3 weken geleden

Zo kies jij vandaag met je team voor goud i.p.v. brons

Lexia Emerenciana
Spreker/Trainer/Columnist
3 weken geleden

Een hersenkraker of niet? Stel, je zet 10 van je medewerkers op een rij. Kun je hier 2 personen uit pikken die bij een verandering in je processen, enthousiast doorpakken? Lukt het je ook om de 7 twijfelaars aan te wijzen en 1 die met de hakken in het zand gaat?

De afgelopen maanden heb ik diverse clubmanagers en eigenaren gesproken. Op het moment dat ik deze vraag stelde, wisten ze direct wie die ene persoon was.

Ik ga het over die ene persoon hebben waar jij toch al je twijfels over hebt. Je weet wel, die ene die;

  • Ja zegt, nee doet
  • Je continu moet herinneren aan de gemaakte afspraken
  • Je soms tot frustraties leidt
  • En de kantjes ervan afloopt in zowel het klantproces als in het onderlinge interne contact

Ga je voor GOUD of voor BRONS?

Je team is het allerbelangrijkste voor je. Zonder hen, heb jij geen sportschool. Hoeveel leden er ook staan te popelen om te komen sporten. Je team is het GOUD van je club.

Als blijkt dat er 1 persoon liever voor BRONS gaat, heb jij een uitdaging. Zelfs als hij geliefd is bij de klanten. (Populariteit mag het niet winnen van je lange termijn visie en het succes van je club.)

Ik zal je een voorbeeld geven van wat het effect is, wanneer je besluit hem/haar in je team te behouden.

Stel, je wil gaan investeren in het maken van een ultieme klantbeleving door de klantgerichtheid/hospitality naar een hoger niveau te brengen.

Jij bent die clubmanager of eigenaar die weet dat dit de volgende stap is voor je club. Je bent een doener en zit inmiddels heel wat jaren in het vak waardoor je weet dat dit in deze covid-19 crisis je stabiliteit gaat brengen.

Je roept je team bij elkaar en je organiseert een kick-off om de nieuwe visie Klantbeleving vorm te geven;

  • 2 personen vinden dit fantastisch en delen direct leuke ideeën
  • 7 personen zijn twijfelkonten. Eerst zien of dit wel werkt, dan geloven
  • 1 persoon vindt het maar onzin, jullie doen het al prima genoeg

Deze ene persoon vindt dat hij er is om ervoor te zorgen dat de klanten hun doelen bereiken, niet om in de watten gelegd te worden. Zijn negatieve geluid deelt hij aan de lopende band met de 7 twijfelaars.

Enig idee wat er dan gebeurt?

NIETS! Erger zelfs, je visie heeft het pand alweer verlaten voordat hij überhaupt in werking gesteld kon worden.

Ik hoor je denken: "Maar er zijn toch 2 enthousiastelingen die de kar kunnen trekken?"

Dat is waar. En zij zijn heel waardevol binnen je team! Alleen lukt het niet om hun creativiteit uit te voeren, als er 8 tegenover staan die hun ideeën niet enthousiast omarmen en niet actief meedoen.

Door weinig steun en actie binnen het team te ervaren, is het onmogelijk om succesverhalen te creëren en onderling te delen. Wat juist zo belangrijk is om het team het vertrouwen te geven dat de stap naar een ander proces, de juiste is.

Daar heb jij een uitdaging. Plan de prullenbak in? Of toch niet?

Hoe dan wel? De stappen die je nu kunt nemen

  • Laat je niet leiden door angst of onzekerheid: wees niet bang om duidelijk te zijn t.o.v. die ene collega. Leg uit wat je van hem nodig hebt, wat je verwacht en wat de evt. consequentie is van zijn gedrag. Hij mag kiezen welk pad hij wil lopen.
  • Ga aan de slag met de 2 enthousiastelingen en laat hen samen met jou een plan van aanpak ontwikkelen.
  • Betrek de 7 anderen en pitch het plan en het groeiproces. Deel met hen wat de voordelen/opbrengsten zijn (“what’s in it for them”).

Wil je af van je ongemakkelijke gevoel en voor GOUD gaan? Dan is dit de start.

Gebrek aan tijd of ideeën?

Verlang je naar meer stabiliteit binnen de club? Heb je tijd om te pionieren of wil je direct aan de slag? Als externe consultant kan ik je gegarandeerd helpen en neem ik je werk uit handen. Met een frisse blik kijk ik naar je team en processen. Ik vind andere knelpunten dan jullie zelf. Ik zorg ervoor dat jij je kunt focussen op je eigen werkzaamheden.

Ik help je naar een stabieler team dat in vertrouwen met elkaar en de leden samenwerkt. Om mooie resultaten te behalen en het interne enthousiasme te vergroten. Vanuit de verbinding en het vertrouwen naar stabiele klantrelaties.

Is het nog steeds een hersenkraker voor je? Plan dan een GRATIS inspiratiesessie in via lexia@degastcentraal.nu en maak kennis met mijn expertise.

personeel
Gerelateerde artikelen
Auteur

Lexia Emerenciana

Bedrijf

De Gast Centraal

Laatste artikelen van dit bedrijf