Artikel

02-07-2019 16:36

Het belang van voldoende vocht

Je hebt het hoogstwaarschijnlijk in het nieuws of in de media voorbij zien komen: we moeten meer water drinken! Maar hoeveel vocht hebben we nodig en waarom is het zo belangrijk?

Hoeveel drink jij?
Sta jij wel eens stil bij hoeveel jij drinkt? En drink je dan voldoende? De kans is groot van niet. Uit onderzoek van Menzis onder 10.000 Nederlanders blijkt dat slechts 15% van de Nederlanders voldoende drinkt. 50% denkt echter dat ze wel voldoende drinken.

Hoeveel vocht heb je op een dag nodig?
We kennen allemaal de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van minimaal 1,5 liter vocht per dag. Maar de optimale hoeveelheid verschilt per persoon. En is afhankelijk van verschillende factoren die de vochtbalans beïnvloeden.

De temperatuur en het klimaat
Er is een reden waarom we zomers vaak meer moeten drinken. Een hoge omgevingstemperatuur en een lage luchtvochtigheid kunnen namelijk leiden tot vaak onopgemerkt vochtverlies.

Lichamelijke inspanning
Tijdens het sporten of een intensieve inspanning, wordt je lichaam warmer. Om het lichaam weer te laten afkoelen zet het lichaam verschillende mechanismes in werking. Je huid wordt beter doorbloed en je gaat zweten om af te koelen, daarbij verlies je vocht. Hoeveel vocht je verliest en hoe dit is aan te vullen bespreek ik later.

Voedselconsumptie
Een deel van onze voeding bevat ook vocht, dit kan dus ook bijdragen aan de vochthuishouding. Denk aan plantaardige voedingsmiddelen, zoals bepaalde soorten groenten en fruit, maar ook aan soep of zuivel. Zoute en eiwitrijke voeding leiden tot een hogere vochtbehoefte. Dit komt omdat de nieren meer vocht nodig hebben om deze uit te scheiden.

Gezondheid
Als je ziek bent loop je een groot risico om uit te drogen. Als je braakt, diarree hebt of vocht verliest via grote wonden, neemt je vochtbehoefte sterk toe. Ook het gebruik van plaspillen zorgt voor een verhoogde vochtbehoefte.

Vocht rondom inspanning
Tijdens het sporten kan het verlies van vocht erg oplopen. Het is daarom belangrijk om voldoende te drinken rondom en tijdens de inspanning. Het advies is om goed gehydrateerd te starten met de training. Drink daarom 400-600 ml vocht, twee uur voor de inspanning.

Duurt je training minder dan een uur en is de omgevingstemperatuur niet al te hoog? Dan hoef je tijdens het sporten geen vocht aan te vullen. Sport je wel langer dan een uur of is het erg warm buiten? Dan is het verstandig om te drinken tijdens de inspanning. Hoeveel verschilt sterk per persoon. De vuistregel is om 150-250 ml vocht te drinken per 15-20 minuten.

Na de inspanning kan je met behulp van het weegbeleid nagaan hoeveel vocht je verloren hebt. Bij het weegbeleid meet je voor en na de inspanning je gewicht. Het verschil in kilo's is gelijk aan het verschil aan vocht in liters. Hier moet de hoeveelheid gedronken vocht tijdens de inspanning bij worden opgeteld. Dit is dan de totale hoeveelheid vocht die je hebt verloren. Dit getal vermenigvuldig je met 150%, omdat je vaak na de inspanning nog meer vocht verliest. Haal hier vervolgens de hoeveelheid al gedronken vocht van af en je weet wat de hoeveelheid vocht is die je binnen 2-3 uur na de inspanning moet aanvullen.

Een voorbeeld:
Lichaamsgewicht voor training: 75 kg
Lichaamsgewicht na training: 73,5 kg
Gedronken tijdens de training: 500 ml
Totaal vochtverlies: 1500 + 500 ml = 2000 ml
2000 ml x 150% = 3000 ml
3000 ml – 500 ml = 2500 ml vocht moet worden aangevuld in 2-3 uur na de inspanning 

Waarom is voldoende vocht zo belangrijk
Vocht heeft veel belangrijke functies in ons lichaam. Het is belangrijk bij de opname van voedingsstoffen in de darmen, het transport van voedings- en afvalstoffen in het lichaam en het regelen van de lichaamstemperatuur. Als je te lang niets drinkt kunnen er uitdrogingsverschijnselen ontstaan. Denk aan dorst, sufheid, zwakte, verwardheid, verminderde elasticiteit van de huid en minder plassen. Tijdens het sporten zal je merken dat je prestaties achteruit gaan. Maar er zijn ook meer ernstige gevolgen. Denk aan flauwvallen, een coma of zelfs overlijden in ernstige gevallen. Kortom, voldoende vocht is van levensbelang.


Bron: Eet als een Atleet

Wat kan je het beste drinken
Kies qua vocht bij voorkeur voor water, thee en koffie. Het is een fabeltje dat koffie uitdroogt. Je kan het gewoon optellen bij de hoeveelheid vocht. Neem bij uitzondering vruchtensappen en frisdranken.

Tips om meer te drinken
35% van de ondervraagden van het onderzoek geven aan simpelweg te vergeten om genoeg water te drinken. Gelukkig zijn er voldoende manieren om je vochtinname te verhogen:

  • Drink iets bij elke maaltijd en snack. Zo krijg je al snel meer vocht binnen.
  • Zorg ervoor dat je altijd drinken bij de hand hebt en het liefst in het zicht. Bijvoorbeeld een flesje water.
  • Gebruik een app of zet een wekker als reminder om water te drinken.
  • Vul een flesje met 1,5 liter water, spreek met jezelf af dat deze eind van de dag op moet zijn.

Meer over voeding
Ben je geïnteresseerd in voeding en wil je meer praktisch toepasbare tips? Met de cursus Voedingsdeskundige en opleiding BGN Gewichtsconsulent (tevens onderdeel van de Leefstijlcoach pakketten) leer je hoe je mensen, door middel van coachen op gedragsverandering, daadwerkelijk hun eet- en leefgedrag kunt veranderen.
Informatie over de auteur

Fleur Zwetsloot | | email
Uw naam
Uw email
Uw bericht
 
Start2Move | bekijk uitgebreid bedrijfsprofiel
Hogeland 10
8024 AZ
Zwolle
Nederland