2 may 2022

Obesitas aangepakt door Elon Musk

Jeroen Gerats
CLO - Magazine Manager bodyLIFE
2 may 2022
Elon Musk stelt dat Neuralink morbide obesitas kan aanpakken: experts zeggen dat het echt mogelijk is
Tijdens een interview met TED's Chris Anderson, merkte Elon Musk op dat zijn hersen-machine-interface, Neuralink, "waarschijnlijk een decennium lang" hersen- en ruggengraatletsel zou oplossen. Musk merkte op dat de technologie van de startup zelfs gezondheidsproblemen zoals morbide obesitas zou kunnen aanpakken. 

Experts hebben nu verklaard dat hoewel het idee misschien vergezocht lijkt en de wetenschap nog moet worden bewezen, het gebruik van hersenimplantaten om morbide obesitas te genezen eigenlijk een plausibel idee is. Het lijkt misschien onmogelijk aangezien de technologie van Neuralink nog in ontwikkeling is en menselijke proeven nog moeten beginnen, maar vergelijkbaar met Musks andere ideeën.

In een verklaring aan  Insider merkte professor Andrew Jackson van de Universiteit van Newcastle, een expert in neurale interfaces, op dat de concepten van Neuralink niet onmogelijker zijn dan andere beweringen over neurotechnologie. "Ik denk niet dat het onwaarschijnlijker is dan andere beweringen over het potentieel van neurotechnologie," zei hij

Jackson voegde eraan toe dat de hersenimplantaten van Neuralink eigenlijk minder invasief zijn dan andere behandelingen voor morbide obesitas. Sommige procedures die zijn ontworpen om morbide obesitas tegenwoordig op te lossen, omvatten het veranderen van de vorm en functie van het spijsverteringskanaal van een patiënt. Dergelijke operaties zijn doorgaans kostbaar en herstel is meestal pijnlijk. 

Neuralink heeft als doel een volledig geïntegreerd Brain Computer Interface (BCI)-systeem te ontwerpen en te ontwikkelen , waarmee een computer of ander digitaal apparaat rechtstreeks met de hersenen kan communiceren. Micron-schaal draden in het neurale implantaat worden ingebracht in gebieden van de hersenen, waardoor het implantaat hersenactiviteit kan lezen en mogelijk stimuleren. 

Hoewel Elon Musk geen details heeft besproken over hoe de technologie van Neuralink het probleem van morbide obesitas zou kunnen aanpakken, merkte Sadaf Farooqi, hoogleraar metabolisme en geneeskunde aan de Universiteit van Cambridge, op dat een bepaald gebied van de hersenen, de hypothalamus, typisch degene is die zorgt voor een toename van trek. Als Neuralink zich kan richten op specifieke hersengebieden, zou het zeker haalbaar zijn om problemen als morbide obesitas aan te pakken. 

“Wij en anderen hebben aangetoond dat bij sommige mensen met ernstige obesitas, het de functie is van een bepaald hersengebied, de hypothalamus, die echt vaak een toename van de eetlust veroorzaakt. Als je een manier zou kunnen vinden om je op die specifieke regio en zelfs die specifieke neuronen die de eetlust opwekken, te richten, dan zou in theorie een medicijn of een technologie die dat deed, het leven van patiënten kunnen verbeteren, "zei Farooqi. 

Neuralink moet nog goedkeuring krijgen voor testen op mensen , maar de rij mensen die de technologie van het bedrijf willen uitproberen, is lang. Tijdens zijn TED-interview verklaarde Musk dat de e-mails die Neuralink van mensen ontvangt hartverscheurend zijn, aangezien veel van hen verhalen onthullen van mensen die in de bloei van hun leven werden besneden. 

“De e-mails die we bij Neuralink krijgen, zijn hartverscheurend. Ik bedoel, ze sturen ons gewoon tragische (verhalen). Weet je, waar iemand in de bloei van zijn leven was en een ongeluk op een motorfiets had en iemand van 25 kan niet eens zelf eten. Dit is iets dat we kunnen oplossen', zei Musk.

Bron: Teslarati

Gratis tickets!*

*Per sportschool/PT studio kunnen er weer maximaal 2 kaarten aangevraagd worden, waarvan 1 de eigenaar/manager moet zijn. Klik hier!

Exposanten o.a. Keiser, Train The Trainers, VirtuaGym, Start2Move, ClubJoy, Hidden Profit Marketing, Lijfstijl Coaches, Milon, LMX, Champ, Logiifit, dockdock, Mindset, boss, Fitness Media, Sportverloning, iVentri, Body Support, CBD Sports, BeMore Fitsolutions, BlackBox Publishers, Sytex Fitness Europe, etc.
Auteur

Jeroen Gerats

Bedrijf

bodyLIFE hét grootste fitnessvakblad

Laatste artikelen van dit bedrijf