6 jaar geleden

5 tips voor zorgelozer ondernemen

FitMasterFreddy
Redacteur
6 jaar geleden

Deze blog is geschreven in samenwerking met FitMasterFreddy

Over een uurtje heb je een intakegesprek met een nieuwe klant, daarna een meeting over die nieuwe locatie, je moet nog een trainingsschema maken voor het einde van de dag en nog een cadeautje halen voor de verjaardag van je partner en oh ja, die kwartaalaangifte moet ook voor het einde van deze maand de deur uit. Maar nu eerst even dit belangrijke telefoontje beantwoorden…

We hebben het allemaal druk. We hebben allemaal te weinig tijd en voor een ondernemer komt daar nog bovenop dat tijd meestal gelijk staat aan inkomsten. Als ondernemer in de health en fitness wereld weet jij als geen ander wat de gevolgen kunnen zijn van een hoge werkdruk en stress. Je adviseert je klanten over een gezonde leefstijl, maar denk je ook aan jezelf? Do you practice what you preach?

5 tips om beter om te gaan met je kostbare tijd:

1. Focus
Doe één ding tegelijk. Het geeft je misschien een fijn gevoel als je tien balletjes tegelijk hooghoudt, maar je kunt nooit alle tien de balletjes al je aandacht geven. Als je één ding tegelijk doet, ben je er helemaal bij met je aandacht. Zeker als je met klanten bezig bent, is dit een must. Neem tijd om te luisteren en laat je niet afleiden door ‘ik-moet-nog’ gedachtes of je telefoon. Je zult merken dat dit je rust geeft en dat je bewuster bezig bent met wat je doet.

2. Bereid je minstens 1 minuut voor
Cliché maar waar: een goede voorbereiding is het halve werk. Natuurlijk is er niet altijd ruimte voor een uitgebreide voorbereiding. Begin eens met 60 seconden mentale voorbereidingstijd. Één minuutje is altijd wel ergens vanaf te snoepen. In die 60 seconden beantwoord je voor jezelf twee vragen: Wat is het doel van de aankomende afspraak of activiteit en wat wil ik bereikt hebben aan het einde van deze afspraak of activiteit? Werk vervolgens naar je antwoorden toe. Als je op een van de twee vragen geen antwoord kunt geven binnen één minuut, is het misschien verstandig om de afspraak te cancelen en je kostbare tijd aan iets anders te besteden.

3. Stel prioriteiten
Vraag jezelf een paar keer per dag af: wat is op dit moment het belangrijkst voor mij? Die nieuwe klant binnenhalen of dat ene mailtje beantwoorden? Heb je honger? Heb je het gevoel dat je moet rusten? Maak voor jezelf een prioriteitenlijst. Belangrijke zaken handel je eerst af en zaken die kunnen wachten, laat je liggen. Maak hierin een onderscheid tussen werk en privé en probeer hierin een prettige balans te vinden.

4. Maak af waar je mee bent begonnen
Als je ergens mee bezig bent, maak het dan ook af. Dit geeft je meer voldoening en rust dan je denkt. Voor sommige ondernemers werkt een fysieke to-do list hierbij het beste. Zet een dikke streep door alles wat af is. Als je hele lijst is weggestreept, kun je met een voldaan gevoel aan iets nieuws beginnen.

5. Plan ‘antwoord-momenten’
Plan vaste momenten om je mails bij te werken en om berichtjes op je telefoon te beantwoorden. Bijvoorbeeld ’s ochtends als je werkdag begint en ’s middags na de lunch. Je hoeft niet altijd overal direct op te reageren. En zeg eens eerlijk, wie verwacht van je dat je dit wel doet? Als je normaal gesproken altijd binnen een half uur reageert, licht je omgeving dan in over je nieuwe aanpak. Twee of drie momenten per dag zijn voldoende. Als je je houdt aan deze momenten heb je de rest van de dag voor alle andere zaken.

Auteur

FitMasterFreddy