2 jaar geleden

GymStory, de app die ‘meewandelt’ langs de apparaten

2 jaar geleden
Ja, er bestaan diverse trainingsapps, maar drie ondernemers misten nog iets: een allesomvattende versie die de gebruiker volledig ontzorgt. GymStory ‘wandelt’ als het ware mee langs alle apparaten en registreert automatisch de resultaten en spierbewegingen, om daarmee een persoonlijk logboek op te bouwen. De doordachte, veelzijdige app heeft zelfs het wetenschappelijk onderwijs al overtuigd. Hij komt begin 2022 beschikbaar.

Tekst: Aart van der Haagen, Fotografie: GymStory
 
Van der Wal, 29 jaar jong, kent de uitdagingen die de fitnessbranche begroet. “Elk jaar heeft zijn pieken als het gaat om aanmeldingen van nieuwe leden. Helaas haakt een groot deel van deze inschrijvers binnen een relatief kort tijdsbestek alweer af. Vergelijk dat eens met een voetbalclub, waar mensen zich aansluiten en vaak jaren blijven spelen. De eerste twaalf weken zijn essentieel: dan bepaal je of je het leuk vindt en of het voldoende werkt voor jou, twee factoren die nauw met elkaar samenhangen. Nieuwe cliënten schrijven zich niet zomaar in, ze komen met een doel bij je binnen en je moet hen helpen om ze dat te laten behalen. Dat lukt alleen met de juiste ondersteuning, want zelf missen ze de kennis en soms ook de discipline om in hun eentje te kunnen trainen. Vaak ook ligt de drempel hoog om iemand aan te spreken en om advies te vragen. Een stukje autonomie is dus belangrijk, gezien de beperkte beschikbaarheid van personal trainers en het kostenplaatje dat eraan hangt. Voor deze doelgroep en alle andere mensen die zelfstandig vorderingen willen boeken hebben wij de GymStory-app ontwikkeld.”
 
Voor alle krachtfitness
 
De inspiratie voor zijn concept vond Van der Wal toen hij besloot om te gaan hardlopen. “Ik zag dat ik met behulp van een app relatief snel mijn doel bereikte en dacht: waarom bestaat zoiets niet voor de fitnessbranche? Natuurlijk, er is wel software, maar toegespitst op bepaalde apparatuur; geen allesomvattende applicatie die iedere fitnessondernemer zou kunnen inzetten. Je gaat je toestellen niet half verbouwen. Ik voerde gesprekken met sportschoolhouders, experts en medesporters, wat een duidelijke uitkomst opleverde: er bestaat behoefte aan één ondersteunend product voor alle krachtfitness, eenvoudig te koppelen aan alle denkbare apparatuur. Vervolgens heb ik het concept uitgedacht met Mathieu Wernsen, die alles weet van de techniek. Hij maakte de hardware en de app, terwijl Michael Fahim zich na een jaar bij ons aansloot om het systeem rondom de data op te bouwen en alles geordend en bruikbaar in de cloud op te slaan. Sinds de zomer werken we samen met Clubsportive in Amsterdam, waar meer dan vijftig personen de GymStory-app hebben getest, met zeer bemoedigende resultaten. Inmiddels heeft hij ook zijn weg gevonden naar de TU Delft en de Vrije Universiteit Amsterdam, die in partnerschap met Virtuagym en ons onderzoek doen naar hoe je hoe mensen via oefeningen met advies helpt gemotiveerd te blijven en hoe je blessures kunt voorkomen. GymStory dient daarbij als meetinstrument.”


 
 
Bluetoothverbinding
 
Hoe werkt GymStory precies? “Als sportschooleigenaar bevestig je eenmalig onze speciaal vervaardigde sticker, die een NFC-tag bevat, op de fitnessapparatuur,” legt Van der Wal uit. “Heeft een toestel meerdere gewichten, zoals een machine met selector pin, dan bevestig je op elk daarvan één sticker. Wanneer je onze in eigen huis ontwikkelde IoT-sensor op de tag plaatst, leest die de informatie over het apparaat, het gewicht en de fitnessoefeningen die je erop kunt doen uit. Vervolgens beweegt de sensor tijdens het gebruik van het toestel mee en begint te meten. De persoon die traint selecteert het apparaat in de app en koppelt het na de oefening weer af. Het opstarten en afsluiten van GymStory meegerekend hoef je dus maar een beperkt aantal handelingen te verrichten bij een work-out. Hij of zij krijgt tijdens de oefening via een bluetoothverbinding alle informatie live op het telefoonscherm te zien, aangevuld met een snelheidsprofiel in de vorm van een sinusgrafiek. De app meet tijdens het trainen de spierbelasting en adviseert op basis van de gebruikte spieren welke volgende oefening je het best kunt pakken om maximaal effect te bereiken en tegelijkertijd het risico op blessures te minimaliseren. Hij registreert bovendien automatisch het aantal herhalingen en wanneer je een set hebt afgerond. Na afloop van de oefening krijg je een samenvatting in beeld over het aantal verbrande calorieën, de gebruikte spieren, het gewicht en uiteindelijk ook over de hele work-out. Zo train je beter en veiliger.”
 
Gebruik inzichtelijk
 
GymStory zet niet de personal trainers buitenspel, maar ondersteunt hen juist. “Zo kan de coach veel gerichter cliënten helpen en motiveren, op basis van de data die het systeem centraal verzamelt. Er is nog een andere factor die het rendement voor de sportschool verbetert, namelijk het feit dat ons platform het gebruik van fitnessapparatuur inzichtelijk maakt. Vanuit de mate van populariteit weet je als ondernemer of je deze tussentijds moet vervangen en hoe je in de nabije toekomst het best kunt investeren.” Zodra GymStory in het eerste kwartaal van 2022 op de markt verschijnt, zal het beschikbaar komen in twee varianten: als abonnement zonder investering vooraf of als combinatie van een startbedrag en een gunstig data-abonnement. “We kunnen het desgewenst aan de achterkant met het softwarepakket van de sportschool verbinden en de informatie in een dashboard weergeven. Wanneer fitnessondernemers of personal trainers vrijblijvend met de app willen kennismaken geven wij graag een live-demonstratie bij Clubsportive of het Sportcentrum VU in Amsterdam dan wel bij de klant op locatie. Ondertussen blijven we GymStory technisch ontwikkelen om het systeem nog completer en veelzijdiger te maken.”
 
Meer informatie: www.yourgymstory.com
GymstoryLars van der Walappkrachttrainingfitness tracking

 
Gerelateerde artikelen