1 maand geleden

Waarom ons beroepsregister voor fitnessprofessionals zo belangrijk is

Ronald Wouters
Algemeen directeur NL Actief
1 maand geleden
Als vertegenwoordiger van een brancheorganisatie die in het maatschappelijk middelpunt staat als het gaat om een fittere, gezondere en vitalere samenleving, word ik regelmatig gevraagd om lezingen te geven, aan te schuiven bij symposia en workshops te leiden. Onlangs trof ik op zo’n meeting een fitnessprofessional en een huisarts.
 
De fitnessprofessional vroeg zich hardop af waarom de eerstelijnszorg - en dus de huisartsen - niet sneller en meer mensen doorverwijzen naar fitnessclubs. Dus ook naar zijn club. Hij somde heel terecht een rijtje voordelen op: fitness is leuk, dichtbij huis, laagdrempelig, veilig en heeft een goede prijskwaliteit verhouding. Willen we Nederland daadwerkelijk fitter en vitaler krijgen en de curve van de sterk stijgende zorgkosten ombuigen, dan ligt daar een belangrijke opdracht voor de fitnessclubs. Dus ook voor zijn club.
 
De huisarts hoorde het verhaal rustig aan. Hij beaamde dat fitnessclubs en personal trainers zeker een rol hebben op weg naar een gezonder Nederland. Maar hij had wel een groot dilemma: als huisarts heeft hij de verantwoordelijkheid om zijn patiënten te verwijzen naar een aanbieder die veilig en bewezen effectief werkt. Hij wil geen mensen doorverwijzen als hij twijfelt over de kwaliteit van de aanbieder. Sociaal vaardig zijn, leuke lessen aanbieden, mensen motiveren en ze spierpijn bezorgen, dat mag voor een fitnessclub misschien voldoende zijn, maar voor een huisarts niet. Hij wil zekerheid over het niveau en de kwaliteit. Want het gaat om de gezondheid van mensen, hun kostbaarste bezit. Hoe, zo vroeg de huisarts zich af, kan ik controleren of een fitnessclub of personal trainer over de juiste competenties beschikt die onafhankelijk zijn getoetst. Want, zo wees hij naar de fitnessprofessional, iedereen mag vandaag beginnen en zich fitnessinstructeur noemen.
 
Dit was het moment voor mij om me in het gesprek te mengen. We hebben met FITNED.NL een beroepsregister voor fitnessprofessionals, bracht ik in. De fitnessondernemer stak knikkend zijn vinger op. Daar sta ik en mijn collega’s van mijn club ook in. De huisarts keek me vragend aan. Een beroepsregister? Dus ik kan controleren als ik doorverwijs of een fitnessinstructeur over de juiste competenties beschikt en vakinhoudelijk is getoetst? Dat veranderde veel voor hem. Ik noemde het voorbeeld van ReumaNederland. De eerste vraag die ReumaNederland aan ons stelde toen we vanuit NL Actief in gesprek raakten om te gaan samenwerken, was: bestaat er een beroepsregister, zodat we weten dat we reumapatiënten verwijzen naar professionals met verstand van zaken? Omdat het antwoord bevestigend was, konden we de krachten bundelen. Zonder ons beroepsregister FITNED.NL was dat nooit gelukt.
 
Ronald Wouters
Algemeen directeur NL Actief
 
Auteur

Ronald Wouters

Bedrijf

NL Actief

Laatste artikelen van dit bedrijf