24 june 2016

De foamroller tijdens je workout: hoe, wanneer en waarom?

FitMasterFreddy
Redacteur
24 june 2016

Bij FitMasterFreddy zijn we fan van myofascial release. Het geeft directe verlichting bij pijnproblemen waar spieren een centrale rol in hebben. Je klant krijgt meer ruimte, een betere aansturing en controle over spieren en gewrichten. En kan dus beter trainen! De foamroller is een handig hulpmiddel bij self-myofascial release. Je klant kan zelf triggerpoints (gevoelige plekken in spieren) opsporen en aanpakken. De doorbloeding van spieren verbetert ook nog eens door het gebruik van een foam roller, waardoor je klant sneller herstelt na een training.

Bouw het rustig op
Voordat je klant de foamroller helemaal zelf op een goede manier kan gebruiken is het tijd voor oefening! De eerste keer rollen kan nogal pijnlijk zijn. Het voelt als een zware massage. Zorg dat je klant dit begrijpt en leer hem om het rustig op te bouwen en door te zetten. Begeleid je klant totdat het goed gaat voelen, dan kan je klant er ook zelf mee aan de slag.

Rollen voor, tijdens en na de training
Je kunt de foamroller op verschillende momenten in de training gebruiken. Tijdens de warming-up rol je de spieren los die je gaat gebruiken. Leg vooral de nadruk op spieren die stijf zijn. Ga op zoek naar gevoelige plekken in spieren, waarna je dezelfde positie voor 15-40 seconden vasthoudt. Laat los als je weerstand tegen het gevoelige punt minder wordt. Tijdens de training kun je de foamroller ook nog even terugpakken in rustmomenten tijdens oefeningen. Vooral als je merkt dat bijvoorbeeld je heup erg vast zit. Met hulp van de foamroller kun je het spierweefsel losser maken. Hiermee neemt je kwaliteit van bewegen en daarmee de efficiency van je training toe.

Na de training is een perfect moment om nog eens goed te rollen. Spieren herstellen daardoor sneller en dat zorgt voor minder spierpijn. Ook als je al spierpijn hebt is het handig om te rollen. Het bloed gaat sneller stromen en daardoor kunnen je spieren meer zuurstof opnemen. Dat betekent dus ook sneller herstel!

Welke foamroller moet je kiezen?
Foamrollers zijn er in kleine, grote, zachte en harde varianten. De kleine foamrollers zijn bedoeld voor kleine oppervlaktes, zoals bijvoorbeeld nek en arm. Met de grote foamroller kan je klant zijn hele lichaam aanpakken. De zachte foamrollers zijn bedoeld voor beginners. Hoe harder de roll, hoe meer effect.

Foamroll oefeningen in trainingsschema
Hoe minder triggerpoints, hoe beter je klant kan trainen. Voeg daarom als health professional foamroll vormen toe aan het trainingsschema voor je klanten. Je kunt ook de triggerpoint ball of de massage stick gebruiken met hetzelfde doel. In de software van ons staan verschillende foamroll oefeningen, die je gemakkelijk toe kunt voegen aan trainingsschema’s voor je klanten. Benieuwd hoe het werkt? Je kunt het nu 14 dagen lang helemaal gratis uitproberen. En je zit helemaal nergens aan vast! Registreren kan hier.

Bron: MacDonald: Foam Rolling as a Recovery Tool after an Intense Bout of Physical Activity

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Auteur

FitMasterFreddy