Artikel

30-08-2017 10:47

Een toekomst zonder sportschool

De jongere generatie sporters domineert de markt. Deze generatie wordt Generatie X genoemd, ook wel de generatie van bewustwording. Jongeren die tot deze groep behoren gaan een uitdaging niet uit de weg, leren graag en beschikken over een gezonde dosis discipline. Fysieke en mentale gezondheid staat voor deze groep met stip op één.

Deze pijlers laten zicht perfect combineren met de huidige technologie waar deze generatie mee is opgegroeid. Hun smartphones - uiteraard voorzien van sportieve of waterproof hoesjes - spelen al jaren de hoofdrol tijdens eenworkout. We zagen eerst al de trend van het thuis- en buiten sporten, en nu komt daar een nieuwe om de hoek kijken: Digital Gym! Sportscholen spelen slim in op deze ‘bedreiging’ door het om te denken naar unieke toepassingen.

Groepslessen
Waarom iedere week op een vast tijdstip in de sportschool staan voor je favoriete groepsles, alsdit ook digitaal kan? Steeds meer sportscholen bieden de optie voor doorlopende groepslessen. Deze lessen worden gegeven door middel van een video of projectie. Dit is niet voor iedereen weggelegd, vanwege het gebrek aan persoonlijke begeleiding. Toch blijkt deze instapvariant van de traditionele groepsles voor vele een perfect alternatief. Het grote voordeel is en blijft dat je niet langer bent gebonden aan een vast tijdstip. Bovendien geeft het de mogelijkheid om als sportschool 24 uur per dag geopend te zijn. Een trend die is overgewaaid uit de Amerikaanse 24/7-cultuur.

Kleding
Ook kleding krijgt in de toekomst steeds meer technologische toepassingen. Denk aan sportkleding die beweging registreert dankzij diverse sensoren en deze data omzet in meetbare resultaten. Bijvoorbeeld een sport armband voor je smartphone met een ingebouwde hartslagmeter. Deze data wordt direct verzonden naar je smartphone zodat je ten alle tijden inzichtelijk hebt hoe efficiënt je bezig bent, of waar nog het een en ander valt te verbeteren. Dit is niet alleen een gamechanger voor topsporters, ook thuis of in de sportschool geeft het sporters de mogelijkheid om zelfstandiger hun doel te bereiken. Het Amerikaanse FitBit is op dit vlak al enorm aan het innoveren. Zij komen bijvoorbeeld met een app die -afhankelijk van de data uit de gelijknamige smartwatch- een persoonlijk voedingsplan samenstelt.

Begeleiding op afstand
Ook voor personal training bieden digitale technieken een uitkomst. Een korte intake via Skype, een VR-tour door de sportschool of persoonlijke voedingsadvies in de supermarkt via de smartphone? Het is allemaal mogelijk en voor mensen met een tijdelijke blessure of een minder mobiele doelgroep een uitkomst. Deze toepassing bespaart tijd en geld en geeft beide partijen de nodige geruststelling en begeleiding. Persoonlijke contacturen blijven een must. Echter kan het op verschillende vlakken een stuk eenvoudiger en efficiënter: zowel voor de coach als de cliënt.

Samen sporten vanuit huis
Een groepsles is ook gemakkelijk vanuit je eigen huis te volgen. Door online verbinding te maken met vrienden of sportgenoten is het mogelijk om samen hetzelfde parcours af te leggen of oefeningen te doen. Bijvoorbeeld door je smartphone in een handig tech21 hoesje te zetten en samen af te spreken online dezelfde training te doen. Een sportschool kan hier op inspelen door lessen voor thuis aan te bieden, die op afstand begeleid worden. Zo ervaart de consument zowel de voordelen van thuis sporten als die van een sportschool met begeleiding van een eigen coach.

We blijven zelf als mens uiteraard het belangrijkste element tijdens het sporten. Maar de technologie maakt een flinke inhaalslag! Betekenen deze ontwikkelingen uiteindelijk een toekomst zonder sportschool?
Informatie over de auteur

Smartphonehoesjes.nl | | email
Uw naam
Uw email
Uw bericht
 
Smartphonehoesjes.nl | bekijk uitgebreid bedrijfsprofiel
Storkstraat 3
3833 LB
Leusden
Nederland