18 january 2023

300 miljoen euro per jaar aan afslankadvies

Jeroen Gerats
Mediadeskundige bij bodyLIFE
18 january 2023
Ruim 2,5 miljoen Nederlanders hebben het afgelopen jaar geprobeerd gewicht te verliezen. Hiervoor hebben ze zo’n driehonderd euro uitgegeven aan vooral aan afslankadvies. Het grootste deel van de Nederlanders die een dieet volgt, kiest voor een koolhydraatarm dieet.

Diëten
Van de afslankers die een dieet volgen kiest de grootse groep een koolhydraatarm dieet (25 procent), gevolgd door een ‘eigen ding’ (zeventien procent). Bij een ‘eigen ding’ leggen diëters zichzelf een of meer zelfbedachte regels op, bijvoorbeeld de hoeveelheden voedsel halveren of geen zoete tussendoortjes meer nemen. Op de derde plaats staat een caloriearm dieet (tien procent), gevolgd door een keto-dieet (vijf procent), periodiek vasten (vijf procent) en Weight Watchers (drie procent).

Zorgverzekering
Mensen met overgewicht of obesitas kunnen in aanmerking komen voor een gecombineerde leefstijlinterventie (gli). In een gli-programma krijgen deelnemers advies en begeleiding over gezondere voeding, eetgewoontes en bewegen. Een gli helpt bij gedragsverandering met als doel dat deelnemers niet alleen een gezondere leefstijl krijgen, maar deze ook behouden. 
Gli is bedoeld voor mensen met een bmi vanaf 30 óf een bmi vanaf 25 plus een verhoogd risico op ziekten die samenhangen met overgewicht. Een gli wordt vergoed door de basisverzekering. Er is geen eigen risico. De huisarts stelt vast of een verzekerde in aanmerking komt voor een gli, verwijst de verzekerde door naar een gli-programma en houdt een vinger aan de pols. Een gli duurt twee jaar. Hoewel de gli een verzekerde motiveert om meer te bewegen, worden een fitness-abonnement, sportclub of sportkleding niet vergoed door de zorgverzekering. 

* Voor meer info over afslankadvies kijk op Benfit.nl en voor GLI behgeleiding ga naar X-Fittt

Bron: Multiscope, Zorginstituut Nederland
afslankadviesGLIdietendieetx-fitttBenFit
Gerelateerde artikelen
Auteur

Jeroen Gerats

Bedrijf

BenFit.nl

Laatste artikelen van dit bedrijf