9 february 2022

Precor/Peloton schrapt banen, nog een topman vertrekt en wordt voor rechter gesleept om 'kunstmatig opgeblazen beurskoers'

Jeroen Gerats
CLO - Magazine Manager bodyLIFE
9 february 2022
Peloton gaat een op de vijf banen schrappen. Dat komt neer op 2800 mensen die hun baan verliezen, heeft de maker van slimme fitnessapparatuur bekendgemaakt. Ook stopt oprichter John Foley als topman. Hij blijft nog wel voorzitter, een rol die overeenkomt met die van president-commissaris.

Peloton heeft een aantal roerige jaren achter de rug. Het bedrijf werd bekend met dure spinningfietsen, waarbij de gebruikers ook nog een abonnement moesten nemen om de live sportklassen te kunnen volgen. Later bracht het bedrijf ook een loopband uit, maar die werd teruggeroepen nadat een Amerikaans kind was overleden omdat het door de draaiende loopband was gegrepen en onder het apparaat terechtkwam.

Tijdens de coronapandemie ging het echter goed met Peloton, dat volop profiteerde van de trend om thuis te gaan sporten. Nadat met name in de Verenigde Staten de coronabeperkingen verdwenen, zag de onderneming ook de vraag naar nieuwe apparaten afnemen. Bovendien wordt ook de concurrentie op het gebied van thuis sporten steeds groter.

Onlangs meldde zich een activistische investeerder bij Peloton, die aanstuurde op het vertrek van Foley als topman. Dat is nu dus ook gebeurd, waarbij voormalig financieel directeur Barry McCarthy van Spotify en Netflix Foley opvolgt.

Afgelopen weekeinde waren er berichten in de media dat Peloton in de belangstelling stond voor een overname. Techconcern Amazon en sportbedrijf Nike werden daarbij genoemd als geïnteresseerde partijen.
Vermogensbeheerder Robeco en pensioenfonds ABP slepen het Amerikaanse beursfonds Peloton Interactive voor de rechter omdat ze tientallen miljoenen verlies hebben geleden op hun belegging in de hometrainerfabrikant. Ze verwijten Peloton dat de beurskoers 'kunstmatig is opgeblazen' door 'onjuiste en misleidende verklaringen' van het bedrijf.
De Nederlandse vermogensbeheerder Robeco heeft zich half januari als hoofdklager (lead plaintiff) aangesloten bij een collectieve rechtszaak van een aantal Amerikaanse institutionele beleggers. De vermogensbeheerder schrijft in bij de rechtbank in New York gedeponeerde stukken een verlies te hebben geleden van $93,4 miljoen op een belegging van $142 miljoen. Robeco bevestigt de zaak, maar wil verder geen commentaar geven.
ABP Pensioenfonds zegt desgevraagd de claim van onder meer Robeco te steunen en passief aan de groepsklacht deel te nemen. ABP zegt een kleiner verlies te hebben geleden dan Robeco, maar zegt niet hoeveel. ABP had eind september vorig jaar 23 miljoen euro in Peloton belegd. Robeco heeft het Amerikaanse advocatenkantoor Grant & Eisenhofer ingeschakeld, dat in het verleden pensioenfondsen ABP en Zorg & Welzijn hielp bij een succesvolle claim tegen Shell.

Peleton/Precor verder in het nieuws:

Precor CEO stapt per onmiddelijk op
Peleton - Precor CEO betwist rapporten van productiepauzes, waarde daalt van 50 miljard naar 8 miljard
Interview Rob Barker, CEO Precor over de overname door Peloton
Peloton zet grote stap op commerciele fitnessmarkt met overname Precor

Bron: Nieuws.nl en Quotenet.nl

 
Auteur

Jeroen Gerats

Bedrijf

bodyLIFE hét grootste fitnessvakblad

Laatste artikelen van dit bedrijf