8 jaar geleden

Een vooruitblik op aankomende ontwikkelingen in 2016

Hugo Braam
CEO Virtuagym
8 jaar geleden

Vanuit mijn achtergrond én interesse blijf ik voortdurend op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en innovaties op het gebied van technologie. Dit gaat niet zozeer alleen om innovatie binnen de fitnessbranche alleen, maar juist ook daarbuiten: bijvoorbeeld gaming, mobiele technologie, hardware, virtual reality, enzovoorts. Uiteraard denk ik daarbij altijd of en hoe deze ontwikkelingen van waarde zouden kunnen zijn voor de fitnessbranche. In dit artikel geef ik een overzicht van trends en ontwikkelingen in fitness waarvan ik denk dat ze in 2016 groot gaan worden.

Vorig jaar voorspelde ik een grote opkomst van wearables, cloud-based software, NFC, Big Data en slimme software voor begeleiding. Cloud-based software is de standaard geworden, waarbij software die nog lokaal werkt inmiddels als ouderwets wordt afgedaan. NFC is met onder andere RFID de standaard communicatie-methode geworden binnen clubs, of dit nu voor toegangscontrole is of het inloggen op een cardio-apparaat. En ook wearables waren groot, een trend die zich alleen maar verder zal doorzetten. Hierover zo meer. Big Data (grote aantallen data inzetten voor bedrijfsoptimalisatie) wordt vooralsnog niet groot ingezet, maar ik verwacht dat dit in de toekomst nog zeker gaat gebeuren. De vraag is of we dit al komend jaar gaan zien of niet. Mijn verwachting is dat dit toch nog zeker een jaar gaat duren. Ten aanzien van de slimme software voor begeleiding geloof ik dat dit zeker groot gaat worden in 2016.

Meetbaarheid 2.0

Ook in 2016 zal de trend van wearables verder doorzetten. Sensoren die consumenten helpen meten wat ze doen worden verder doorontwikkeld en steeds slimmer. Niet alleen de data die door deze sensors wordt gelezen wordt uitgebreider en nauwkeuriger, ook de manier waarop dit gebeurt zal steeds minder aanwezig zijn voor de gebruiker. Een mooi voorbeeld is hartslag: waar je voorheen een losse hartslagband om moest doen, kan deze nu ook gemeten worden door een fitness-watch via de pols. Veel laagdrempeliger natuurlijk, waardoor het aantal mensen dat hun hartslag meet zal gaan toenemen. Dit biedt weer mogelijkheden om trainingsprogramma’s op basis van hartslag breder in te gaan zetten. Sensors zullen steeds meer ook in onze sportkleding worden verwerkt, zodat straks ons shirt naast hartslag ook onze lichaamstemperatuur, transpiratie en diepte van ademhaling bijhoudt.

De inzet van wearables binnen clubs zal in 2016 verder toenemen. Waar afgelopen jaar al sporadisch is ingezet op gebruik van activity trackers, zullen clubs zich verder toeleggen op coaching via de meetdata van deze slimme sensors. Ik verwacht hierdoor ook dat het business model van clubs zich zal doorontwikkelen, waarbij trainers ook mensen begeleiden die niet (altijd) in de club trainen, maar wel door de club op afstand begeleid worden, mede mogelijk gemaakt door wearables.



Internet of Things

Voor 2015 voorspelde ik het uitsterven van lokale software. Ik denk dat we terecht kunnen stellen dat dit het geval is geweest. Waar in 2014 cloud-software nog werd gezien als een innovatie en vernieuwing, zal vandaag de dag geen club nog een offline pakket aanschaffen. De laatste clubs die nog offline werken, kijken hard om zich heen om alsnog de overstap naar cloud-based software te maken.

Een volgende ontwikkeling die naar mijn verwachting ook binnen de fitnessbranche groot zal gaan worden, is het zogenaamde Internet of Things (IoT). Kortgezegd gaat dit over de koppeling van onze fysieke wereld met het internet. Binnen de fitnessbranche is het simpelste voorbeeld de koppeling van een tourniquet met online ledenadministratie, maar deze ontwikkelingen gaan verder. Fitnessapparatuur, drankautomaten, informatie-kiosken en kluisjes gaan allemaal “praten” met de cloud, zodat alle data kan samenwerken. Voorbeeld: je komt je club binnen via de tourniquet, waarna je een push-berichtje ontvangt dat kluisje 79 is opengesprongen. Omdat de software weet dat je 1.87 m bent, is het een kluisje in de bovenste rij.

Slimme geautomatiseerde begeleiding

Slimme geautomatiseerde begeleiding had ik reeds voorspeld voor afgelopen jaar, maar is vooralsnog niet groots bewaarheid geworden. Er zijn weliswaar een paar kleinere innovaties geweest, maar die zijn vooralsnog niet breed opgepakt. Toch verwacht ik dat het dan dit jaar alsnog gaat gebeuren: geautomatiseerde begeleiding wordt de nieuwe standaard in clubs en zal zich doorontwikkelen tot “slimme” begeleiding. Daarmee bedoel ik dat de toepassingen intelligent zullen terugkoppelen op de prestatie van de gebruiker. Door het meten van bijvoorbeeld hartslag en vermogen zullen virtuele trainers feedback geven op je prestaties. Deze nieuwe toepassingen zullen trainers niet zozeer gaan vervangen, maar het trainers vooral makkelijker maken. Ik voorzie dat software steeds meer zal worden ingezet voor technisch inhoudelijke zaken als trainingsbelasting en periodisering. De rol van de trainer zie ik steeds meer als personal coach, waarbij er meer nadruk komt te liggen op sociaal-psychologische vaardigheden ter motivatie van de klant, dan inhoudelijk technische kennis.

Virtual reality

Een heel spannende ontwikkeling die in 2016 grote vlucht gaat nemen is virtual reality (VR). Het inmiddels door Facebook overgenomen bedrijf Oculus zette VR terug op de kaart, maar inmiddels zijn ook bedrijven als Samsung, Sony en Microsoft ook vol aan het inzetten op deze technologie. De vraag is of we al in 2016 toepassingen gaan zien specifiek voor de fitnessbranche, maar feit is dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Waarom zou je immers saai op een fiets zitten, als je met virtual reality ook als een adelaar over landschappen zou kunnen vliegen?


Hugo Braam, is directeur van Virtuagym en technologie-evangelist in de fitnessbranche.

hugo@virtuagym.com 

 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Auteur

Hugo Braam