2 jaar geleden

Sportscholen om vijf uur dicht, Erik Scherder pleit voor bewegen onder werktijd

Jeroen Gerats
Mediadeskundige bij bodyLIFE
2 jaar geleden
Sporten onder werktijd – ook beter voor de baas
portscholen en sportverenigingen moeten om vijf uur ’s middags dicht. Neuropsycholoog Erik Scherder pleit daarom voor bewegen onder werktijd, zónder dat werknemers die tijd hoeven inhalen.
Snel nog even stoom afblazen in de sportschool na een (thuis)werkdag van negen tot vijf? Dat zit er niet meer in. Het kabinet besloot onlangs dat sportscholen stipt om vijf uur hun deuren moeten sluiten. Hetzelfde geldt voor de amateursport – trainingen en wedstrijden in de avond kunnen niet doorgaan.

Dan maar in de ochtend sporten, vóór het werk? Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. „Het is hier om zes uur ’s ochtends al overvol”, verklaart Danillo Barros, die net de urban gym van Trainmore in Amsterdam uitstapt. „Ze hebben nu een limiet ingesteld in de ochtend, waardoor ontzettend veel mensen weer naar huis moesten.”

Het leidt tot discussies op de werkvloer, bijvoorbeeld bij tekstbureau Tekstwerf in Amsterdam. „Wanneer kunnen we dán sporten? We zitten nota bene in een gezondheidscrisis”, zegt copywriter Roos Post. Gelukkig kwam haar werkgever haar en haar collega’s tegemoet: ze konden onder werktijd sporten, als het werk maar afkwam.

De vraag dringt zich op of werkgevers hun personeel zolang de avondlockdown duurt niet méér ruimte moeten bieden voor sporten onder werktijd. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid denkt niet dat wijzigingen in de wetgeving hiervoor noodzakelijk zijn: „Sporten is een goede manier om fit te blijven, maar of hier ruimte voor is onder werktijd, is iets tussen werkgevers en werknemers”, aldus een woordvoerder.
Lees verder op: NRC
 
Auteur

Jeroen Gerats