2 weken geleden

Dit zijn de resultaten van de Nationale Leefstijlscan in België

John van Heel
Directeur
2 weken geleden
Liefst één op de twee Belgen weegt te veel en meer dan één op drie beweegt te weinig. Dit doet de roep om toegankelijke initiatieven voor een concrete aanpak van dit maatschappelijk probleem nog luider klinken. De Nationale Leefstijlscan is zo'n concreet, nieuw en toegankelijk initiatief!

Fitness.be (België) en stichting Nieuwe Gezondheid (Nederland) sloegen de handen ineen om volop in te zetten op preventieve gezondheidszorg en een gezonde leefstijl. Ze kregen daarbij de steun van zanger Willy Sommers, zeilwereldkampioene Emma Plasschaert, oud-veldrijder Sven Nys, olympisch medaillewinnares in het zeilen Evi Van Acker en top(sport)coach Paul Van Den Bosch.

De Nationale leefstijlscan is een gratis test, gebaseerd op de beweeg- en preventierichtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie en de voedingsrichtlijnen van de Nederlandse Gezondheidsraad en het Vlaams Instituut Gezond Leven. Per leefstijlnorm - zoals voeding, beweging, sport en rust - geven de deelnemers aan hoe ze die toepassen. In de resultaten wordt met de kleuren groen, oranje en rood aangegeven wat de scores voor hun gezondheid betekenen en worden er meteen ook gezonde tips aan toegevoegd.

De scan is momenteel al ingevuld door bijna 10 duizend Belgen, waarvan 45,4% aangaf nog niet aan sport te doen. De grootste groep (70,9%) zit in de leeftijdscategorie van 31 tot 60 jaar. Dit is een indicatie dat volwassenen meer interesse hebben in hun huidige leefstijlsituatie.

Beweging en sport
Volgens de normen van de Nederlandse Gezondheidsraad en het Vlaams Instituut Gezond Leven is het aan te raden minimum drie keer per week minstens 20 minuten aaneensluitend conditioneel te bewegen. Uit de resultaten blijkt dat meer dan de helft (52,3%) te weinig conditionele sportbeoefening doet.

Op het gebied van spiertraining zijn de cijfers zelfs alarmerend, aangezien 64% aangeeft niet of maar één keer de spieren per week aan te spreken door specifieke krachttraining. Deze cijfers moeten we wel nuanceren aangezien er geen rekening is gehouden met het type beroep van de deelnemer. Een persoon die in de bouw werkt mogen we dus niet vergelijken met iemand die elke dag aan een bureau zit.

Voeding en water
Groente en fruit zijn belangrijk, dat weten we ondertussen allemaal, maar toch geeft 55,8% aan te weinig groenten te eten. Het is aan te raden om dagelijks een half bord groenten te voorzien bij de middag en/of avondmaaltijd. Daarnaast eet 63% van de deelnemers te weinig fruit, waarbij het vaak nog beperkt is tot één stuk per dag. Op het gebied van water drinken zijn de cijfers al iets positiever aangezien 84% dagelijks water en/of thee drinkt en meer dan de helft daarvan ook voldoende drinkt.

De tussendoortjes zijn nog steeds een groot probleem: 69,2% eet en drinkt geraffineerde suikers tussen de hoofdmaaltijden. Dit zijn vooral suikerhoudende dranken en koeken waar extra suikers aan toegevoegd zijn.

Conclusie
De cijfers uit de Nationale Leefstijlscan bevestigen de stijgende trend op vlak van overgewicht, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Het is dus tijd voor actie en daarom is het belangrijk een actueel zicht te hebben op je huidige leefstijlsituatie. De resultaten die men te zien krijgt na het invullen zijn volledig gepersonaliseerd, waardoor het aanzet om er ook daadwerkelijk verder mee aan de slag te gaan. Dit kan op eigen houtje, maar het spreekt voor zich dat aangepaste professionele begeleiding een grote hulp kan zijn voor een duurzaam resultaat. Voor de bewegings- en voedingsexperten is deze scan een goede basis om stap voor stap haalbare doelen mee te bepalen en dat is vaak waar heel wat mensen nood aan hebben.

Leefstijlclub Healthy Lifestyle Healthy Ageing!
De toepassing van de online leefstijlscan in België laat duidelijk zien dat mensen door de scan, bewuster worden van hun leefstijl. De scan biedt de deelnemers bovendien een verdiepend inzicht, door op elk thema het wat, waarom en hoe weer te geven, in de vorm van een filmpje en factsheet.

Leefstijlclub Nederland pakt de bal op met de Leefstijlscan in Nederland. Leefstijlclub lanceerde onlangs het Healthy Lifestyle, Healthy Ageing concept, een bewustwording- en coach programma op gebied van beweging, voeding en mindset, kortom, healthy ageing. In samenwerking met sportcentra, fysiotherapie praktijken, Gewichtsconsulenten, personal trainers en leefstijlcoaches wil Leefstijlclub een bewustwording en preventie beweging op gang brengen, terug naar puur en duurzaam gezonder leven. Daarvoor is het bewust worden van de Gezondheidsraad beweeg- en voedingsrichtlijn en het waarom erachter cruciaal. Daar wordt in het voorjaar 2022 de Leefstijlscan voor ingezet. Deelnemende steunpunten krijgen een ‘Doe de Leefstijlscan’ lezing aangereikt, inclusief bekendmakingsmaterialen, die men als webinar of lezing in kan zetten voor leden, niet leden en bedrijven.

Fantastisch dat men in België de Leefstijlscan zo breed in heeft kunnen zetten voor de bewustwording van bijna 10 duizend mensen. We hopen eind 2022 een vergelijk tussen inwoners van België en Nederland te kunnen laten zien.

John van Heel
EFAA en Leefstijlclub
Auteur

John van Heel

Bedrijf

EFAA Opleidingen

Laatste artikelen van dit bedrijf