17 may 2023

Iedere dag een lichte workout (11 minuten) verlaagt de kans op vroegtijdig overlijden

Jeroen Gerats
Mediadeskundige bij bodyLIFE
17 may 2023
  • Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er al fikse gezondheidsvoordelen zitten aan een lichte workout van slechts 11 minuten per dag.
  • Korte activiteiten zoals een snelle wandeling kunnen al helpen om de overlijdensrisico’s bij ernstige ziektes te verlagen.
Een nieuwe studie toont aan dat slechts 11 minuten lichte lichaamsbeweging per dag het risico op vroegtijdig overlijden door chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten en kanker aanzienlijk kan verminderen. Onderzoekers van de Universiteit van Cambridge analyseerden 196 studies met meer dan 30 miljoen deelnemers om tot deze conclusie te komen.

De studie ondersteunt het groeiende bewijs dat zelfs korte periodes van lichaamsbeweging gunstig kunnen zijn voor de gezondheid en de weg kunnen effenen voor nieuwe methoden of overheidscampagnes om meer lichaamsbeweging aan te moedigen. Toegankelijke activiteiten zoals wandelen, fietsen en dansen kunnen een positieve invloed hebben op de gezondheid, en kleine aanpassingen aan dagelijkse routines kunnen al tot aanzienlijke gezondheidsvoordelen leiden.

Ieder vorm van beweging blijkt gezond

Een groep wetenschappers van de Britse University of Cambridge analyseerde 196 onderzoeken, met de totale gezondheidsgegevens van meer dan 30 miljoen deelnemers, om tot deze conclusie te komen. Als je 75 minuten per week sport, komt dit overeen met een 23 procent lagere kans op een vroegtijdige dood, concluderen ze. Daarmee hoeft men dus maar de helft minder te sporten dan de doorgaans aanbevolen tijd, om zo de kans op vroegtijdig overlijden met 10 procent te laten dalen.
 
lichaamsbeweging11 minuten workoutchronische aandoening hart- en vaatziektenkans op kanker verminderen
Gerelateerde artikelen
Auteur

Jeroen Gerats

Bedrijf

bodyLIFE hét grootste fitnessvakblad

Laatste artikelen van dit bedrijf