1 jaar geleden

Naar de sportfysiotherapeut in 2022? Dit vergoedt je ziektekostenverzekering

Jeroen Gerats
Mediadeskundige bij bodyLIFE
1 jaar geleden
Ben je van plan volgend jaar naar een sportfysiotherapeut te gaan? Dan is het goed om hiermee rekening te houden bij je zorgverzekering vergelijken en het kiezen van een nieuwe ziektekostenverzekering voor 2022. Afhankelijk van je situatie en leeftijd, kun je sportfysiotherapie vergoed krijgen vanuit de basisverzekering of aanvullende ziektekostenverzekering

Wat doet een sportfysiotherapeut?

Een sportfysiotherapeut biedt hulp op meerdere gebieden helpen. Wil je bijvoorbeeld weer gaan sporten na een ziekte of blessure? Dan kan de sportfysiotherapeut je hierbij begeleiden. Ook biedt de fysiotherapeut hulp aan (top)sporters die hun sport op hoog niveau willen blijven beoefenen.

Kosten verschillen per fysiotherapeut

De kosten van sportfysiotherapie verschillen per fysiotherapeut. Meestal ligt het tarief tussen de 30 en 40 euro per zitting. De uiteindelijk kosten hangen dan af van het totaal aantal behandelingen dat je nodig hebt. De meeste fysiotherapeuten hebben de tarieven op hun website staan. Goed om hier dus rekening mee te houden wanneer je een therapeut zoekt.

Vergoeding sportfysiotherapie: basisverzekering of aanvullende ziektekostenverzekering?    

Zoek je een ziektekostenverzekering die sportfysiotherapie vergoedt? De basisverzekering vergoedt alleen fysiotherapie bij bepaalde chronische indicaties. En dan pas vanaf de 21ste behandeling. Hier geldt ook het eigen risico van 385 euro. Voor jongeren tot 18 jaar wordt fysiotherapie ook uit de basisverzekering vergoed. Dat gaat dan om 9 behandelingen, en met toestemming van de verzekeraar worden daar nog maximaal 9 behandelingen aan toegevoegd. Tot 18 jaar betaal je nog geen eigen risico. 

De meeste mensen hebben dus een aanvullende ziektekostenverzekering nodig om fysiotherapie vergoed te krijgen. Voor hoeveel behandelingen je verzekerd bent, verschilt per zorgverzekeraar. De meeste aanvullende ziektekostenverzekering vergoeden tussen de 6 en 30 behandelingen. Een groter aantal behandelingen is bij veel verzekeraars niet (meer) mogelijk. En je verzekeren voor onbeperkte fysiotherapie, kan in 2022 nog maar bij drie verzekeraars. Bekijk in dit overzicht de vergoeding fysiotherapie per zorgverzekeraar. Goed om te weten dat je voor zorg uit de aanvullende ziektekostenverzekering geen eigen risico betaalt. 

Controleer of fysiotherapeut gecontracteerd is

Heb je een ziektekostenverzekering gevonden die voldoende fysiotherapie voor jou vergoedt? Check dan ook altijd of de zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten met de sportfysiotherapeut. Wanneer dat niet het geval is, krijg je mogelijk niet alle kosten vergoed. Ook al ben je verzekerd voor fysiotherapie. Je kunt op de website van de zorgverzekeraar terugvinden met welke fysiotherapeuten er een contract is afgesloten voor 2022.
Tip: als je voor een restitutiepolis kiest, vergoedt je zorgverzekeraar alle kosten. Ook als er geen contract is afgesloten met de fysiotherapeut.
 

 
Auteur

Jeroen Gerats

Bedrijf

bodyLIFE hét grootste fitnessvakblad

Laatste artikelen van dit bedrijf