1 maand geleden

Gymleco: voor een duurzame en gezonde toekomst

1 maand geleden
Monica Sotkasiira, CEO van Gymleco, vertelt over het ontstaan van Gymleco, haar eigen ‘reis’ binnen het familiebedrijf en de ambities van de grootste fabrikant van fitnessapparatuur in Noord-Europa. Ze begonnen met twee fitnessapparaten en produceren inmiddels meer dan vijfhonderd producten. Van zelfgebouwde machines in Zweden naar fitnessapparatuur over de hele wereld.
 
Hoe de reis begon
Lichaamsbeweging en gezondheid hebben altijd een grote rol in mijn leven gespeeld. Zo’n grote rol dat als ik het uit mijn hele opvoeding zou halen, ik niet zo weten hoe mijn leven er vandaag uit zou zien. Waarschijnlijk zou ik een heel ander persoon zijn geweest en met totaal andere dingen in een heel andere branche hebben gewerkt.
Ik ben geboren in een gezin met een vader die zich al op jonge leeftijd focuste bewegen en voeding en een moeder die geïnteresseerd was in bewegen. Ik ben geboren en getogen in de sportschool. Ik zat in een kinderzitje tijdens trainingen en dronk bij wijze van spreken eiwitshakes uit een babyfles.
Toen ik vier jaar was, startte mijn vader het familiebedrijf Gymleco, een paar jaar daarna begonnen mijn ouders een sportschool volledig ingericht met Gymleco. Het zou als showroom fungeren en de verkoop van de fitnessapparaten stimuleren. 
Veel van mijn jeugdherinneringen liggen bij Gymleco en in de sportschool. Ik mocht altijd mee. Dat kan ook niet anders. Het werk als zzp'er ging altijd door en de thuissituatie moest daarop aangepast worden. Toen ik heel jong was en niet alleen thuis mocht zijn, namen mijn ouders me ’s ochtends of ‘s avonds mee naar de sportschool als die schoongemaakt moest worden. Of als ze naar een klant moesten.
Ik vond het allemaal geweldig. Het leukste vond ik om mee te gaan naar de fitnessbeurzen. Andere kinderen zouden hebben gehuild vanwege al dat lopen, maar ik kon er geen genoeg van krijgen: alle fitnessapparatuur bekijken en uitproberen en deel uitmaken van die geweldige wereld van fitness.
 
Het plezier van de fitnessindustrie
Hoe de fitnessbubbel, zoals ik die noem, werkt, is waarschijnlijk moeilijk te begrijpen als je het zelf niet hebt ervaren. Het is een zeer positieve en gelukkige branche vol met veel lieve mensen. Van ons als leveranciers van apparatuur, tot sportschooleigenaren en sporters en vele anderen.
Het is iets waar ik vaak op terugkom en aan denk: hoe positief en goed de branche is, maar ook hoe positief en goed onze producten bij Gymleco zijn. Dat ik elke dag met iets aan de slag ga dat zo leuk is en dat daadwerkelijk iets goeds doet. Want dat is wat bewegen doet. Het geeft ons een goed gevoel.
Na al die jaren met corona, toegenomen gevallen van depressie en meer zitten, is het nog duidelijker hoe belangrijk bewegen is. Lichaamsbeweging is niet alleen esthetisch, het zorgt er ook voor dat je je van binnen beter voelt en niet alleen dat. Keer op keer is gebleken dat een goede basisfysica iemand kan helpen bij het tegengaan van ernstige ziekten. De voordelen van lichaamsbeweging zijn talrijk.
 
Trots op het product
Terug naar hoe ongelofelijk goed onze producten bij Gymleco zijn. Toen ik klein was en omringd door alle fitnessapparaten, kon ik me nog niet voorstellen wat ik nu zou doen. Ik hield al van Gymleco toen ik klein was en nu ik het ‘boek over mezelf’ heb gelezen, weet ik dat ik als twaalfjarige schreef dat ik zo graag met Gymleco wilde werken.
Wat ik nu weet, is dat we werken met producten die de juiste bewegingsbanen hebben en van zo'n goede kwaliteit zijn dat ze jaar na jaar meegaan. Het is niet iets waar ik toen een idee van had. Ik voel me vandaag ongelooflijk trots op Gymleco. We leveren producten die ik kan presenteren zonder met de ogen te knipperen als ik voor een sportschooleigenaar sta. Ik weet dat onze apparaten resultaten opleveren. Onze trainingsapparatuur ziet er goed uit én helpt sportschooleigenaren om succesvol te zijn in hun bedrijf.
 
Duurzaamheid voorop
Ik bezoek keer op keer sportscholen die al meer dan 25 jaar hun Gymleco-machines hebben staan en deze worden nog steeds gebruikt bij zware trainingen. Dit maakt me ongelooflijk blij en geeft ons bij Gymleco het bewijs dat we deel uitmaken van een grotere duurzaamheidsaanpak.
We moeten geen producten verkopen die na een paar jaar worden weggegooid omdat ze niet meer werken zoals zou moeten. Tegelijkertijd mogen we geen fitnessapparaten maken die onnodig groot zijn en daardoor meer materiaal nodig hebben dan nodig is.
Ook is het, met de huidige hoge exploitatie- en facilitaire kosten, steeds populairder geworden om na te denken over de grootte van de fitnessapparatuur. Geen gymruimte mag verloren gaan! Door onze fitnessapparatuur zelf te ontwerpen en te produceren met een grote productie in Zweden, houden we de controle over de hele productieketen. Van het kleinste schroefje tot het eindproduct. Dit betekent dat we onze fitnessapparaten kunnen produceren volgens onze kwaliteits- en milieueisen.
Ik ben zo dankbaar dat we vanaf het begin en nog altijd zelfstandig kunnen werken met onze eigen productie. Hierdoor kunnen we onze kernwaarden op het gebied van duurzaamheid behouden. Zelfs als we in de toekomst veel groter zouden worden, is dit iets dat ik belangrijk vind om vast te houden.
 
Less is more
Ik weet zeker dat we allemaal wel eens iemand naar een fitnessapparaat hebben zien lopen en zich vervolgens hebben afgevraagd hoe alle hendels moeten worden ingesteld om het fitnessapparaat correct voor mij te laten werken.
Iets waar we bij Gymleco voorzichtig mee zijn, is het vermijden van te veel instellingen. Het moet gemakkelijk zijn om onze fitnessapparatuur te gebruiken.
Uit ervaring weet ik dat veel van onze klanten de eenvoud waarderen. De sportschool bespaart kosten op personeel dat ze zouden moeten instrueren en de leden zijn meer dan tevreden, omdat ze de training daadwerkelijk kunnen opzetten en uitvoeren zonder dat ze erom hoeven te vragen.
 
Voor alle gebruikers
Alle mensen zijn gelijk en toch verschillend. Sommige zijn kort en sommige zijn lang. Sommige zijn groter, andere kleiner, maar het merendeel van alle spullen zou voor iedereen moeten werken, toch?
Het is gemakkelijk om dat te denken, maar de realiteit is heel anders. Als klein persoon weet ik uit eigen ervaring dat de markt tegenwoordig vol staat met fitnessapparaten die werken op een kleine doelgroep. Daarom zorgen we er bij Gymleco voor dat onze machines gebruiksvriendelijk zijn en voor iedereen werken. Zelfs hoe sterk je ook bent. Je zou moeten kunnen beginnen met trainen met onze fitnessapparaten, zelfs als het je eerste keer in de sportschool is. Net zoveel als wanneer je als atleet traint voor een wedstrijd.
We willen dat onze klanten altijd het gevoel hebben dat ze een goede en langdurige winstgevende investering hebben gedaan. Onze klanten zijn het belangrijkst voor ons en daarom zorgen we er altijd voor dat we uitgaan van hun behoeften.
Dat is uiteindelijk ons ??basisidee en onze visie met het hele bedrijf. Betaalbare apparatuur van de juiste kwaliteit en functie leveren, zodat we kunnen bijdragen aan een duurzamere en gezondere toekomst. Ik hoop dat zoveel mogelijk mensen die visie samen met ons willen realiseren. Of je nu een Gymleco-medewerker, sportschooleigenaar, sporter of Gymleco-fan bent.
 
Gymleco heeft zich inmiddels ook gevestigd in de Benelux: in Deventer. Kijk voor meer informatie over het Zweedse bedrijf en een mogelijke samenwerking op www.gymleco.nl of neem contact op met edwin@gymleco.nl.
 
GymlecoMonica SotkasiiraZwedenfitness
Gerelateerde artikelen