15 february 2022

Geen dieet maar intuïtief eten?

Jeroen Gerats
CLO - Magazine Manager bodyLIFE
15 february 2022
Als het om voeding gaat, schommelen veel mensen tussen een 'goede' fase en een 'het maakt niet uit' fase.
Voedingspsycholoog Cornelia Fiechtl leermensen intuïtief te eten, in je dagelijkse leven om te gaan met je honger en met je trek naar voedsel.

Als je de drang niet kunt weerstaan ??om 's avonds laat Nutella op brood te smeren, is het niet de honger die je drijft, zegt Feichtl. Wat we weten: onze emoties spelen een grote rol in onze voeding. "Stress is een van de grootste oorzaken van vreetbuien." Wanneer we lange dagen werken en geen pauzes nemen, neemt het lichaam die pauze. Simpel gezegd, na het eten van chocolade voelt je lichaam zich beter. Hierdoor komt dopamine vrij, dat het stresshormoon cortisol vervangt, waardoor je je beter gaat voelen. Wanneer je dus Nutella eet, ontken je de ontspanning van je lichaam.

"Voedsel is misschien wel de beste kortetermijnoplossing voor onze zorgen en angsten, en we nemen zelden de tijd om voor onszelf te zorgen. Het lichaam vereist dat het via voeding wordt verzorgd." Eetbuien zijn een symptoom van ons drukke dagelijkse leven. Fiechtl stelt dat je intuïtief opnieuw moet leren eten. Je zult vrij zijn van dieet en schuldgevoelens. Deze term beschrijft het concept van holistische gezondheid voor veel dingen.

De focus ligt op een gevarieerde en evenwichtige voeding. Het gaat erom dat je de ontspanning krijgt die je elders in je leven nodig hebt, niet door voedsel. En eten zelf is bewuster eten. Met andere woorden, u zult niet alleen weer honger hebben, maar u zult ook vol zitten. Veel mensen eten een hele tijd niet, maar krijgen dan erg veel honger en proppen zichzelf vol. " Veel mensen verwarren vol van eten met genoeg  gegeten.

Wanneer je 's ochtends langs een bakker loopt en verse broodjes ruikt, vraag jezelf dan af: Waarom heb ik zo'n zin in die broodjes? Heb ik stress? Beloon ik mezelf? Of heb ik echt honger? Is dit een verstandigste oplossing? We hebben dat moment van bewust denken nodig.

Bron: Süddeutsche Zeitung
Auteur

Jeroen Gerats

Bedrijf

bodyLIFE hét grootste fitnessvakblad

Laatste artikelen van dit bedrijf