11 maanden geleden

Sportscholen gesloten door een BOA, de Burgemeester en zelfs een aanslag..

Jeroen Gerats
CLO - Magazine Manager bodyLIFE
11 maanden geleden
Eigenaar gist naar reden voor ‘aanslag’ op sportschool

APELDOORN - "We gaan uit van opzet", stelt Geven. "Er is een steen door het raam gegooid. Daarna was er een harde knal en toen was er brand." De brandweer heeft kunnen voorkomen dat de brand oversloeg naar een naastgelegen Chinees restaurant, daar is alleen lichte rookschade.
"Er is veel schade, ik weet nog niet zeker hoeveel. Maar er is bijna niets meer over, misschien 20 procent. Wat een ravage", verzucht de eigenaar, staand in de zwartgeblakerde sportschool.
Hij weet niet wie het zou kunnen hebben gedaan. "Er spookt van alles door je hoofd, maar je weet het niet. Er hangt geen kaartje bij." Hij gaat dan ook niet bij de pakken neerzitten: "Het ziet er nu heel dramatisch uit, het is ook dramatisch. Maar er is geen overwinning zonder tegenslag. Dus we staan op, incasseren en weer doorgaan. Opruimen, schoonmaken en kijken wat we kunnen doen."

Burgemeester sluit sportschool De Spartaan na opening tijdens lockdown

LEIDEN - Het pand waarin Fitnesscentrum De Spartaan is gevestigd is gisteravond op last van burgemeester Henri Lenferink tot en met 16 februari 2022 gesloten. Het pand aan de Groenesteeg is gesloten omdat de coronaregels voor de derde keer op rij niet zijn nageleefd.
Omwonenden maakten gisteravond al melding van een forse politiemacht bij de sportschool. Toezichthouders hebben daar ‘ernstige en omvangrijke overtredingen van de coronamaatregelen’ geconstateerd. Ook bleek dat de sportschool ‘expliciet’ aan haar leden heeft laten weten welke openingstijden zij hanteren in deze periode van de lockdown.
In maart 2021 is al eerder geconstateerd dat De Spartaan geopend was voor leden terwijl binnensportlocaties gesloten moesten zijn. De burgemeester heeft in maart 2021 een last onder dwangsom opgelegd om herhaling te voorkomen. Volgens de huidige coronamaatregelen moeten binnensportlocaties nu weer gesloten zijn.
Dit was de derde keer dat er ernstige overtredingen zijn geconstateerd. Hierbij neemt de burgemeester in overweging dat inmiddels al drie keer een overtreding is geconstateerd en de sportschool meerdere malen is gewezen op het niet naleven van de maatregelen. Eerdere opgelegde maatregelen zoals de last onder dwangsom hebben niet het gewenste effect gehad.

BOA komt langs, Henk Uiterweerd moet per direct buitenruimte sluiten

HAAKSBERGEN- Uiterweerd geloofde zijn oren niet toen donderdag een BOA op de stoep stond met de mededeling dat hij ook het buitenterrein van zijn sportschool per direct moest sluiten. „De coffeeshop en slijter zijn open. Snap jij het nog?”
Bij sportschool USA in Haaksbergen balen ze als een stekker. Hadden ze net een heel regiment fitnesstoestellen naar buiten gesleept en het deels overkapte buitenterrein volgens de coronaregels ingericht, komt er een opsporingsambtenaar langs. „We moeten helaas dicht”, meldt eigenaar Henk Uiterweerd, een illusie armer. „We meenden echt aan de coronaregels te voldoen op de manier waarop we de buitenfitness hebben aangepakt. Eén regel hebben we kennelijk over het hoofd gezien. We mogen geen sporters op eigen terrein ontvangen.”
Uiterweerd kan het allemaal niet meer volgen. Nu de Tweede Kamer hierover een motie om sportscholen als essentieel te beschouwen heeft aangenomen. „Daar houden we ons nu aan vast. Het is niet alleen uit eigenbelang dat we open willen blijven. Het is een must omdat we het over sporten in coronatijd hebben, over de noodzaak van een gezonde leefstijl, over mensen die herstellende zijn of zijn hersteld van ziekte of blessures en geen weken kunnen wachten tot ze weer in de sportschool terecht kunnen. In de sportschool sport je veilig. Dat is allang bekend. Waarom dan toch dicht, terwijl de slijter en coffeeshop gewoon open zijn? Ik snap daar helemaal niets van. Wie het wel weet mag het zeggen.”

Bronnen: GLD, Sleutelstad en Tubantia
 
Auteur

Jeroen Gerats

Bedrijf

bodyLIFE hét grootste fitnessvakblad

Laatste artikelen van dit bedrijf