2 jaar geleden

We zouden het bijna vergeten: NL Actief bestaat 30 jaar

Ronald Wouters
Algemeen directeur NL Actief
2 jaar geleden
Als ik deze column schrijf, loopt het jaar 2021 ten einde. Weer een jaar vol grote uitdagingen. De coronapandemie raakt iedereen hard, de fitnessondernemers niet uitgezonderd. Een jaar waarin we bijna zouden vergeten dat NL Actief drie decennia bestaat. Dat hebben we in alle bescheidenheid laten passeren. Niet alleen omdat het geen ‘officieel jubileum’ is, maar ook omdat iets van feestelijkheden niet past bij de tijd waarin we (over)leven.

Voor mezelf komt er binnenkort ook een persoonlijk jubileum aan. In 2022 ben ik twintig jaar algemeen directeur van NL Actief. Dat betekent dat ik veel voldoening en werkplezier uit die functie haal. Ik heb veel meegemaakt bij NL Actief: nieuwe projecten, de introductie van nieuwe marktconcepten, de opkomst van gesegmenteerde centra als lowbudget clubs en ladiesclubs, herinrichting opleiding en examenmodel, de groei van het bureau van NL Actief, contacten met de media in onder meer tv-programma’s. Het intensieve traject om te komen tot het beroepsregister FITNED.NL, de naamsverandering van Fit!vak naar NL Actief, het ontstaan van de NL Actief Preventiecentra, en sinds maart 2020 de uitbraak van de covidpandemie. Het is nooit rustig, stil of vervelend geweest. Onder de streep is de balans na twintig jaar positief: NL Actief is uitgegroeid tot dé vertegenwoordiger van de fitnesssector in Nederland, met zo’n 3.2 miljoen leden het grootste sportnetwerk van ons land en 1200 aangesloten ondernemingen, 50 opleidingspartners en 27 kennispartners. De fitnesssector is een sector met enorm veel potentieel.

Het grootste succes vind ik de stappen die we hebben gezet op het gebied van kwaliteit en de merkbeleving van het product fitness. Daar waar fitness in de beginperiode vooral werd geassocieerd met ‘trainen voor sterke spieren’ en ‘fitboys en fitgirls’, voert al jaren het gezondheidsaspect en -winst de boventoon. Fitnesscentra zijn in hun omgeving het kenniscentrum en de ontmoetingsplek geworden voor mensen van alle leeftijden, rangen en standen, ongeacht hun conditie, die aan hun leefstijl, fitheid en kwaliteit van leven willen werken. Ze hebben daardoor ook een steeds belangrijkere sociaal-maatschappelijk rol gekregen. Eenzaamheid tegengaan door lid te worden van een club? Daar stonden we 20 jaar geleden nooit bij stil. Nu zien we steeds meer in dat dit óók de rol van fitnessclubs kan zijn. Die transformatie geeft mij voldoening en energie.

Onze samenleving schreeuwt sinds de uitbraak van de coronapandemie om professionals die mensen kunnen begeleiden naar een fitter, gezonder en vitaler leven. De fitnesscentra zijn daar bij uitstek voor ingericht. We zijn dan ook onderdeel van de oplossing om mensen te helpen aan meer vitaliteit en weerstand. Het besluit van het kabinet om de mogelijkheden voor mensen om te sporten en bewegen ingrijpend te beperken en zelfs het binnensporten nu weer te verbieden, staat dan ook haaks op het doel dat we juist willen bereiken: fysiek en mentaal fittere en vitalere Nederlanders. Op dat gebied hebben we nog uitdagingen genoeg.
 
Ronald Wouters
Algemeen directeur NL Actief
 
 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Auteur

Ronald Wouters

Bedrijf

NL Actief

Laatste artikelen van dit bedrijf