1 jaar geleden

We Are Queer Amsterdam: Fysiek en mentaal vangnet voor LHBTQIA+- community

1 jaar geleden


In navolging van Rotterdam heeft ook Amsterdam sinds augustus een sportschool waar de binaire verdelingen buiten de deur worden gehouden. Sporten is pas leuk op een plek waar je je helemaal geaccepteerd en welkom voelt, stelt Senn van Beek, oprichter van We Are Queer. Van Beek hoopt met diens gym een locatie te creëren waar iedereen binnen de LHBTQIA+-community zich veilig en welkom voelt.

Foto's: Prins de Vos

Van Beek is zelf non-binair. Een non-binair persoon is iemand die zich niet thuis voelt in de binaire gendercategorieën man of vrouw en zich beter voelt bij een andere, niet-binaire, genderidentiteit. Van Beek’s voornaamwoorden zijn die en diens. Dus niet hij of zij. Van Beek is personal trainer en voedingscoach en twee jaar geleden richtte die We Are Queer op. Diens droom was om een veilige locatie te creëren voor LHBTQIA+-personen, en niet alleen sport gerelateerd.

VEILIGE OMGEVING
“Een jaar of vier geleden dacht ik: ‘hoe fijn zou het zijn om een inclusieve sportschool te realiseren”, zegt Van Beek. “Ik heb op meerdere plekken in het land gesport en er zijn gyms die zich bewuster zijn van hun non-binaire leden dan andere gyms. Ik heb toen bekeken of het haalbaar was om een eigen inclusieve gym te openen, maar toen kwam de coronaperiode. Dat leek mij niet het moment om het plan door te zetten en toen ben vooral online gaan coachen. Dat ging goed, maar mijn wens om een eigen gym in Amsterdam te openen bleef bestaan. Ik heb daarvoor ook contact gezocht met Queer Gym Rotterdam. We hebben ervaringen uitgewisseld, maar het concept kopiëren en plakken wilde ik niet. Want wat in Rotterdam werkt, hoeft namelijk niet in Amsterdam te werken. Uiteindelijk is het ook zo’n persoonlijk project. Je moet echt een persoonlijke drijfveer hebben. Ik sprak natuurlijk wel met mensen om mij heen, over wat zij misten in hun gyms en waar zij zich fijner bij zouden voelen.”

Een voorbeeld van waar non-binaire personen tegenaan lopen is het gebruik van voornaamwoorden, zoals van door fitnesscoaches. “Mijn voornaamwoorden zijn die en diens. Als coaches steeds ‘kom op jongens en meiden’ of ‘dames en heren’ zeggen, dan voel ik me daarin niet aangesproken”, aldus Van Beek. “Als dat niet verandert, terwijl je het wel aankaart, dan is dat wel vervelend. Je komt ook niet op een sportschool om direct je levensverhaal te vertellen. Binnen We Are Queer communiceren we nu dus op een manier waarin we niemand willen buiten sluiten. Bij groepslessen met nieuwe leden starten we ook met een voorstelrondje. Dan kan ook iedereen de voornaamwoorden delen waarin ze aangesproken willen worden. Sommige personen zijn ook nog zoekende. Je zo uitspreken zorgt voor een open dynamiek en begrip voor elkaar. We hebben ook iedere maand een survey waarin we aan de leden feedback vragen over waar zij zich fijn bij voelen en waarin wij nog actiever in kunnen zijn.”



Van Beek geeft aan dat de coaches binnen We Are Queer ook onder ‘de transgenderparaplu’ vallen en daardoor ervaringsdeskundigen zijn, ook voor sportbegeleiding na een transgender gerelateerde operatie. “Wij weten wat het met je doet en waarmee je te maken krijgt. Ik heb zelf in de afgelopen jaren expertise opgebouwd in het voorbereiden op een borst verwijderende operatie en het herstel daarvan. Het is fijn dat je op een veilige, vertrouwde manier verder kunt werken naar het lijf waar jij je prettig in voelt. Als We Are Queer willen we een fysiek en mentaal vangnet zijn voor de LHBTQIA+-community.”

BETROKKENHEID
De startperiode van We Are Queer smaakt naar meer, geeft Van Beek aan. “In de openingsweek in augustus organiseerden we evenementen om duidelijkheid te maken dat we een community willen vormen. Buiten small group-trainingen en sportlessen organiseerden we ook een drag queen bingo, een poëzie workshop, een weerbaarheidstraining en er was een tattoo flash day, een foto-expositie en een queer- en sekstalk, een meer besloten evenement. Bij die evenementen hebben we ook geld opgehaald voor het community care fonds. Dat fonds hebben we binnen We Are Queer opgezet voor de mensen uit de community die minder te besteden hebben, zodat ze toch bij ons kunnen sporten.”
We Are Queer & Rubbermagazijn
In de zoektocht naar de leverancier voor de fitnessvloer kwam Senn van Beek uit bij Rubbermagazijn. Het bedrijf in Zoetermeer levert vloeren die geschikt zijn voor sport, fitness & crossfit. De vloeren zijn zeer slijtvast, antislip, makkelijk te onderhouden en te plaatsen op vrijwel iedere ondergrond. Door de geluiddempende werking wordt overlast beperkt. Rubbermagazijn heeft meerdere vloeren in het assortiment: fitnessvloer op rol, fitnesstegels, foam tegels en yogamatten. Kijk voor meer informatie op www.rubbermagazijn.nl

BEWUSTWORDING
De barrière tussen sport en queer personen moet weg wat Van Beek betreft. “Er is weliswaar al een LHBTQIA+-community binnen Amsterdam, maar het uitgaansleven is niet iedereen zijn ding. En met We Are Queer willen we een plek bieden waar je niet alleen voor het fysieke, maar ook sociale aspect kunt komen. Ik hoor tot nu toe alleen maar reacties van onze leden dat ze zich thuis voelen. Dat was ook de bedoeling toen het idee voor een eigen gym bij mij ontstond.”

Van Beek besloot We Are Queer als stichting op te richten. “Ik ben eerst met mijn bedrijfsplan naar mogelijke investeerders gegaan, maar dat ging moeizaam. Voor hen was een queer gym toch weer iets heel nieuws en ze twijfelden of het ging werken. Ik heb toen een crowdfundcampagne opgezet, om ook een pand te kunnen vinden. Er kwam steeds meer aandacht voor mijn plan en vanuit daar kwamen ook donaties binnen. Ik heb ook gesproken met de gemeente Amsterdam, maar zij geven geen gelden aan commerciële bedrijven. Daarom bekeek ik ook de mogelijkheden om een stichting te starten. De opzet daarvan kwam ook meer overeen met het idee achter We Are Queer. Ik heb het niet opgezet op basis van winst maken, het gaat om de grotere boodschap: een veilige en inclusieve plek creëren. Ik ben de donateurs enorm dankbaar, zonder hen was We Are Queer er niet geweest.” Voor de nabije toekomst hoopt Van Beek We Are Queer te verankeren in de LHBTQIA+-community. “Ik zou nog meer evenementen willen organiseren, los van de gym. En binnen drie jaar een tweede locatie in Amsterdam zou mooi zijn. Ik hoop ook een rol te kunnen gaan spelen in het creëren van meer bewustwording binnen het fitnesslandschap over non-binaire personen. Dat kan al door kleine aanpassingen in een gym. Haal bijvoorbeeld bij de toiletten mannen- en vrouwenbordjes weg. Een toilet is een toilet. Iedereen doet er hetzelfde op. Door die binaire verdeling weg te halen, maak je je club inclusiever. Taalgebruik speelt ook een grote rol, niet alleen bij de coaches: denk aan meneer of mevrouw in een aanhef van een nieuwsbrief. En bij aanmeldformulieren kun je een hokje non-binair toevoegen. Er zijn in Nederland zoveel mensen die vallen onder regenboogparaplu. Als je je daar niet bewust van bent als clubeigenaar of coach, dan is het goed om je af te vragen hoe dat komt. En wat je eraan kan doen om nog inclusiever te worden voor alle mensen, niet alleen mannen en vrouwen.”
We Are Queer en Matrix Fitness
Matrix Fitness heeft de inrichting verzorgd van We Are Queer. Voor de leverancier van fitnessapparatuur betrof dit een eerste kennismaking met de LHBTQIA+ community. ‘’Via een gedeelde connectie kwamen wij in contact met Senn. In ons eerste gesprek leerde die ons veel over de LHBTQIA+ community en de uitdagingen waar deze gemeenschap mee te maken krijgt in de maatschappij. Het was een mooie bewustwording, waar we Senn dankbaar voor zijn. Voor ons was het een logische vervolgstap om bij te dragen aan de realisatie van We Are Queer. We vinden het belangrijk dat iedereen moet kunnen sporten in een fijne, veilige en inclusieve omgeving.’’
Bedrijf

bodyLIFE hét grootste fitnessvakblad

Laatste artikelen van dit bedrijf