1 jaar geleden

Maatregelen­ladders houvast bij nieuwe virusgolf

Jeroen Gerats
Mediadeskundige bij bodyLIFE
1 jaar geleden
Wordt dit de eerste winter sinds 2020 zonder harde lockdownregels en verplichte sluiting van je bedrijf? Die garantie is er niet. Het coronavirus blijft onvoorspelbaar. Wel zijn de langetermijnplannen van de overheid erop gericht dat bedrijven zoveel mogelijk openblijven als het coronavirus weer oplaait. Een onderdeel van deze langetermijnstrategie zijn sectorplannen en maatregelenladders.

Sectorplannen

Het bedrijfsleven is verdeeld in branches, ofwel sectoren. De meeste sectoren maakten samen met de overheid sectorplannen. In deze plannen staat hoe bedrijven op een verantwoorde en veilige manier kunnen openblijven.

In de sectorplannen staan verschillende maatregelen, dit zijn preventiemaatregelen en interventiemaatregelen. Preventiemaatregelen verkleinen de kans op het verspreiden van het virus, bijvoorbeeld looproutes en handpompjes bij de deur. Interventiemaatregelen zorgen voor veiliger contact tussen personen of verminderen het contact, zoals de 1,5-meterregel.

Maatregelenladders

De overheid heeft de maatregelen in de sectorplannen uitgewerkt in maatregelenladders. Dit zijn overzichten met maatregelen in een volgorde van licht naar zwaar. Met een coronathermometer geeft het RIVM de huidige en te verwachten druk op de samenleving en de zorg aan. De thermometer bepaalt welke maatregelen gelden. Als het virus opleeft moeten de sectoren voldoende preventiemaatregelen treffen. Als interventiemaatregelen nodig zijn, stelt de overheid vanuit de maatregelenladders een pakket van maatregelen op.

maatregelen
Auteur

Jeroen Gerats

Bedrijf

bodyLIFE hét grootste fitnessvakblad

Laatste artikelen van dit bedrijf