7 december 2021

Inzetten op het hybride model met video work-outs  

Hugo Braam
CEO Virtuagym
7 december 2021
In mijn vorige artikel voor BodyLIFE had ik het over de democratisering van fitness - ofwel hoe technologie holistische gezondheid bereikbaar en betaalbaar maakt voor nieuwe doelgroepen. Bij deze ontwikkeling mag het medium van video niet ontbreken: met een uitgebreider aanbod en een eigen videobibliotheek zijn meer klanten te bereiken - zonder dat het meer tijd en geld kost. Klanten krijgen bovendien de vrijheid en flexibiliteit waar de aan gewend zijn geraakt. Je geeft meerwaarde aan je abonnementen door je klanten de mogelijkheid te geven te trainen waar en wanneer het ze uitkomt.
 
Recentelijk hebben we met Virtuagym een onderzoek onder onze klanten uitgevoerd, waaruit is gebleken dat bijna 20% van de sporters in Nederland thuisfitness verkiest boven terugkeer naar de club. Een aanzienlijk aandeel van de al bestaande klanten dus, dat het gemak van thuistrainen kennelijk groter vindt dan van jouw aanbod gebruik maken. Daarbij geeft meer dan een kwart de ondervraagde ondernemers aan dat ze inzetten op hybride oplossingen om nieuwe klanten aan te trekken - en bijna 30% is ook flexibelere abonnementen gaan aanbieden. Het is dus belangrijk voor jou als fitnessondernemer mee te groeien in deze trend. De concurrentie bevindt zich niet meer alleen in jouw buurt of gemeente - online fitness heeft het speelveld vele malen groter gemaakt.
 
Het is dan ook weinig verrassend te noemen dat één van de meest aangevraagde functies bij Virtuagym de mogelijkheid was om een eigen videobibliotheek met work-outs op te kunnen bouwen. In navolging van onze gebruiksklare videobibliotheek met meer dan 1000+ video work-outs, kunnen ondernemers nu ook eenvoudig inzetten op hun eigen  branded video-aanbod. Klanten krijgen daardoor de keus uit een breder aanbod waar ze altijd iets vinden dat past bij hun levensstijl en portemonnee. Hoewel flexibiliteit voor ondernemer en klant zeker een voordeel is, zijn er nog meer aspecten die ervoor zorgen dat video een onmisbaar is voor ondernemers die een hybride bedrijfsmodel gebruiken.
 
De technologie is beter dan ooit
Technologie breekt het speelveld van fitness open. Het geeft fitnessondernemers de mogelijkheid om klantervaringen op afstand te personaliseren, zodat het past bij hun gezondheidsdoelen, bij hun niveau maar ook bij hun levensstijl. Het nieuwe Video Work-outs Platform van Virtuagym geeft fitnessondernemers de mogelijkheid om een eigen bibliotheek met eigen videotrainingen samen te stellen waarmee ze klanten precies dit kunnen bieden.
 
Naast dat klanten video’s zelf kunnen kiezen voor een work-out, kunnen trainers ook video’s toewijzen op gekozen tijdstippen als stok achter de deur voor de wekelijkse training. Daarnaast kunnen video’s worden ingezet als onderdeel van een compleet trainingsschema - ongeacht of het nu individueel thuis wordt uitgevoerd of een in een mix met sessies in de club. De verbrande calorieën worden direct gelogd in het profiel voor voortgangsmeting en binnenkort kunnen klanten, net als bij Apple Fitness+, ook direct hun hartslag tijdens de video work-out zien, middels gekoppelde wearables. Hiermee heeft de klant directe feedback van zijn inspanning en krijgt de coach waardevolle informatie of de klant de work-out ook echt heeft gedaan en hoe zwaar de belasting voor de klant was. Allemaal erg waardevolle informatie waarmee de ervaring van klanten kan worden gepersonaliseerd en er beter op uitkomst gestuurd kan worden.
 
Meer omzet uit bestaande klantgroepen
Als we het over hybride bedrijfsmodellen voor fitness hebben, dan hebben we het vaak over de mogelijkheden die het biedt voor klanten om buiten de vier muren van je club waarde te ervaren. Het mooie is dat je een videobibliotheek waarin je je livestreams en trainingen opslaat in principe maar één keer hoeft op te bouwen met lessen die je toch al aanbiedt. Daarna kunnen de video’s worden hergebruikt - het kost geen extra tijd of energie en lessen hebben geen maximum aantal deelnemers meer.
 
Door video een integraal onderdeel van het clubaanbod te maken, ook voor thuis, verbreed je je aanbod en daarmee de waarde van je abonnement. Een persoonlijk programma, geweldige video’s met vertrouwde trainers en branding maken jouw aanbod completer. Zelfs als maar 5-10% van jouw leden dit een reden vindt om een paar maanden langer lid te blijven omdat ze thuis gebruik maken van je diensten, dan is dit een enorme kans om je omzet uit abonnementen te doen groeien.
 
Betrokkenheid en community
Terwijl je klantenbestand groeit en klanten de keus hebben om in de club of thuis te sporten is het des te belangrijker om een actieve community op te bouwen om alle klanten - online en offline - betrokken te houden. Met een hoger klantenverloop dan welke andere branche (40% gemiddeld!) is een betrokken klantcommunity een waardevolle en noodzakelijke langetermijninvestering voor fitnessondernemers. Het fitnesslandschap breidt zich steeds verder uit en concurrentie zit, zoals gezegd, niet meer alleen op de hoek van de straat. Dat is geen valkuil, maar een kans: de poel aan potentiële klanten is ook alleen maar groter geworden.
 
Met een eigen videobibliotheek kunnen fitnessondernemers ervoor zorgen dat klanten verbonden blijven met hun merk. Hoe meer touchpoints klanten namelijk hebben met een merk, hoe langer ze klant blijven. En er is nog zoveel meer mogelijk dan alleen work-outvideo’s of gelivestreamde lessen. Via een clubapp kun je ook video’s aanbieden met kennissessies of bijvoorbeeld interviews met jouw trouwe klanten, die al lang trainen bij je club en mooie resultaten behaalden. Zo komen klanten ongeacht hun niveau, achtergrond, en locatie toch persoonlijk in contact met trainers en andere klanten om zo van elkaar leren en te verbinden, en kan je als fitnessondernemer met dit sociale aspect je leden langer vasthouden.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Hugo BraamVirtuagym
Gerelateerde artikelen
Auteur

Hugo Braam

Bedrijf

Virtuagym

Laatste artikelen van dit bedrijf