30 april 2019

In de lift met minister bruins: John van Heel

30 april 2019
Als ik bij minister Bruno Bruins in de lift zou stappen, dan zou ik met hem willen praten over wat de NL Actief Preventiecentra voor de gezondheid van Nederland kunnen betekenen. En of hij de Preventiecentra überhaupt kent. Ik zal aankaarten dat de GLI er nu alleen is voor mensen die geïndiceerd zijn.

Maar weet de minister ook dat er tussen de 3.5 en 5 miljoen Nederlanders zijn die geen indicatie krijgen, maar wel willen afvallen? Voor hen zou er een GLI fitness voor mensen met overgewicht moeten komen. Met concrete programma’s en protocollen om de kwaliteit te waarborgen. De Preventiecentra kunnen een GLI fitness ontwikkelen.

Ik zou van de minister willen weten of hij een voorstander is van het certificeren van fitnesscentra op basis van de GLI fitness. Met andere woorden: centra die deze interventie aanbieden, krijgen een extra certificering die zichtbaar is voor iedereen: consumenten, de zorgsector, overheid, bedrijven, enz. Deze centra worden in Nederland de nieuwe kennisinstituten als het gaat om het bestrijden van overgewicht. Zij moeten het domein gezondheidspreventie gaan claimen. Daar ligt de grootste kans en uitdaging voor de komende jaren. Ik zou ook vragen hoe hij denkt te gaan voorkomen, dat de opgroeiende generatie op haar 50e of 60e, voor 80% tot 90% overgewicht of obesitas heeft. Daar moet vol op ingezet worden en heeft wat mij betreft veel te weinig prioriteit.

Tot slot zal ik bij de minister pleiten voor een BIG-register voor fitnessprofessionals en het bij wet regelen dat fitnessprofessional geen vrij beroep meer is. Fitnessprofessionals zijn bezig met de gezondheid, met het lichaam van mensen. Ons kostbaarste bezit. Dan is het toch vreemd dat het nog steeds een vrij beroep is en dat instructeurs ook niet verplicht zijn om bij te scholen. Als ik een keer het diploma Fitnesstrainer-A haal, dan kan ik de rest van mijn leven fitnessinstructeur blijven zonder ooit nog een keer een bijscholing, cursus of opleiding te volgen.


Een fysiotherapeut komt daar niet mee weg. Ik vind dat ook fitnessprofessionals verplicht moeten worden bij te scholen om hun beroep te mogen blijven uitoefenen. In andere branches is dat de normaalste zaak van de wereld. We vinden allemaal dat de kwaliteit van onze dienstverlening omhoog kan én moet. We hebben een kwalitatieve borging nodig om een serieuze partner van de zorgsector te zijn.

John van Heel Eigenaar van Life Style Vitae leefstijl- en preventiecentrum en EFAA/Nieuwe Gezondheid, leefstijlcoach, spreker, docent leefstijl- en vitaliteitcoach, (NASM) personal training en fitnessopleidingen John van Heel is voorvechter van leefstijl als medicijn, vindt dat wij volwassenen ervoor moeten zorgen dat de opgroeiende generatie op haar 60e niet voor 80% overgewicht of diabetes heeft en vindt expertiseontwikkeling en verdieping voor fitnessprofessionals heel belangrijk.

John van Heel is één van de succesvolle fitnessondernemers die in het boek Liftgesprekken zijn geportretteerd. Het boek is verkrijgbaar bij NL Actief: www.nlactief.nl


 
LiftgesprekkenNLActief
Gerelateerde artikelen
Bedrijf

NL Actief

Laatste artikelen van dit bedrijf