1 jaar geleden

De fitnesssector draagt bijna 100 miljard bij aan het wereldwijde bbp

Jeroen Gerats
Mediadeskundige bij bodyLIFE
1 jaar geleden
Fitte burgers zijn goedkoper: de Global Health & Fitness Alliance (GHFA), in samenwerking met de IHRSA, heeft een rapport van Deloitte gepubliceerd waarin de sociale en economische waarde van de wereldwijde gezondheids- en fitnessindustrie wordt aangetoond.

De belangrijkste feiten in het kort:
  • GHFA , IHRSA en Deloitte hebben ' Economische gezondheid en maatschappelijk welzijn: kwantificering van de impact van de wereldwijde gezondheids- en fitnesssector ' gepubliceerd.
  • Inactieve mensen ertoe brengen een actiever leven te leiden, kan de sleutel zijn tot het verlagen van de zorgkosten en het verhogen van het bbp.
  • De studie, die werd uitgebracht tijdens het IHRSA-evenement in 2022, analyseert de impact van de fitness- en gezondheidszorgsectoren in 46 landen en regio's en heeft een totale waarde van $ 91,22 miljard.

Economische gezondheid en maatschappelijk welzijn: kwantificering van de impact van de wereldwijde gezondheids- en fitnesssector " van de Global Health & Fitness Alliance (GHFA), IHRSA en Deloitte beschrijft de impact van de gezondheids- en fitnesssector op het BBP en gezondheidssystemen wereldwijd en de activiteitsniveaus in 46 verschillende landen . De totale impact is maximaal $ 91,22 miljard per jaar *.

De fitness- en gezondheidsindustrie levert wereldwijd een belangrijke bijdrage aan de werkgelegenheid en het BBP . Hun aanwezigheid – via sportscholen, clubs en sportfaciliteiten –  verhoogt de regionale activiteitsniveaus , wat leidt tot een hoger BBP en lagere kosten voor de gezondheidszorg .

Gegevens, onderzoeken en brancherapporten
Door bestaande gegevens, academische studies en industrierapporten te herzien, hebben de auteurs een methode ontwikkeld om de impact van de industrie op de economie aan te tonen .
In de eerste stap legden ze de economische impact uit van absenteïsme en aanwezigheidsplicht , in de tweede stap gaven ze aan hoeveel inactieve werknemers de economie in elk land kosten .

Op basis van deze resultaten kunnen concrete aanbevelingen worden gedaan: volgens de auteurs van de studie zou een vergelijkbaar bedrag investeren in maatregelen om het activiteitsniveau van de bevolking te verhogen een positief effect hebben op het BBP en het gezondheidssysteem en zou het lonend zijn in net een jaar .

Wereldwijd getroffen gezondheidsstelsels
Voor deze conclusies hadden ze eerder onderzoek gedaan naar studies van de Wereldbank, de OESO en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en wetenschappelijk werk. Rand (2019) ontdekte bijvoorbeeld dat inactieve mensen 2,6 tot 3,71 dagen werktijd verliezen door aanwezigheidsplicht .
Al in 2013 kostte inactiviteit de gezondheidszorgstelsels in de wereld ongeveer $ 53,8 miljard , volgens een rapport gepubliceerd door de Lancet.

“ De industrie biedt niet alleen werk aan miljoenen mensen over de hele wereld en genereert miljarden dollars aan toegevoegde waarde voor het BBP , maar heeft ook een zeer positieve invloed op de gezondheidsresultaten . Op deze manier bespaart de economie als geheel miljarden aan zorgkosten en productiviteitsvoordelen”, aldus het voorwoord van het GHFA- en IHRSA-rapport.
Landenrapporten met gedetailleerde gegevens

Elk landgedeelte begint met de cijfers voor het bbp per hoofd van de bevolking, gezondheidsuitgaven van het bbp (percentage), beschikbaar inkomen per hoofd van de bevolking, vergrijzingstrends, inactieve inactiviteit (percentage) en obesitas , gevolgd door gezondheidstrends, overheidsinitiatieven en economische effecten .

Toegevoegde waarde door de fitnessbranche
In het VK bijvoorbeeld zal de gezondheids- en fitnessindustrie in 2021 $ 3 miljard aan directe toegevoegde waarde genereren, wat $ 1,5 miljard aan extra waarde oplevert via toeleveringsketens en 50.100 banen. Deloitte toont de resulterende economische voordelen voor elke inactieve werknemer die actief werd.

Gebruik de positieve effecten van lichaamsbeweging
Lichaamsbeweging leidt tot verbeteringen in de gezondheid , waaronder een verminderd risico op hart- en vaatziekten, beroertes, hoge bloeddruk, diabetes type 2, dementie, depressie, angst en een aantal vormen van kanker.
Het koppelen van de positieve effecten van lichaamsbeweging aan het BBP en de kosten van de gezondheidszorg laat zien hoe het bevorderen van lichaamsbeweging het gezondheidszorgsysteem kan verlichten en het BBP kan verhogen.

Volgens het rapport kost inactiviteit het Britse gezondheidszorgsysteem 4,3 miljard dollar per jaar , waarvan 3,6 miljard dollar wordt gedekt door het openbare gezondheidssysteem. Jaarlijks gaan in Groot-Brittannië 43,8 miljoen werkdagen verloren door absenteïsme en aanwezigheidsplicht , wat de Britse economie jaarlijks nog eens 16,5 miljard dollar kost.
Als gevolg hiervan kost elke inactieve werknemer $ 1.713 per jaar aan de economie . Een vergelijkbaar bedrag van $ 1.700 investeren om een inactief persoon te ondersteunen, zou zichzelf in minder dan een jaar terugbetalen .

Kosten van inactiviteit
In de VS kost inactiviteit het gezondheidszorgsysteem $84,7 miljard en elke inactieve werknemer in de economie $3.447 per jaar . Een investering van $ 3.000 wordt aanbevolen om inactieve mensen te motiveren om regelmatig te sporten .
In Spanje kost inactiviteit de gezondheidszorg $ 7,2 miljard, gaan 19,8 miljoen werkdagen verloren door absenteïsme en verplichte aanwezigheid, en elke inactieve persoon kost de economie $ 1.978 (aanbevolen investering van $ 2.000 per persoon ).

De auteurs van het rapport hebben ook interviews gehouden met belanghebbenden in de fitness- en gezondheidsindustrie om enkele van de problemen met de huidige percepties van de overheid en de industrie, samenwerking en integratie te benadrukken.
Het liet ook zien hoe ze samenwerken in China, de VS en Japan .

Een van de grootste problemen is dat overheden het lidmaatschap van een sportschool zien als een vrijetijdsbesteding en niet als een investering in de gezondheid. In het VK wordt 20 procent btw geheven   op  sportschoollidmaatschappen , terwijl in België slechts 6 procent van toepassing is op het gebruik van sportfaciliteiten. Belanghebbenden stelden voor om dergelijke uitgaven tegen een gunstiger belastingtarief te belasten .

Samenwerking tussen overheid en fitnessbranche nodig
Andere manieren waarop overheden kunnen samenwerken met de gezondheids- en fitnessindustrie om inactieve mensen vooruit te helpen, zijn door middel van persoonlijke trainingsprogramma's, beleid voor lichamelijke activiteit en lichaamsbeweging als preventieve maatregel .
Het volledige rapport is beschikbaar op de IHRSA-website .
 

 
Auteur

Jeroen Gerats

Bedrijf

bodyLIFE hét grootste fitnessvakblad

Laatste artikelen van dit bedrijf