5 jaar geleden

Belasting besparen: 5 tips voor zelfstandig personal trainers

FitMasterFreddy
Redacteur
5 jaar geleden

Als ondernemer hoort het erbij, je Belastingaangifte. Het kost misschien even wat bloed, zweet en tranen, maar dan heb je ook wat. Als zelfstandig personal trainer kun je namelijk soms flink profiteren van fiscale voordelen. Hoe pak je dat aan? FitMasterFreddy zocht het voor je uit: 5 tips om belasting te besparen.

1. Zelfstandigen- en startersaftrek
Met zelfstandigenaftrek kun je je belastbaar inkomen verlagen, waardoor je minder aan de belastingdienst hoeft te betalen. Het bedrag dat je terugkrijgt is niet afhankelijk van je winst, het gaat om een vast bedrag. Hiervoor moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen, kijk het dus even na.

Ben je in het afgelopen jaar gestart? Dan kom je wellicht in aanmerking voor startersaftrek. Dit bedrag komt nog bovenop de zelfstandigenaftrek. Ook hier moet je natuurlijk aan de gestelde voorwaarden voldoen.

2. Spreid je inkomen
Als je vanuit loondienst voor jezelf bent begonnen als zelfstandig personal trainer, kan het verstandig zijn om te middelen. Je inkomen daalt dan namelijk tijdelijk. De Belastingdienst heeft hier een speciale regeling voor, waardoor je vaak meer geld terug kunt krijgen.

3. Rechtsvorm die bij je past
Veel ondernemers starten met een VOF of eenmanszaak. Daar zijn natuurlijk allerlei redenen voor, maar er komt een punt waarop bijvoorbeeld een BV belastingvoordeel oplevert. Dat is afhankelijk van o.a. je omzet. Bekijk dus goed of jouw huidige rechtsvorm nog steeds goed bij je onderneming past.

4. Meewerkaftrek
Het komt wel eens voor dat je in drukke maanden hulp krijgt van je fiscale partner, bijvoorbeeld tijdens het bijwerken van je administratie of andere zaken. Als je je partner hiervoor niet betaalt, kun je mogelijk profiteren van de meewerkaftrek. Dan hoef je minder belasting over de winst te betalen. Hier zitten ook een aantal voorwaarden aan vast, houd daar rekening mee.

5. Investeer en profiteer
Als je meer zakelijke kosten maakt met je bedrijf, maak je minder winst. Daar kun je slim mee omgaan. Denk goed na waar je nog in zou kunnen investeren. Seminars of congressen, telefoongesprekken met je klanten, vakliteratuur en bijvoorbeeld het verbeteren van je werkruimte kun je (deels) aftrekken. Let hierbij wel ook goed op of het onder de voorwaarden valt.

Een goede belastingaangifte is echt een kunst. Schakel het liefst een specialist in die jou hierbij kan helpen, daardoor kun je vaak veel geld besparen. Deze 5 tips zijn bedoeld om je op ideeën te brengen en je vooral te inspireren om hier goed over na te denken. 

Bronnen: RabobankBelastingdienst Zakelijk

Auteur

FitMasterFreddy