drie workouts kunnen doen op de Games. Prepare for the unknown, is het motto van de Games”, aldus Henrich.

NIEUWE RONDE
De Australische Tia-Clair Toomey won de CrossFit Games bij de vrouwen. Henrich was erg trots en blij met haar 45ste plaats. “Het was supergaaf en het smaakt echt naar meer. Een lange pauze hadden we niet na het WK. Van oktober tot half november zijn de kwalificaties voor de CrossFit Games van 2020. Dat zijn weer weken waarin wij moeten pieken. Van de organisatie krijg je te horen welke workouts je moet doen en dan heb je vijf weken de tijd om een zo goed mogelijke score neer te zetten. Die workouts moeten worden gefilmd en er moet ook een judge bij zijn. Je stuurt dan je beste workout online door en de beelden worden dan door de organisatie beoordeeld. Op basis van al die workouts en scores komen er ranglijsten: een voor Nederland, Europa en wereldwijd.”



“De beste CrossFitters in die workouts, man en vrouw, van een land kwalificeren zich voor de Games van 2020. Dat je in je eigen CrossFit Box en met je eigen trainer en trainingsmaatjes kunt kwalificeren vind ik zelf heel lekker. Dan kan ik me alleen op mezelf focussen. Op mijn prestatie. Op de Games heb je met veel meer invloeden te maken. Dan wordt je meer gedragen door de spanning en adrenaline”, aldus Henrich.

WARM BAD
Mocht Henrich door de kwalificatie komen, dan heeft ze nog ruim negen maanden om zich voor te bereiden op de Games. “Ik ga er natuurlijk voor, maar in zo’n traject moet ook alles goed op zijn plek vallen. Ik weet wel wat ik kan en tot hoe ver en diep ik kan gaan. Echt gericht trainen op workouts voor de Games is bijna niet te doen omdat er zoveel verrassingselementen in zitten. Je kunt je het beste allround trainen. En uiteindelijk is dat ook wat CrossFitt voor mij leuk en uitdagend maakt. Ik vind de variatie in de oefeningen juist leuk. Ik ben iemand die anders snel verveeld raakt. Wat mij ook aanspreekt in CrossFit is dat je direct meetbare resultaten ziet, kunt bijhouden en ook verbeteren.”

“Het CrossFit-wereldje voelt voor mij ook als een warm bad. In de CrossFit Boxen waar ik train en heb getraind voelde ik me altijd thuis. Je merkt dat iedereen elkaar helpt om alles uit zichzelf te halen. En iedereen op zijn eigen niveau. Iedereen heeft zijn eigen specialiteiten, waarin ze sterker of sneller zijn. Ik kwam een jaar of vijf, zes geleden binnen en was nog een onzeker meisjes, tien kilo lichter dan nu. Ik had een soort moeder eend nodig. Die vond ik al snel in mijn trainers Sinds een aantal jaar heb ik ook een personal trainer, Michael Go, die specifiek voor mij programmeert. Zelf geef ik nu ook lessen in de CrossFit Box Punt Uit in Lijnden en Haarlem. Voor mij is dat ook een vorm van ontspanning tussen mijn eigen trainingsuren door. Ik train vijf dagen in de week, drie tot vier uur per dag, maar daarnaast zit er veel tijd in optimaal herstellen, behandelingen, goed eten, de juiste supplementatie en goed slapen zijn daarin erg belangrijk. Crossfit is voor mij een verslaving geworden. Voor mij is CrossFit echt topsport. Ik wil kijken tot hoe ver ik mijn lichaam kan blijven uitdagen. Ik ben altijd eager om te kijken waar ik me kan verbeteren.”

TIJDMANAGEMENT
Voor Henrich begon haar CrossFit-avontuur toen ze met haar toenmalige vriend een keer meeging naar een CrossFit Box. “Ik ging een keer mee om te kijken of het wat voor mij was. Ik deed in mijn jeugd aan turnen en zwom ook, maar nooit op hoog niveau. CrossFit leek mij doodeng, maar al snel besef je dat iedereen kan CrossFitten, het is maar net tot hoe ver je jezelf pusht. Toen ik begon had ik ook niet gedacht dat ik nu zou staan, waar ik nu sta. Of dat ik nu zo’n lichaam zou hebben. Daar heb ik ook als vrouw aan moeten wennen. Maar ik realiseer me ook dat dit lichaam mij verder helpt in de sport die ik leuk vind om te doen. Ik merk ook dat steeds meer mensen mij om advies vragen of aangeven dat ze veel bewondering voor mij hebben. Op social media krijg ik veel positieve berichten en support. Zeker in aanloop naar, tijdens en na de Games. Ik ben mede dankzij CrossFit een gelukkiger, sterker en meer zelfbewust persoon”, aldus Henrich.

Naast haar bestaan als topsporter werkt Henrich als CrossFit-coach en zes uur in de week bij LifeAid, een leverancier van gezonde sport-, herstel- en frisdranken, én ze studeert aan de Vrije Universiteit: Business Administration; Leadership and change management. “Het is een uitdaging om mijn leven zo te plannen dat ik aan alle onderdelen genoeg aandacht kan besteden. Maar ik weet dat mijn leven als CrossFitter niet tientallen jaren vol te houden is, naast de andere dingen die ik in het leven wil. Daarvoor eist het teveel energie. Als ik ’s avonds thuis kom, ben ik niet altijd even gezellig. Ik moet ook aan een carrière denken naast de sport. Ik zal eens een keuze moeten maken tussen topsport of werk, want van CrossFit kun je nog niet leven, ook al heb ik sponsors die mij ondersteunen. Maar hoe oud ik ook ben, ik verwacht niet dat ik het CrossFit-virus ooit zal verliezen.”

Meest recente artikelen