18 february 2015

Wat je als personal trainer en fitness professional moet weten over algemene voorwaarden

FitMasterFreddy
Redacteur
18 february 2015

Deze blog is geschreven in samenwerking met FitMasterFreddy.

Voor veel ondernemers zijn algemene voorwaarden een ‘moetje’. Lange lappen tekst met moeilijke juridische termen. Toch zijn algemene voorwaarden belangrijk, helemaal wanneer je zelfstandig of in een klein bedrijf actief bent in de fitness en health branche. Hieronder lees je vijf zaken die je moet weten over je algemene voorwaarden.

Waarom moet ik algemene voorwaarden hebben?
Algemene voorwaarden zijn regels die je bij elke overeenkomst kunt laten gelden. Het gebruiken van algemene voorwaarden scheelt je dus een heleboel tijd. Je hoeft niet bij elke overeenkomst opnieuw te onderhandelen over zaken als betalingsvoorwaarden, garantie en opzegtermijnen. In je algemene voorwaarden leg je alle afspraken tussen jou en je klant zo duidelijk en volledig mogelijk vast. Hiermee is voor je klant helder wat hij kan verwachten en kun je het risico op conflicten zoveel mogelijk beperken. Je bent niet verplicht om algemene voorwaarden te hebben, maar het is verstandig om ze wel te hanteren als ondernemer in de fitness-, sport- en gezondheidsbranche.

Waar moet ik op letten?
Volgens de wet mag je helemaal zelf bepalen hoe je je algemene voorwaarden opstelt, als je je maar houdt aan de volgende twee regels:

1. Je algemene voorwaarden mogen niet onnodig bezwarend zijn voor je klant. Of je algemene voorwaarden onnodig bezwarend zijn, wordt bepaald aan de hand van een zwarte en een grijze lijst. Op de zwarte lijst staan voorwaarden die wettelijk verboden zijn. Je mag bijvoorbeeld niet zomaar de prijzen van een lidmaatschap verhogen, zonder de klant daarvan op de hoogte te stellen. Op de grijze lijst staan voorwaarden die onredelijk bezwarend zouden kunnen zijn voor je klant. Bijvoorbeeld een opzegtermijn die langer is dan drie maanden. Als je voorwaarden hanteert die op de grijze lijst staan moet je kunnen aantonen dat het gebruik ervan in jouw situatie niet oneerlijk is voor je klant. Lees hier meer over deze lijsten. Het beste is natuurlijk om te zorgen dat jouw algemene voorwaarden niet voorkomen op zowel de zwarte als de grijze lijst.

2. Je klant moet de gelegenheid krijgen om je algemene voorwaarden te kunnen doornemen, vóór of tijdens het sluiten van een overeenkomst. Dit heet informatieplicht. Je kunt op verschillende manieren voldoen aan deze plicht, bijvoorbeeld door het plaatsen van je algemene voorwaarden op je website of door het bijvoegen van de algemene voorwaarden bij je offerte of contract.

Hoe stel ik algemene voorwaarden op?
Je hoeft natuurlijk niet helemaal vanaf nul te beginnen. Er zijn tal van voorbeelden te vinden op internet. Gebruik algemene voorwaarden van soortgelijke bedrijven en wees creatief. Het is verstandig om je voorwaarden te laten controleren door een jurist. Zo weet je zeker dat je goed zit.

Algemene voorwaarden en beroepsaansprakelijkheid
Als fitness instructeur, fitness trainer of personal trainer heb je waarschijnlijk een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Het is verstandig om je aansprakelijkheid voor een groot deel af te dekken in je algemene voorwaarden. Hierdoor loop je minder risico op aansprakelijkheid en mocht er toch een aansprakelijkheidskwestie ontstaan: dankzij je algemene voorwaarden zal de verzekeraar van de beroepsaansprakelijkheid de aansprakelijkheid eerder erkennen. Ook hier is het verstandig om een jurist om advies te vragen. Zo weet je zeker dat alles goed is afgedekt.

Deponeren bij de Kamer van Koophandel
Je kunt je algemene voorwaarden deponeren bij de Kamer van Koophandel. Het grootste voordeel hiervan is dat je een bewijs achter de hand hebt als er discussie ontstaat over welke voorwaarden van toepassing waren op het moment dat een overeenkomst tot stand kwam. Wanneer je je algemene voorwaarden deponeert, worden ze voorzien van een datum en nummer. Vergeet niet om je algemene voorwaarden opnieuw te deponeren als je iets hebt aangepast, anders valt er natuurlijk niets meer te bewijzen.

Heb jij de afspraken tussen jou en je klant goed vastgelegd?

Bronnen: ikwordzzper.nlKamer van Koophandel

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Auteur

FitMasterFreddy