1 jaar geleden

Diëten zonder succes? Check je schildklier!

Jeroen Gerats
Mediadeskundige bij bodyLIFE
1 jaar geleden
Je hebt een strikt dieet, eet op gezette tijden en weegt je maaltijd tot op de gram af. Daarnaast sport je regelmatig en vermijd je liften in het voordeel van de trappen. Een ritje in de auto? Jij gaat liever met de fiets. Waarom verlies je dan geen gewicht? Het kan zijn dat je alles volgens het boekje doet, maar alsnog niet afvalt. Misschien moet je het dan in een andere hoek zoeken: de medische hoek.

Wat is je schildklier?
Je schildklier is een vlindervormige klier aan de voorkant van je hals. Deze maakt enkele hormonen aan. De officiële namen, trijodothyroxine en thyroxine, mag je vergeten. Kortweg noemen we deze hormonen T3 en T4. Samen zorgen deze voor de (rust)stofwisseling, wat eten omzet in brandstof voor je lichaam.

Val je weinig af? Dat kan dus betekenen dat je schildklier niet goed werkt. Een langzaam of juist snelwerkende schildklier kan voor veel klachten zorgen. Daarom is het goed te weten welke stappen je moet ondernemen. Waar moet je heen, waar moet je op letten, en wat krijg je vergoed?

Eerst je huisarts
De eerste stap is altijd het bezoeken van de huisarts. Dit kost je niets en is volledig vergoed door je zorgverzekering. Hoogstwaarschijnlijk zal je huisarts een bloedonderzoek voorschrijven. Met een doorverwijzing van je huisarts is ook dit gratis. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat een bloedonderzoek wel van je eigen risico afgaat. Afhankelijk van wat er uit het bloedonderzoek volgt, kan de huisarts medicijnen voorschrijven. Of verdere onderzoeken. In enkele gevallen verwijst je huisarts je door naar het ziekenhuis, waar op de schildklierpoli meer onderzoek gedaan kan worden. Als je schildklier flink opzwelt, dan moet deze geopereerd worden.

Hoe herken je schildklierproblemen?
Er zijn verschillende klachten die een niet goed werkende schildklier met zich meebrengt. Deze verschillen, afhankelijk van wat er niet goed werkt. Werkt je schildklier te langzaam? Dan heb je het sneller koud, moeite met concentreren, en neemt je gewicht toe. Het maakt je iets trager in je reactievermogen en je kunt ook relatief veel stemmingswisselingen ervaren.

Bij een te snel werkende schildklier is het juist allemaal wat sneller. Je bent nerveuzer, kunt last krijgen van hartkloppingen, (te veel) gewichtsverlies, en trillende handen. Een constant gevoel van stress of opgejaagdheid is ook veel voorkomend.

Een te snel werkende schildklier kan ook opzwellen. Dat heet een struma en is een slecht teken. In het ergste geval kan dit namelijk omslaan tot schildklierkanker. Merk je een verdikking in je hals? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts.

Tip: zorgverzekering vergelijken 2023

Je hebt altijd vrije keuze voor je huisarts, maar sommige verzekeraars willen dat je alleen naar een ziekenhuis gaat waar ze een samenwerking mee hebben. DIt ligt aan het type polis dat je hebt. Tip: vanaf 13 november kun je zorgverzekeringen vergelijken. Als je denkt dat je uitgebreide zorg nodig hebt en je wil zeker weten dat je bij een ziekenhuis bij jou in de buurt terecht kunt, neem dan een restitutiepolis. Die is wat duurder maar geeft je (vrijwel) volledige vrijheid in het kiezen van je zorgverlener. Kijk ook goed naar je eigen risico: als je volgend jaar een operatie moet ondergaan, laat deze dan laag staan. Het kost per maand misschien iets meer, maar zo voorkom je plotselinge hoge kosten!
Auteur

Jeroen Gerats

Bedrijf

bodyLIFE hét grootste fitnessvakblad

Laatste artikelen van dit bedrijf