30 may 2022

Je gezondheid monitoren met je smartphone

Jeroen Gerats
CLO - Magazine Manager bodyLIFE
30 may 2022
Sinds de smartphone is ontwikkeld is deze een belangrijke rol in ons leven gaan spelen. We communiceren er op diverse manieren mee, maar dat is beslist niet alles. Dankzij internet hebben we overal een vraagbaak bij ons. Verder kan je de navigatie gebruiken om overal je weg te vinden ongeacht waar jij je bevindt. Eigenlijk onvoorstelbaar hoeveel satellieten daarvoor nodig zijn. De smartphone biedt ook ontspanning door muziek, spelletjes en beeldmateriaal. Inmiddels heeft 94% van de volwassen een smartphone. Ook bij de oudere generaties is dit hulpmiddel derhalve behoorlijk ingeburgerd.

Samsung Health

Samsung is een van de grootste en bekendste producenten van smartphones. Al jarenlang wordt op de nieuwe modellen, waaronder bijvoorbeeld de Samsung A53, de app Samsung Health standaard opgenomen. Wat kun je hiervan verwachten?

1. Stappenteller

Wie controleert er nu niet bijna dagelijks hoeveel stappen er zijn gezet? Voor velen is het ook een sport geworden om de 10.000 iedere dag te halen. Het is uiteraard meer dan een spelletje. Bij gezond leven hoort een gevarieerde voeding en tevens voldoende beweging. Gewoon wandelen is daarbij een goede optie.

2. Hartslag, bloeddruk en bloedsuikerspiegel

Deze waarden spelen een belangrijke rol als je wil weten of je conditie vooruit gaat. Maar ze zijn ook belangrijk om je gezondheid te monitoren. Daarvoor moeten er patronen herkend worden gedurende een langere periode. Vrijwel alle moderne apparaten die deze waarden meten kunnen verbonden worden met de Samsung smartphone. Op basis daarvan kan je zelf conclusies trekken over je conditie, maar krijg je wellicht ook een indicatie dat het verstandig is om een specialist eens te laten meekijken.

3. Slaap, stress, calorieën en sportprestaties

In eenvoudige menu’s kan je een grote hoeveel informatie vastleggen. Hoeveel uren slaap jij eigenlijk gemiddeld en wanneer heb je last van stress?  Het zijn gegevens die veel zeggen over jouw gezondheid. Natuurlijk kan je ook bijhouden hoeveel calorieën je dagelijks binnen krijgt als je bijvoorbeeld voor een dieet kiest. En uiteraard is er ook ruimte voor je sportieve prestaties. Het bijhouden is eenvoudig maar moet wel consequent gebeuren.

Apps om je gezondheid te monitoren

Wist je dat de Fairphone 4 een Nederlands product is dat wordt gemaakt op basis van aandacht voor duurzaamheid? Op dit meer eenvoudige toestel zal je zelf apps voor het monitoren van je gezondheid moeten installeren. Dat is geen probleem, want er zijn vele goede en betrouwbare apps te vinden en je kunt dan exact bepalen wat je wel en niet nodig denkt te hebben. Zoals met alle apps is het verstandig om eerst de recensies te lezen en uitsluitend iets te downloaden vanaf een betrouwbare site.
Inmiddels zijn er veel apps voor je smartphone beschikbaar waarmee je je gezondheid kunt monitoren. Zo zie je precies wat jouw bezoekje aan de sportschool heeft opgeleverd. Wellicht dat in de toekomst de diagnose ook nog eens wordt gesteld door het apparaat. Vandaag de dag gaat het vooral om vastleggingen en het ontdekken van patronen. Dat geeft veel inzicht in je conditie en gezondheid en is ook voor professionals in de gezondheidszorg een goed hulpmiddel.
 
Auteur

Jeroen Gerats

Bedrijf

bodyLIFE hét grootste fitnessvakblad

Laatste artikelen van dit bedrijf