24 june 2016

Hoe vind je de perfecte clubmanager? 5 handige tips voor fitness ondernemers

FitMasterFreddy
Redacteur
24 june 2016

De zaken gaan goed, je agenda loopt over en het lijkt wel of er telkens te weinig uren in je dag zitten. Herkenbaar? Hoogste tijd voor versterking! Al eerder schreven we ‘Personeel aannemen. 5 dingen die je niet moet vergeten als zelfstandig fitness ondernemer’. Vandaag gaan we dieper in op de clubmanager: je rots in de branding. Je redder in nood. Degene die de touwtjes in handen houdt, als jij andere zaken aan je hoofd hebt. Hoe haal je de perfecte clubmanager binnen?

1. Check your facts. Wie heb je voor je neus?
Kruip in de rol van detective en onderzoek welk vlees je in de kuip hebt. Google op voornaam, achternaam, LinkedIn profiel, vorige werkgevers, Facebook, Twitter en alle andere kanalen waar je potentiële clubmanager actief is. Wat zijn z’n interesses? Wat doet hij in z’n vrije tijd? Zoek uit hoe de sollicitant bij jou terecht is gekomen. Vraag referenties op bij vorige werkgevers. Zorg dat je zoveel mogelijk te weten komt over je potentiële nieuwe manager. Zo kun je een goede beslissing maken, de juiste vragen stellen en zorgen dat je achteraf niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

2. Hoe gaat je nieuwe manager om met lastige situaties?
Om hier achter te komen kun je het beste een aantal cases verzinnen en deze voorleggen in een gesprek. Hoe zou je sollicitant reageren als er een boze klant voor z’n neus staan? ‘Wat zou hij doen als een klant weigert om zich aan de clubregels te houden? Wat zou hij doen als andere teamleden bepaalde verplichtingen niet nakomen die wel van ze worden verwacht?’ Aan de hand van de antwoorden van de sollicitant kun je inschatten of je potentiële manager om kan gaan met lastige situaties en of hij/zij creatief is in het bedenken van oplossingen die passen bij jouw visie als ondernemer.

3. Hoe zit het met de multitasking skills?
Jij wil natuurlijk dat je nieuwe clubmanager veel van jou alledaagse taken uit handen gaat nemen. Hij/zij zal zich onder andere bezig gaan houden met planningen, roosters, agenda’s, het trainen en coachen van personeel, delegeren, netwerken, contact met klanten onderhouden, rapporteren aan jou, een stukje marketing, een stukje sales… Pfff! Om dit alles in goede banen te leiden is het van belang dat jouw nieuwe rechterhand een kei is in multitasking, stressbestendig is en met beide benen op de grond staat.

4. Is er een ‘klik’?
Denk eraan dat de clubmanager een verlengstuk is van jezelf. Hij/zij zal jouw visie en missie moeten uitdragen naar de rest van het team. Jullie zullen regelmatig samen moeten overleggen en evalueren om het bedrijf de juiste richting op te sturen. Is de persoon die je voor je hebt zitten iemand waarmee je dit durft aan te gaan? De juiste chemie en een bepaalde vertrouwensband is hiervoor van belang. Stel jullie tweetjes eens samen voor op een terrasje met een hapje en een drankje: de ideale setting voor een goed gesprek. Is jouw potentiële clubmanager iemand waarmee je het minimaal een uur zou volhouden? Dan is hij/zij het overwegen waard. Denk je nu al dat je een uurtje borrelen niet gaat trekken? Dan is het verstandig om nog even verder te kijken.

5. Is je nieuwe manager commercieel ingesteld?
Als het goed is, is jouw nieuwe clubmanager straks het gezicht van jouw club. Een goede babbel en een spontane eerste indruk zijn hierbij van groot belang, maar vergeet niet dat het uiteindelijk allemaal een zakelijke aangelegenheid is. In the end gaat het erom dat er geld in het laatje wordt gebracht. Ook de commerciële instelling van je potentiële clubmanager kun je goed testen aan de hand van een paar cases. ‘Stel, iemand heeft net z’n eerste proefles gehad. Wat ga je tegen deze persoon zeggen? Wat als een klant ontevreden is over de gang van zaken in de club? Wat als een klant overweegt naar de concurrent te stappen?’

Wij wensen je veel succes met het zoeken naar een geschikte kandidaat. Heb jij je ideale clubmanager al gevonden? Dan horen we graag van je hoe je dit voor elkaar hebt gekregen!

Auteur

FitMasterFreddy