6 august 2018

Hierom weegt BMI te zwaar

6 august 2018
Google ‘BMI’ en vul de drie vakjes in: leeftijd, lengte en gewicht. Wanneer je dan op ‘okay’ klikt, verschijnt er op je scherm of je gezond bent of niet. Het lijkt haast te makkelijk om waar te zijn. En eh… Dat is het dus ook…

De BMI-methode gebruiken we wereldwijd. Het is een eenvoudige berekening, waardoor het makkelijk te gebruiken en te begrijpen is. En toch: de uitslag wordt vaak verkeerd geïnterpreteerd; alleen je lengte en gewicht zijn namelijk niet allesbepalend voor je gezondheid. Vertrouw je blind op BMI? In dat geval moet je ook concluderen dat de meeste topsporters aan obesitas lijden.

De rekenfout van BMI
BMI staat voor Body Mass Index. De berekening is simpel: gewicht gedeeld door lengte in het kwadraat. Daar gaat het al mis, want het cijfer zegt dus helemaal niets over de inhoud. En dat terwijl de balans tussen vetpercentage en spiermassa juist beslissend is voor je gezondheid.

Er bestaan mensen met een gezonde BMI en een ongezonde levensstijl. Vaak hebben ze te veel visceraal vet: vet dat tussen de organen zit. Even voor de duidelijkheid: dat is dus even ongezond als onderhuids vet.

Een kijkje onder de motorkap
Omdat spieren meer wegen dan vet, kan je ook kerngezond zijn als je veel weegt. Maar hoe weten we of een hoog gewicht uit spiermassa of vet bestaat? De BMI zegt daar zoals gezegd niets over. In plaats daarvan moeten we de lichaamssamenstelling meten. Daar zijn verschillende methodes voor…

Een huidplooimeter wordt gebruikt om onderhuids vet te meten. Daarmee maken we een schatting van het vetpercentage. Willen we echter zicht krijgen op visceraal vet: dan moet het lichaam volledig doorgemeten worden. Dat kan in een kliniek. Door je in water te wegen of met röntgenstraling. Maar het kan nog accurater én makkelijker: met BIA-apparaten. Die sturen een zwakke, elektrische stroming door het lichaam. Zo meten ze van top tot teen je spiermassa en vetmassa.

Liever spiermassa dan vet
Heb je te veel vet? Dan liggen er gezondheidsrisico’s op de loer: een verhoogde kans op diabetes, hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk bijvoorbeeld. Zoals vet je vijand is, is spiermassa je vriend. Spieren voorkomen namelijk dat het vet terugkomt. Met veel spiermassa verbrand je bovendien meer calorieën wanneer je rust. Dus ook als je op de bank ligt. En zelfs naast het zwembad in Spanje. Ontspannen idee toch?

Spiermassa kweek je door veel, gezond te eten en krachttraining te doen. Het kan zijn dat je daardoor aankomt, maar hecht daar vooral niet teveel waarde aan. Wil je weten of je gezond bent? Dan is het belangrijk om je lichaamssamenstelling te blijven meten. Een vetpercentage onder de 28% is gezond voor vrouwen. Voor mannen is dat onder de 20%. Zit je goed? Negeer dan vanaf nu maar gewoon je BMI. Het is maar een weinigzeggend getal!

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Auteur

Benjamin de Niet